Μουσείο Αυτοκινήτου: για τους λάτρεις των 4 τροχών

Μουσείο Αυτοκινήτου

Στην κορυφή του πολυχώρου “Capitol Mall”, στην Αθήνα, λειτουργεί το Μουσείο Αυτοκινήτου. Τρεις ολόκληροι όροφοι και συνολικά 5000 τ.μ. είναι αφιερωμένα στην τεχνολογία και την εξέλιξη των 4 τροχών η οποία ξεκινά από τα τέλη του 1800 έως και σήμερα.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Εμπνευστής της ιδέας και ιδρυτής του Μουσείου Αυτοκινήτου είναι ο Θεόδωρος Ν. Χαραγκιώνης, ο οποίος από πολύ μικρός έδειξε τον ενδιαφέρον του για τα αυτοκίνητα. Μεγαλώνοντας άρχισε να παίρνει μέρος σε αγώνες αυτοκινήτων όπου τελικά αποχώρησε μετά την γέννηση του πρώτου του παιδιού.

Συνέχεια της αγάπης του για τους 4 τροχούς  ήταν μία, σταδιακά αυξανόμενη σε αριθμό, συλλογή από παλαιά αυτοκίνητα.

Mία Maserati Mistral, μία Rolls Royce Wraith, δύο Jaguar τύπου Ε, δύο Lancia Appia Zagato, δύο Austin Healey 3.000 και τρία Dino εκ των οποίων το ένα Ferrari ήταν από τα πρώτα αυτοκίνητα που έλαβε στην κατοχή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τον αριθμό τον αυτοκινήτων ολοένα και να αυξάνεται, ο Θ. Χαραγκιώνης σκέφτηκε την ιδέα για την δημιουργία ενός μουσείου όπου θα στέγαζε όλα τα παλαιά και νεαποκτηθέντα αυτοκίνητα της συλλογής του.

Σύμφωνα με τον Χαραγκιώνη: «Η πρώτη μου αίσθηση είναι ότι αναζητούσα κάτι σχεδόν ανέφικτο, αφού κάθε μεγάλο κεντρικό οικόπεδο της Αθήνας είναι δεσμευμένο από κάποια δημόσια αρχή».

Έτσι μετά από αρκετή αναζήτηση και καθυστερήσεις στην αδειοδότηση κατέληξε στην περιοχή μεταξύ Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του σταθμού Μετρό «Βικτώρια».

Μουσείο Αυτοκινήτου

Με συνολική δομημένη επιφάνεια σήμερα τα 30.000 τ.μ από τα οποία το 50% είναι parking και χώροι υποστήριξης, οι κυρίως χώροι του μουσείου,  που ξεπερνούν τα 5.000 τ.μ ,  εκτός από εκθεσιακό χώρο για 111 οχήματα, με προσομοιωτές, καφέ, αίθουσα εκδηλώσεων κ.α.

Η συλλογή σήμερα πλησιάζει τα 300 αυτοκίνητα με δυνατότητα συνεχούς ανανέωσης με θεματικές εκθέσεις και αντικαταστάσεις με αγωνιστικά αυτοκίνητα.

Η ΣΥΛΛΟΓΗ

Το Μουσείο Αυτοκινήτου περιλαμβάνει, στη συλλογή του, περίπου 300 αυτοκίνητα και ξεκίνησε να διαμορφώνεται το 1977, ενσωματώνοντας σπάνια κομμάτια της παγκόσμιας Αυτοκινητοβιομηχανίας.

Τα αυτοκίνητα παρουσιάζονται σε 3 επίπεδα.

Περιλαμβάνει μοντέλα αυτοκινητοβιομηχανιών που δεν δραστηριοποιούνται πλέον όπως  Avion Voisin, Packard,  Lagonda, Stanguelini, OSCA, HEALEY κ.α. καθώς επίσης και μοντέλα οίκων που κυριαρχούν στον κόσμο του αυτοκινήτου και στην παγκόσμια αγορά. Ferrari, Maserati, Aston Martin, Bristol, Lotus, Rolls Royce, Bentley, Abarth, Alfa Romeo, Lancia, Mercedes, Porsche, BMW, Alpine, Borgward  είναι μερικές από αυτές.

