Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας: Φύση και Ιστορία σε πρώτο πλάνο

μουσείο γουλανδρή

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (ΜΓΦΙ) είναι Ίδρυμα Κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό. Είναι μουσείο φυσικής ιστορίας στην Κηφισιά, βόρειο προάστιο της Αθήνας. Ιδρύθηκε το 1964 από τον Άγγελο και τη Νίκη Γουλανδρή και ήταν το πρώτο μουσείο φυσικής ιστορίας που ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Στεγάζεται σε νεοκλασικό σπίτι του 1875 το οποίο τροποποιήθηκε ώστε να στεγάσει το μουσείο, ενώ το 2001 εγκαινιάστηκε το κέντρο «Γαία», επέκταση του αρχικού κτιρίου. Σκοπός της δημιουργίας του ήταν «η προώθηση των Φυσικών Επιστημών και την ταυτόχρονη ευαισθητοποίηση του ανθρώπου, ώστε διά της γνώσης να επανέλθει στο σεβασμό της φύσης ως μοναδικής πηγής ζωής».

Οι εκθεσιακοί χώροι παρουσιάζουν:

Α. Βοτανικά εκθέματα: την εξέλιξη, ανατομία και μορφολογία των φυτών καθώς και φυτικά απολιθώματα,

Β. Ζωολογικά εκθέματα: έντομα – αντιπροσωπευτικά είδη από τις σημαντικότερες ομάδες, θηλαστικά με σπάνια είδη κατανεμημένα σε ποικίλους βιότοπους ανά τον κόσμο, πουλιά με κύρια έμφαση στην ελληνική ορνιθοπανίδα, ερπετά και αμφίβια ελληνικά και ξένα, μαλάκια με συλλογές ελληνικών και παγκόσμιων κογχυλιών, κοράλια

Γ. Γεωλογικά και Παλαιοντολογικά εκθέματα: πλούσια δείγματα ορυκτών, πετρωμάτων και απολιθωμάτων που συνοδεύονται από μακέτες, διαγράμματα, τομές κ.ά.

Στις δραστηριότητες του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (ΜΓΦΙ) περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, ειδικές ημερίδες και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, συνέδρια με αντικείμενο θέματα οικολογίας, καθώς και σχετικές εκθέσεις. Ερευνητικά προγράμματα με στόχο την προστασία των φυσικών πόρων – του εδάφους, των υδάτων και της ατμόσφαιρας – και της διατροφής και υγείας του ανθρώπου, εκτελούνται στα Εργαστήρια Οικολογίας Εδάφους και Βιοτεχνολογίας και Βιοαναλυτικής Χημείας, σε συνεργασία με συναφή ελληνικά και ξένα Ιδρύματα.

Το 2001 το Ίδρυμα εγκαινίασε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης “ΓΑΙΑ”, που αποτελεί τη “φυσική συνέχεια” του Μουσείου με στόχους την βασική επιστημονική έρευνα και εκπαίδευση με σκοπό μια νέα παιδεία αυτοσυνειδησίας και αναθεώρησης της σχέσης Ανθρώπου – Φύσης. Είναι ένα ακόμη βήμα προς την πραγματοποίηση του οράματος του ιδρυτή του Μουσείου, Άγγελου Γουλανδρή, τα λόγια του οποίου καθορίζουν την αποστολή του: “Το έργο μας δεν περιορίζεται στο να σώσουμε το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας. Καμιά χώρα δε σώζεται, όταν το παγκόσμιο οικοσύστημα διαταραχθεί. Αναζητούμε ένα νέο κώδικα αξιών, μια νέα ηθική για να προσχωρήσουμε στην επόμενη χιλιετία”.

Advertisement

Το Κέντρο Γαία καλύπτει 12.000 τ.μ. σε έξι ορόφους, από τους οποίους οι τέσσερις υπόγειοι. Περιλαμβάνει επιστημονικά εργαστήρια με σύγχρονο ερευνητικό εξοπλισμό, αμφιθέατρο, εγκαταστάσεις για συνεδριακές εκδηλώσεις και προβολές, βιβλιοθήκη με αναγνωστήριο, πωλητήριο, καφέ – κυλικείο και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Στους εκθεσιακούς του χώρους, η εντυπωσιακή “Γεώσφαιρα” και τα σύγχρονης τεχνολογίας διαδραστικά εκθέματα, καλούν τους επισκέπτες να ερευνήσουν, να προβληματιστούν και να λάβουν θέση απέναντι στα φλέγοντα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη: την ενέργεια, τις μεταφορές, τη διαχείριση των φυσικών πόρων, το νερό, το έδαφος, τις τροφές.

Βοτανική

μουσείο γουλανδρή

Θηλαστικά

μουσείο γουλανδρή

Εντομολογία

μουσείο γουλανδρή

Υδροβιολογία

μουσείο γουλανδρή

Ορνιθολογία

μουσείο γουλανδρή

Ερπετολογία

μουσείο γουλανδρή

Γεωλογία

μουσείο γουλανδρή

Παλαιοντολογία

μουσείο γουλανδρή

Μια μικρή γεύση για την ποικιλία εκθεμάτων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας μας προσφέρει το βιντεάκι που ακολουθεί.

https://www.youtube.com/watch?v=osh_KsWrLKU

Με πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα του ΜΓΦΙ και του Υπουργείου Πολιτισμού

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φοιτήτρια Ψυχολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο. Μεγάλη μου αδυναμία η δημοσιογραφία.! Αγαπώ την μουσική (τρέλα για τις τρύπες), τα ταξίδια, τον κινηματογράφο, την ιστορία!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG