Το μοναδικό Μουσείο Μαλλιών στον κόσμο

Μουσείο Μαλλιών
Πηγή εικόνας: atlasobscura.com

Το μοναδικό στον κόσμο, Μουσείο Μαλλιών, βρίσκεται στο Άβανος της Καππαδοκίας. Θεωρείται ως ένα από τα πιο περίεργα μουσεία στον κόσμο και αποτελεί έναν από τους πιο παράξενους τουριστικούς προορισμούς. Το Άβανος είναι μια μικρή πόλη στην Καππαδοκία. Φημίζεται, κυρίως, για την ιστορία της κεραμικής τέχνης. Από το 3.000 π.Χ. η περιοχή είναι γνωστή για τον υψηλής ποιότητας πηλό που παράγεται από την πλούσια σε ορυκτά λάσπη του Κόκκινου Ποταμού. Τα τελευταία χρόνια η πόλη έχει αναδειχθεί για το μοναδικό Μουσείο Μαλλιών. Ένα μουσείο που ιδρύθηκε από τον Τούρκο αγγειοπλάστη, Galip Körükçü.

Η ιστορία του Μουσείου Μαλλιών  

Η ιστορία ξεκινάει 30 χρόνια πριν, όταν μια πολύ αγαπημένη φίλη του Gallip, έπρεπε να φύγει από το Άβανος. Εκείνος λυπημένος, της ζήτησε να του δώσει κάτι για να την θυμάται. Η γυναίκα του έκοψε ένα κομμάτι από τα μαλλιά της και τα έδωσε στον αγγειοπλάστη. Εκείνος κράτησε το κομμάτι από τα μαλλιά της στενής του φίλης στο μαγαζί του και ανέφερε την ιστορία τους σε όποιο επισκέπτη ή τουρίστα περνούσε από εκεί.

Όσες γυναίκες επισκέφτηκαν το μαγαζί του Gallip και άκουσαν αυτή τη θλιβερή ιστορία, συγκινήθηκαν. Έτσι, κάθε γυναίκα που άκουγε αυτή την ιστορία από τότε, του άφηνε και ένα κομμάτι με τα δικά της μαλλιά, μαζί με ένα χαρτάκι με τα στοιχεία της. Περίπου 30 χρόνια μετά, το Μουσείο Μαλλιών έχει συγκεντρώσει δείγματα μαλλιών πάνω από 16.000 γυναικών. Φυσικά, δεν είναι υποχρεωτικό για κάθε γυναίκα που εισέρχεται στο κατάστημα να αφήσει μια τούφα από τα μαλλιά της. Όμως εάν κάποια θελήσει να κάνει μια μικρή δωρεά, παρέχονται ψαλίδια, χαρτί, στυλό και ταινία.

 

Πηγή εικόνας: altasoboscura.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Μουσείο Μαλλιών, βρίσκεται στο κατάστημα κεραμικών του Gallip (Chez Gallip), σε ένα υπόγειο δωμάτιο – σπήλαιο. Είναι γεμάτο με δείγματα μαλλιών πάνω από 16.000 γυναικών.

Οι τοίχοι, η οροφή και όλες οι υπόλοιπες επιφάνειες του δωματίου, εκτός από το πάτωμα, καλύπτονται με τούφες μαλλιών. Μαλλιά από τις διάφορες γυναίκες που επισκέφτηκαν αυτό το μέρος και κομμάτια χαρτιού με τα στοιχεία πάνω τους. Κάποιες γυναίκες έχουν αφήσει ακόμα και φωτογραφίες τους, για να μείνουν αθάνατες μέσα από αυτή την εκκεντρική έκθεση. Το Μουσείο Μαλλιών ξεκίνησε να λειτουργεί επίσημα το 1979. Σήμερα, διαθέτει περισσότερα από 16.000 δείγματα μαλλιών.

 

Πηγή εικόνας: chezgalip.com

 

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η συλλογή του Gallip περιλαμβάνεται στο βιβλίο ρεκόρ Guinness. Υπάρχει και ένας ακόμη λόγος που η συλλογή έχει αυξηθεί και αυξάνεται συνέχεια τόσο σταθερά. Δύο φορές το χρόνο (τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο), ο πρώτος πελάτης που εισέρχεται στο κατάστημα Chez Gallip προσκαλείται στο Μουσείο Μαλλιών και επιλέγει 10 νικητές που έχουν εναποθέσει τις τούφες τους στον τοίχο. Αυτοί οι τυχεροί δέκα κερδίζουν δωρεάν διακοπές στην όμορφη Καππαδοκία διάρκεια μιας εβδομάδας, με όλα τα έξοδα πληρωμένα. Μέρος του βραβείου αποτελεί και η ευκαιρία να συμμετέχουν οι νικητές σε εργαστήριο αγγειοπλαστικής με τον ίδιο τον Galip Körükçü, δωρεάν. Αυτός είναι ο τρόπος του καλλιτέχνη να ανταποδώσει κάτι στις γυναίκες που τον βοήθησαν να δημιουργήσει το μοναδικό αυτό μουσείο στον κόσμο. Η είσοδος στο Μουσείο Μαλλιών είναι δωρεάν και μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα εδώ.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

Γνωρίστε το μοναδικό μουσείο μαλλιών του κόσμου. Ανακτήθηκε από www.worldsecrets.gr (Τελευταία πρόσβαση 16/12/2019)

The romantic story behind the Avanos Hair Museum in Turkey. Ανακτήθηκε από theculturetrip.com (Τελευταία πρόσβαση 16/12/2019)

Avanos Hair Museum. Ανακτήθηκε από www.atlasobscura.com (Τελευταία πρόσβαση 16/12/2019)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;