Μουσεία της Ελλάδας: Όταν η ποικιλία συναντά τον πολιτισμό (2ο μέρος)

SHARE

Υπάρχουν πολλά και διαφόρων θεμάτων μουσεία, που προστατεύουν και κρατούν ζωντανή την κληρονομιά και τον πολιτισμό των ανθρώπων σε όλους τους τομείς, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους επισκέπτες να καλλιεργήσουν κάθε πλευρά του εαυτού τους, μέσα από ένα σύντομο ταξίδι στο παρελθόν.

Σ’αυτό το άρθρο, θα συνεχίσουμε την παρουσίαση των μουσείων, που μπορεί να επισκεφθεί κανείς στην Ελλάδα!

  1. Μουσεία Τέχνης

Αυτά τα μουσεία παρουσιάζουν πίνακες ζωγραφικής σπουδαίων ζωγράφων και άλλα έργα μεγάλων καλλιτεχνών, όπως γλυπτά, κεραμικά, φωτογραφίες, κτλ. Τα μουσεία τέχνης περιλαμβάνουν έργα εικαστικής τέχνης από διάφορους καλλιτέχνες, γκαλερίστες, συλλέκτες καθώς και από δωρεές. Σ’αυτά θα δούμε έργα τέχνης εμπνευσμένα από διάφορες ιστορικές στιγμές, ή εποχές, ακόμα και πολιτισμούς. Μπορεί να έχουμε έργα εμπνευσμένα από τον Χριστιανισμό του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου ή έργα αφηρημένης τέχνης κ.α.

Παραδείγματα μουσείων τέχνης στην Ελλάδα:

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

μουσεία

Μουσείο Βορρέ

Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου στην Αθήνα

μουσεία


  1. Μουσεία Φυσικής Ιστορίας

Τα μουσεία φυσικής ιστορίας δεν έχουν σχέση με τον ανθρώπινο πολιτισμό, αλλά με την φύση, το περιβάλλον, την χλωρίδα, την πανίδα και τα φυσικά φαινόμενα του κάθε τόπου. Στα μουσεία αυτά θα γνωρίσουμε πολλά είδη φυτών, λουλουδιών και ζώων. Υπάρχουν εκθέσεις με σπονδύλους εξαφανισμένων ζώων όπως οι δεινόσαυροι, ενυδρεία, που αναδεικνύουν τον πλούτο της θάλασσας, συλλογές από διάφορα είδη ζώων, κτλ. Τα μουσεία φυσικής ιστορίας αναδεικνύουν την βιοποικιλότητα του κάθε τόπου και μας υπενθυμίζουν πως πρέπει να την σεβόμαστε και να την προστατεύουμε.

Παραδείγματα μουσείων φυσικής ιστορίας στην Ελλάδα:

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο Κρήτης

Advertisement

 

Ζωολογικό Μουσείο Πανεπιστημίου Πατρών

μουσεία

Μουσείο Μελισσοκομίας και Φυσικής Ιστορίας της Μέλισσας στην Ρόδο

μουσεία


  1. Μουσεία Τεχνολογίας

Τα μουσεία τεχνολογίας παρουσιάζουν εκθέσεις με διάφορα τεχνολογικά επιτεύγματα του σύγχρονου πολιτισμού. Σ’αυτά υπάρχουν διάφορες εκθέσεις, που έχουν σχέση με την τεχνολογία, όπως εκθέσεις σπάνιων ή παλιών αυτοκινήτων, εκθέσεις με αντικείμενα από σιδηροδρομικούς σταθμούς και τρένα, εκθέσεις για την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τους υπολογιστές του παρελθόντος.

Παραδείγματα μουσείων τεχνολογίας στην Ελλάδα:

Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου στην Αθήνα

μουσεία

Σιδηροδρομικό Μουσείο Αθηνών

μουσεία

Μουσείο Ραδιοφωνίας Θεσσαλονίκης

μουσεία


  1. Πολεμικά και Ναυτικά Μουσεία

Τα Πολεμικά και Ναυτικά μουσεία ασχολούνται με την πολεμική ιστορία της Ελλάδας στην στεριά και την θάλασσα. Στα μουσεία αυτά έχουμε εκθέσεις από διάφορους πολέμους των Ελλήνων, που περιλαμβάνουν φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό, κειμήλια, στολές, ναυτικούς χάρτες, όπλα, παλιούς χάρτες, προσωπικά αρχεία, αλληλογραφία και ημερολόγια των στρατιωτών, κτλ. Τα ναυτικά μουσεία επίσης παρουσιάζουν την αρχαία ναυπηγική και την εξέλιξη των πλοίων στην Ελλάδα.

Παραδείγματα Πολεμικών και Ναυτικών Μουσείων στην Ελλάδα:

Πολεμικό Μουσείο (Αθήνα)

Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων

Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος στον Πειραιά

μουσεία


  1. Επιπλέον

Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη στην Αθήνα… το μοναδικό μουσείο κοσμήματος και διακοσμητικών τεχνών στην Ελλάδα.

μουσεία

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο στην Αθήνα είναι ένα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σκοπός του είναι η καλλιέργεια των παιδιών προσχολικής ηλικίας να γίνουν δυναμικοί άνθρωποι, πολίτες με  κοινωνική συνείδηση και σεβασμό, που θα συμβάλλουν στην κοινωνία, που ζουν.

Advertisement

μουσεία

Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Ποταμιάνου στα Ζωνιανά Κρήτης. Περιλαμβάνει 87 κέρινα ομοιώματα, που σε φυσικό μέγεθος αναπαριστούν, μπροστά στα μάτια του θεατή, σκηνές από την ιστορία της Κρήτης.

μουσεία

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με απώτερο σκοπό τη διατήρηση και παρουσίαση μέσω τεχνολογιών της ιστορίας και του πολιτισμού του Ελληνισμού εκτός και εντός Ελλάδας.

μουσεία

Το Θεατρικό Μουσείο – Κέντρο Μελέτης & Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου παρουσιάζει πλήθος εκθεμάτων κυρίως του νεοελληνικού θεάτρου καθώς και υλικό από σπουδαίες ελληνικές θεατρικές παραστάσεις.

Advertisement

 

Το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι μουσείο αθλητισμού στην Ελλάδα, που παρουσιάζει όλη την ελληνική αθλητική ιστορία και έχει ως σκοπό να φέρει σε επαφή όλες τις ηλικίες των ανθρώπων με τον αθλητισμό .

μουσεία

Αυτές είναι, λοιπόν, οι κύριες κατηγορίες μουσείων, που υπάρχουν στην χώρα μας! Φυσικά, όμως, τα μουσεία είναι πολλά περισσότερα και το μόνο που μας απομένει είναι να τα ανακαλύψουμε και να τα επισκεφτούμε!

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Πιστεύω πως η ζωή είναι αγάπη, είναι τέχνη, είναι άθλημα! Όπως και στην αγάπη, έτσι και στην ζωή ως άνθρωποι μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε και να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, να παίρνουμε και να δίνουμε, να εμπνέουμε και να εμπνεόμαστε. Όπως και στην τέχνη, έτσι και στην ζωή γινόμαστε δημιουργοί και οραματιζόμαστε κάτι καλύτερο δημιουργώντας όλοι μαζί αυτό, που λέμε πολιτισμό. Όπως και τα αθλήματα, έτσι και η ζωή είναι ένας ατέλειωτος αγώνας και για να επιβιώσουμε το μόνο, που χρειαζόμαστε είναι η αγάπη μεταξύ όλων των ανθρώπων.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG