Μουσείο Αφής: ένα διαφορετικό μουσείο

Μουσείο Αφής
Πηγή εικόνας: frapress

 Το Μουσείο Αφής στεγάζεται σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο. Το κτίσμα αυτό είναι δωρεά της οικογένειας Εμπειρίκου. Δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή και να “νιώσουν” τα εκθέματα.

Δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 1984. Είναι ένα εγχείρημα το οποίο δίνει την ευκαιρία σε άτομα με προβλήματα όρασης να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομία της Ελλάδας. Οπτικά δεν διαφέρει και πολύ από ένα οποιοδήποτε μουσείο. Όμως στην πραγματικότητα το Μουσείο Αφής είναι ένα από τα 5 μοναδικά μουσεία τέτοιους τύπου στον κόσμο.

Το μουσείο αυτό φιλοξενεί εκθέματα πολλών αρχαιολογικών περιοδικών. Ξεκινώντας από την μινωική, την κυκλαδίτικη και την ελληνιστική φτάνει ως και την  ρωμαϊκή περίοδο. Υπάρχουν επίσης εκθέματα της βυζαντινής περιόδου.

Το Μουσείο φιλοξενεί επίσης έργα ατόμων με προβλήματα όρασης.

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να πλησιάσουν αλλά και να ακουμπήσουν τα εκθέματα. Κάτι τέτοιο όπως όλοι γνωρίζουμε είναι απαγορευτικό στα περισσότερα μουσεία. Το Μουσείο Αφής όμως δίνει ένα αυτονόητο δικαίωμα σε κάθε άνθρωπο με προβλήματα όρασης. Οι άνθρωποι αυτοί αποκτούν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας. Καταφέρνουν να την αισθανθούν κομμάτι τους. 

Η πρωτοβουλία για την δημιουργία του ανήκει στο “Φάρο Τυφλών της Ελλάδος”. Το μουσείο αυτό βρίσκεται στην οδό Δοϊράνης 198 στην Καλλιθέα. Ο χώρος είναι επισκέψιμος για το κοινό τις καθημερινές 9.00 – 14.00 αλλά και τα Σαββατοκύριακα κατόπιν συνεννοήσεως.

Φυσικά, ευπρόσδεκτοι στο μουσείο είναι και επισκέπτες που δεν έχουν χάσει την όραση τους. Μπορούν και αυτοί να αισθανθούν τα εκθέματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το εν λόγω μουσείο το 1988 έλαβε τον έπαινο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς πρωτοστατώντας ανάμεσα σε 70 ευρωπαϊκά μουσεία. Δεκαέξι χρόνια μετά το 2004 έλαβε διάκριση για την προσβασιμότητα του από το Σωματείο Φίλων των Μουσείων.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό: 

Μουσείο αφής στην Αθήνα επιτρέπει στους επισκέπτες να «νιώσουν» τα εκθέματα. Ανακτήθηκε  από iefimerida.gr

Μουσείο Αφής Αθήνας. Ανακτήθηκε από el.wikipedia.org


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελεάννα Κομνηνού

Ονομάζομαι Κομνηνού Ελεάννα και ειμαι φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αγαπώ την ιστορία, την πολιτική και τις τέχνες!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;