Το Μουσείο Κακής Τέχνης στη Μασαχουσέτη

Μασαχουσέτη
Πηγή εικόνας: Inkastoria

 

Το Μουσείο Κακής Τέχνης (The Museum Of Bad Art, MoBa), είναι ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα αφιερωμένο στη συλλογή, στη συντήρηση και φυσικά στην έκθεση κακών έργων τέχνης. Παρουσιάζει έργα τέχνης τα οποία ο δημιουργός τους δεν κατάφερε το ύψιστο αποτέλεσμα, δηλαδή, δεν κατάφεραν να ακουμπήσουν την τελειότητα και όμως είναι τα κατάλληλα για το συγκεκριμένο μουσείο.

Η ίδρυση του Μουσείου

Το MOBA ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1993 και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό τον Μάρτιο του 1993 από τον Σκοτ Γουΐλσο, ο οποίος ανακάλυψε τυχαία σε έναν κάδο σκουπιδιών, τον πλέον θρυλικό πίνακα «Η Lucy στον αγρό, με τα λουλούδια», ενδιαφέροντας  τον αρχικά μόνο για να σώσει την κορνίζα. Μετέπειτα, όμως, άλλαξε την γνώμη του, ζητώντας από φίλους του και γνωστούς του να τον βοηθήσουν να βρει και άλλους πίνακες τέτοιου είδους. Με αυτόν τον τρόπο, ξεκίνησε το όραμα του μουσείου, συλλέγοντας τα πιο κακότεχνα εκθέματα. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν αρκετά μεγάλη και έτσι τα εκθέματα του MOBA αυξήθηκαν αρκετά.

 

Lucy in the Sky with Flowers
Πηγή εικόνας: lifo.gr

Η ιστορία του συγκεκριμένου έργου

Το έργο που απεικονίζεται παραπάνω είναι και η πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του μουσείου, με τον τίτλο «Lucy in the Sky with Flowers». Η ιστορία πίσω από το συγκεκριμένο έργο αναφέρεται στην Anna LallyKeane, μιας γυναίκας που έφυγε από τη ζωή το 1968. Δυο χρόνια μετά το θάνατο της, μια συγγενής της ζήτησε από έναν καλλιτέχνη να ζωγραφίσει το πορτρέτο της. Εκείνος, δουλεύοντας από φωτογραφίες, φιλοτέχνησε αυτόν τον… συναρπαστικό πίνακα. Η πελάτισσα, μάλιστα, έμεινε φοβερά ευχαριστημένη και ο πίνακας αυτός ήταν σε περίοπτη θέση μέσα στο σπίτι της για χρόνια. Αφότου πέθανε ο πίνακας, βρέθηκε στα σκουπίδια (προφανώς από κάποιους άκαρδους κληρονόμους), κατέχοντας σήμερα μια θέση στο Μουσείο Κακής Τέχνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Μουσείο
Πηγή εικόνας: Dimart

 

Το μουσείο έχει τρία παραρτήματα, στο Somerville, στο Brookline, και στο Dedham, τα οποία βρίσκονται στη Μασαχουσέτη. Αποκτά τη συλλογή του από υπαίθριες αγορές, από καταστήματα φθηνών προϊόντων και μερικές φορές από τα σκουπίδια. Φυσικά σημαντικό ρόλο παίζουν και οι δωρεές από καλλιτέχνες που κατάλαβαν νωρίς ότι ο πίνακας τους δεν κατέληξε, όπως τον περίμεναν. Έργα πρωτότυπα, έργα με σημαντικές ατέλειες, χωρίς να είναι υπερβολικά κιτς και βαρετά, έχουν την θέση τους σε έναν από τους διαδρόμους του Μουσείου.

 

Μουσείο
Πηγή εικόνας: Inkastoria

Τα έργα του Μουσείου

Αυτή τη στιγμή η συλλογή αριθμεί περίπου 600 κομμάτια, με τη δυνατότητα έκθεσης 60 έργων τη φορά. Ωστόσο, ενώ μπορεί να φαντάζει εύκολο να δωρίσεις οποιοδήποτε «κακό» έργο σου στο Μουσείο, σημειώνεται πως δεν έχουν όλα την ίδια τιμητική και τύχη. Μάλιστα, τα περισσότερα έργα που δίνονται για δωρεά δεν είναι αρκετά κακά, ώστε να μπορέσουν να εκτεθούν. Όλα είναι αυθεντικά κομμάτια, τα οποία φτιάχτηκαν με ειλικρινή κίνητρα. Κυρίως λόγω χωροταξικών θεμάτων, τα περισσότερα από αυτά είναι δύο διαστάσεων. Από πραγματικά απαίσια ανθρώπινα πορτρέτα και αλλόκοτα τοπία, μέχρι αποτυχημένες απεικονίσεις κατοικίδιων. Φυσικά, το σλόγκαν του Μουσείου δεν είναι άλλο από το «Τέχνη πολύ άσχημη για να αγνοηθεί».

Αν τυχόν αναρωτιέστε αν όλο αυτό είναι κάποιου είδους ανέκδοτο, οι ιδρυτές σας δίνουν την απάντηση. «Αυτό το ίδρυμα δουλεύει σκληρά ώστε να χτίσει την καλύτερη συλλογή κακής τέχνης στον κόσμο και παίρνουμε την αποστολή μας πολύ σοβαρά».

 

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Μουσείο Κακής Τέχνης, Αντλήθηκε από: dimartblog

Ένα Μουσείο Κακής Τέχνης! Δείτε τους πίνακες που φιλοξενεί, Αντλήθηκε από: Inkastoria.gr

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννα Πουρσανίδου

“For my part I know nothing with any certainly, but the sight of the stars makes me dream.” -Vincent Van Gogh.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;