Μαντάμ Τισό: Το μουσείο των κέρινων ομοιωμάτων

Πηγή: isangoassets.isango.com

Το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της Μαντάμ Τισό είναι ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς του Λονδίνου, που κάθε χρόνο απαριθμεί εκατομμύρια επισκέπτες. Όντας ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα του Λονδίνου, τώρα έχει επεκταθεί και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως το Λας Βέγκας, το Βερολίνο, τον Χονγκ Κονγκ, κτλ.

Λίγα λόγια για την Μαντάμ Τισό

Μαντάμ Τισό Μουσείο
Madame Tussaud, age 42. Πηγή: upload.wikimedia.org

Η Μαντάμ Τισό γεννήθηκε, ως Μαρί Γκρόσχολτζ,  στο Στραβούργο, την 1η Δεκεμβρίου 1761. Ο πατέρας της Μαρί σκοτώθηκε στο επταετή πόλεμο και η μητέρα της εργάστηκε στο σπίτι του Δρ. Κούρσιους. Ο Κούρσιους ήταν γιατρός και έφτιαχνε ομοιώματα με ανατομικές λεπτομέρειες. Ο ίδιος δίδαξε την Μαρί Τισό την τέχνη της δημιουργίας κέρινων ομοιωμάτων. Ήδη, το 1777, έφτιαξε το πρώτο της ομοίωμα, που αναπαρίσταται ο Βολταίρος και στη συνέχεια δημιούργησε κέρινα ομοιώματα του Ζακ Ρουσσώ και του Φραγκλίνου.

Στις 12 Ιουλίου 1789, όταν ξέσπασε η Γαλλική Επανάσταση, η Τισό συνελήφθη λόγω των φιλοβασιλικών φρονημάτων. Οι φύλακες της ξύρισαν το κεφάλι, μία κίνηση που γινόταν πριν την εκτέλεση στην γκιλοτίνα. Όμως στο τέλος σώθηκε από την λαιμητόμο χάρη στο ταλέντο της, να δημιουργεί νεκρικές μάσκες των θυμάτων της γκιλοτίνας.

Μετά τον θάνατο του Κούρσιους το 1794, η έκθεση των ομοιωμάτων του κληροδοτήθηκε στην Μαρί Τισό. Το 1795 παντρεύτηκε τον Φρανσουά Τισό, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά.  Το 1802, φεύγει με τον γιο της τον Ζοζεφ και πηγαίνουν στο Λονδίνο για να παρουσιάσει την συλλογή της από τα κέρινα ομοιώματα.

Τα κέρινα ομοιώματα

Μαντάμ Τισό
Tom Daley Dives into Madame Tussauds. Πηγή: upload.wikimedia.org

Πριν την κατασκευή των κέρινων ομοιωμάτων, τα επιλεγμένα άτομα βγαίνουν φωτογραφίες, ώστε να γίνουν ακριβείς μετρήσεις από όλες τις γωνίες του προσώπου και του σώματος. Στη συνέχεια, ειδική ομάδα γλυπτών  φτιάχνουν ομοιώματα από πηλό και πάνω σε αυτό ρίχνουν το ειδικό κερί. Η συνέχεια της διαδικασίας έχει σκοπό να δώσει ζωντάνια στο κέρινο ομοίωμα. Αρχικά, γίνεται προσπάθεια για την τελειοποίηση των ακριβών χαρακτηριστικών του ατόμου. Μετά τοποθετούνται μία-μία αληθινές τρίχες και ειδικοί μακιγιέζ τελειοποιούν το ομοίωμα. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, η οποία είναι χρονοβόρα και απαιτεί υπομονή, ακολουθεί η ένδυση των ομοιωμάτων. Στο μουσείο, υπάρχει ολόκληρη γκαρνταρόμπα με ρούχα, που είναι ειδικά σχεδιασμένα για τα κέρινα ομοιώματα, σύμφωνα με την μόδα και το στυλ των απεικονιζόμενων, ενώ πολλές φορές οι ίδιοι προσφέρουν τα δικά τους μοναδικά ρούχα.

Advertisement
Μαντάμ Τισό
Photo from Madame Tussauds Sydney. Πηγή: weekendnotes.com

Τα εκθέματα

Μαντάμ Τισό Μουσείο
Madame Tussaud – Self Portrait. Πηγή: factsofun.files.wordpress.com

Το 1842, σε ηλικία 81 ετών,  η Μαντάμ Τισό έφτιαξε το δικό της πορτρέτο, που σήμερα εκτίθεται στην είσοδο του μουσείου κέρινων ομοιωμάτων του Λονδίνου. Κάποια από τα ομοιώματα που έκανε η ίδια η Τισό υπάρχουν ακόμα στο μουσείο. Επιπλέον, σήμερα πολλές προσωπικότητες κάθε κλάδου έχουν την τιμητική τους θέση στο μουσείο των κέρινων ομοιωμάτων και κερδίζουν τον θαυμασμό εκατοντάδων τουριστών. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά από τα εκθέματα του μουσείου, που αναπαριστούν με τόσο ακρίβεια τα πραγματικά πρόσωπα, που μοιάζουν σαν αληθινά:

  • Η Βρετανική βασιλική οικογένεια
Μαντάμ Τισό
Πηγή: like2travel.gr
  • H βασίλισσα της ποπ μουσικής Μαντόνα
Mαντάμ Τισό
Madame Tussauds Get into the groove with Madonna at Madame Tussauds Hollywood! Πηγή: mt-cdn-prod.azureedge.net
  • Ο πυγμάχος Μοχάμεντ Αλί
Μαντάμ Τισό
Πηγή: st2.depositphotos.com
  • Η ηθοποιός Μέριλ Στρίπ
Μαντάμ Τισό
Πηγή: i.pinimg.com
  • Οι youtubers Ζοέλα και Άλφι Ντέγις
Πηγή: i2-prod.mirror.co.uk
  • Ο Γάλλος συγγραφέας, ιστορικός και φιλόσοφος Βολταίρος
Μαντάμ Τισό
The wax statue of Voltaire on display at Madame Tussauds, London. Πηγή: i.pinimg.com

Πηγές:

Μαρί Τισό. Ανακτήθηκε από https://el.wikipedia.org/wiki (Τελευταία πρόσβαση 11/2/2019)

Marie Tussaud. Ανακτήθηκε από https://en.wikipedia.org/wiki/Marie_Tussaud (Τελευταία πρόσβαση 11/2/2019)

Το Μουσείο της Μαντάμ Τισώ: Προσωπικότητες από … κερί. Ανακτήθηκε από http://www.ekriti.gr(Τελευταία πρόσβαση 11/2/2019)

Madame Tussauds. Ανακτήθηκε από  https://en.wikipedia.org/wiki/Madame_Tussauds#Background (Τελευταία πρόσβαση 11/2/2019)

Advertisement

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Πιστεύω πως η ζωή είναι αγάπη, είναι τέχνη, είναι άθλημα! Όπως και στην αγάπη, έτσι και στην ζωή ως άνθρωποι μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε και να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, να παίρνουμε και να δίνουμε, να εμπνέουμε και να εμπνεόμαστε. Όπως και στην τέχνη, έτσι και στην ζωή γινόμαστε δημιουργοί και οραματιζόμαστε κάτι καλύτερο δημιουργώντας όλοι μαζί αυτό, που λέμε πολιτισμό. Όπως και τα αθλήματα, έτσι και η ζωή είναι ένας ατέλειωτος αγώνας και για να επιβιώσουμε το μόνο, που χρειαζόμαστε είναι η αγάπη μεταξύ όλων των ανθρώπων.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;