Μουσείο Νεανικής Κουλτούρας: Μια συλλογή νεανικών αναμνήσεων

Μουσείο Νεανικής Κουλτούρας
Πηγή εικόνας: almaradio.gr

Το Μουσείο Νεανικής Κουλτούρας (Museum of Youth Culture) είναι μια συλλογή νεανικών αναμνήσεων. Συγκεντρώνει φωτογραφίες, αναμνηστικά και αντικείμενα από τα νεανικά χρόνια ανθρώπων που έζησαν σε διαφορετικές εποχές. Είναι ένα μουσείο που εξερευνεί την πλούσια μόδα, τη μουσική, την τέχνη και την κοινωνική ιστορία των νέων, κάθε πολιτισμού και ηλικίας, γιορτάζοντας τη σημασία τους και βοηθώντας τις μελλοντικές γενιές να θυμούνται τι ήρθε πριν από αυτούς.

Το Μουσείο είναι αφιερωμένο στο στυλ, τους ήχους και κοινωνικά κινήματα που προώθησαν νέοι άνθρωποι τα τελευταία 100 χρόνια.

Στο Μουσείο Νεανικής Κουλτούρας προβάλλονται συλλογές από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 από επαγγελματίες φωτογράφους που κατέγραψαν τις νεανικές σκηνές και τα κινήματα mod, punk, grime. Η συλλογή, μέχρι και το 2015, αυξήθηκε ραγδαία. Η συλλογή, πλέον, περιλαμβάνει περισσότερες από 100.000 εικόνες από 300 διαφορετικούς φωτογράφους και μη από τη δεκαετία του 1950 έως και σήμερα. Αρκεί κάποιος να αφιερώσει λίγα λεπτά, κοιτάζοντας τα ψηφιακά αρχεία του μουσείου, για να καταλάβει πόσο ολοκληρωμένη δουλειά έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια Αντιναζιστικές διαδηλώσεις, οι ταραχές τις Πρωτομαγιάς, το Rock Against Racism και γκράφιτι του δρόμου. Εικόνες και στιγμιότυπα που αποτυπώνουν τη ζωή του Ηνωμένου Βασιλείου τις τελευταίες δεκαετίες.

Μουσείο Νεανικής Κουλτούρας
Πηγή εικόνας: video-images.vice.com

Παλιές φωτογραφίες, ατυχείς στιλιστικές επιλογές, τα ποιήματα από τα νεανικά χρόνια είναι μεταξύ των πολλών συνεισφορών που δέχονται οι υπεύθυνοι του Μουσείου Νεανικής Κουλτούρας. Στο αρχείο του Μουσείου μπορεί να βρει κανείς και διάφορα αναμνηστικά, όπως εισιτήρια από συναυλίες, φυλλάδια από εκδηλώσεις, επιστολές αλληλογραφίας και μουσική. Το Μουσείο Νεανικής Κουλτούρας έχει συγκεντρώσει ακόμη, λίστες με τραγούδια κάθε δεκαετίας από το 1940 έως το 2000.

Το 2015 πραγματοποιήθηκε  μια έκθεση στο Southbank Center του Λονδίνου με τίτλο One Nation Under A Groove. Η έκθεση αποτέλεσε μια αναδρομή του μέχρι τότε έργου του Μουσείου Νεανικής Κουλτούρας και ήταν η πρώτη φορά που οι εικόνες αυτές ήρθαν σε επαφή με το κοινό. Η έκθεση απέδειξε ότι υπήρχε πραγματική ανάγκη οι άνθρωποι να πουν την ιστορία τους. Απέδειξε, ακόμη, και το πραγματικό ενδιαφέρον των ανθρώπων για την ιστορία.

Μουσείο Νεανικής Κουλτούρας
Πηγή εικόνας: video-images.vice.com

Grown Up Britain’’

Το τελευταίο διάστημα οι υπεύθυνοι του Μουσείου Νεανικής Κουλτούρας, αναζητούν αντικείμενα για το project “Grown Up Britain”. Ενθαρρύνουν τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν περιγράφοντας «την εφηβική κρεβατοκάμαρά τους» και να ανακαλέσουν στη μνήμη την «αγαπημένη τους μελωδία» και «τους άσπονδους εχθρούς τους». To project, παρά τον τίτλο του, δεν περιορίζεται μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μέχρι στιγμής, το Μουσείο Νεανικής Κουλτούρας έχει λάβει συμμετοχές από την Ολλανδία, τη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, και το υπάρχον αρχείο περιέχει υλικό από όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιπλέον, οι υπεύθυνοι του Μουσείου Νεανικής Κουλτούρας δημιούργησαν έναν οδηγό που καθοδηγεί τους σημερινούς εφήβους πως να πάρουν συνέντευξη από τους γονείς και τους παππούδες τους και να αντλήσουν πληροφορίες για τη ζωή τους όταν ήταν νέοι με ερωτήσεις όπως «Θυμάστε μια μεγάλη τεχνολογική πρόοδο που συνέβη όταν ήσασταν έφηβος;» ή «Τι θα κάνατε στον ελεύθερο χρόνο σας;».

Μουσείο Νεανικής Κουλτούρας
Πηγή εικόνας: video-images.vice.com

«Ο καθένας έχει μια ιστορία να πει για το τι σημαίνει να είσαι νέος. Αναμνήσεις, ελπίδες και όνειρα. Είτε είστε 70 ή 17 ετών, είτε είστε rocker, είτε raver. Μοιραστείτε τις αναμνήσεις και τις φωτογραφίες σας ως έφηβος και γίνετε μέρος του Μουσείου Νεανικής Κουλτούρας. Από τις πρώτες αγάπες έως τις πρώτες δουλειές ή τις καλύτερες σχολικές ιστορίες» αναφέρονται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του Μουσείου.

Ακόμη και πριν από τον αποκλεισμό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού το Μουσείο λειτουργούσε ψηφιακά με αρχείο πάνω από 150.000 φωτογραφιών και κειμένων που επισημαίνουν τον αντίκτυπο που είχαν οι νέοι στην πολιτιστική κληρονομιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και ευρύτερα. Η ομάδα πίσω από το εγχείρημα ελπίζει να αποκτήσει και έναν φυσικό χώρο στο Λονδίνο έως το 2023.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Τhese photos capture 70 years of teenage subcultures. Ανακτήθηκε από https://i-d.vice.com/en_uk/article/ywaqkk/museum-of-youth-culture-photographs (Τελευταία προβολή 15/06/2020)

Επίσημη ιστοσελίδα Museum of Youth Culture. Ανακτήθηκε https://museumofyouthculture.com/ (Τελευταία προβολή 15/06/2020)

Το Μουσείο Νεανικής Κουλτούρας συλλέγει εφηβικές αναμνήσεις. Ανακτήθηκε από https://www.in.gr/2020/06/05/life/mouseio-neanikis-koultouras-syllegei-efivikes-anamniseis/ (Τελευταία προβολή 15/06/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;