Η συλλογή του Μουσείου Αυτοκινήτου έχει κατηγοριοποιηθεί ως εξής:

  • Antique 

Η κατηγορία αυτή αποτελείται από τα πρώτα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν, της περιόδου έως και το 1904.

  • Veteran

«Veteran» θεωρούνται τα κατασκευασμένα από  από το 1905 – 1919.

Μουσείο Αυτοκινήτου
American La France
  • Vintage

Μια μερίδα συλλεκτών θεωρεί τα οχήματα που κατασκευάστηκαν από το 1920-1930 «Vintage»

Μουσείο Αυτοκινήτου
Rolls Royce 20 Hp Doctor’s Coupe
  • Post Vintage (1931-1945)
Μουσείο Αυτοκινήτου
Bugatti Type 57 Ventoux
  • Classic & Post Classic

Με τον όρο “Classic cars” εννοούνται εκείνα που κατασκευάστηκαν από το 1946 – 1964 και “Post Classic” τα κατασκευασμένα από το 1965 – 1974.

Μουσείο Αυτοκινήτου
Porsche 356 A Coupe
  • Modern

Ως “Modern” αυτοκίνητα λογίζονται εκείνα από το 1975 – 1999.

Μουσείο Αυτοκινήτου
Maserati Merak SS
  • Contemporary

Από το 2000 και μετά, κατηγοριοποιούνται σαν “Contemporary”, ενώ δημοφιλής είναι και η ονομασία “Youngtimers”.


Το Μουσείο Αυτοκινήτου, επίσης, διοργανώνει  εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης όπως και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στο πλαίσιο του συνόλου παρουσιάζονται θεματικές εκθέσεις όπως και 2 μόνιμες εκθέσεις με τα ακόλουθα θέματα:

  • «Made by Hellas»

Η συγκεκριμένη έκθεση αφορά αυτοκίνητα τα οποία σχεδιάστηκαν από Έλληνες αλλά δεν προχώρησαν στη μαζική παραγωγή ή παρήχθησαν ελάχιστα κομμάτια.

  • «ΔΙΑΦΑΝΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ»

«H συγκεκριμένη έκθεση προσβλέπει στο να δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του Μουσείου να γνωρίσουν από κοντά την τεχνολογία του αυτοκινήτου, όπως αυτή αλλάζει μέσα από τον διαφορετικό τρόπο μετάδοσης της κίνησης, αφού αυτό τελικά οδηγεί σε ασφαλέστερη οδήγηση και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Τα εκθέματά της αφορούν σε πέντε «διαφανή» αυτοκίνητα και τέσσερα εκπαιδευτικά μοντέλα των δεκαετιών από το ’40 έως το ’70 που στόχο έχουν να μην αφήσουν ερωτηματικά στον διερευνητικό επισκέπτη σχετικά με την τεχνολογία που «κρύβεται» μέσα σε ένα αυτοκίνητο.» (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 8/6/2016)

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα έως Παρασκευή : 10:00 – 14:00
Σάββατο : 11:00 – 18:00
Κυριακή : 11:00 – 18:00

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου

ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 33 – 35 & Γ’ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 74 – 78, ΑΘΗΝΑ

Γενικές Πληροφορίες:

Τηλέφωνο: 210-8816187
E-mail: hmm@charagionis.com

Σχολεία και Ομαδικές Επισκέψεις:

Τηλέφωνο: 210-8816187
E-mail: hmm@charagionis.com

Εταιρικές και Κοινωνικές Εκδηλώσεις:

Τηλέφωνο: 210-7279999
E-mail: hmm@charagionis.com

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εύη Παγίδα

Απόφοιτη του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με Κατεύθυνση Γλωσσολογία Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αγαπάω την φύση, τις τέχνες και γενικότερα τον πολιτισμό. Είμαι φαν της γυμναστικής, της φωτογραφίας και δεν ξεχνάω να ποτέ να δω την αγαπημένη μου σειρά. Όνειρο μου να ανακαλύψω τον κόσμο και να γνωρίσω κάθε γλώσσα, διάλεκτο, ιδίωμα του πλανήτη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;