«Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν»: Η επετειακή έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

ekthesi-mouseioy-kykladikis-texnis

 

Την επετειακή έκθεση με τίτλο «Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν» διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυσή του. Η συμβολικής σημασίας έκθεση θα ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου και θα έχει τρίμηνη διάρκεια, μιας και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου του 2017.

Καθώς μέχρι τις μέρες μας δεν συναντάμε κανένα τεκμήριο γραφής σχετικά με την Πρωτοκυκλαδική περίοδο, η έκθεση θα επιχειρήσει με απλό και κατανοητό τρόπο να παρουσιάσει τη δομή της κοινωνίας των Κυκλάδων στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού(3200-2000 π.Χ.). Συγκεκριμένα, η « ανάγνωση» του τρόπου ζωής των κατοίκων θα κινηθεί γύρω από άξονες, όπως το φυσικό περιβάλλον, οι ασχολίες τους αλλά και οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και δοξασίες, μέσα από τα δημιουργήματα του ίδιου του Πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού.

Η έκθεση, η οποία διοργανώνεται με την συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.), θα περιλαμβάνει διακόσια αντικείμενα από τη συλλογή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης( ειδώλια, αγγεία, μεταλλικά αντικείμενα), καθώς επίσης εκθέματα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα μουσεία Νάξου, Απειράνθου, Σύρου, Πάρου και το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιγραμματικά, οι θεματικές ενότητες, που θα προβληθούν στην συμβολική αυτή έκθεση:

  1. Πυρήνες της κυκλαδίτικης κοινωνίας
  2. Ασχολίες των κατοίκων
  3. Κοινωνική ζωή
  4. Κοινωνική ιεραρχία
  5. Ζωή και θάνατος – Πίστεις και λατρείες

 

Κυκλαδική Κοινωνία

 

Λίγα λόγια για το μουσείο

 

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ιδρύθηκε το 1986 με σκοπό να στεγάσει τη συλλογή με έργα Κυκλαδικής και Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης των Νικολάου και Αικατερίνης Γουλανδρή. Περίπου 350 αντικείμενα Κυκλαδικής Τέχνης εκτίθενται στο κεντρικό κτίριο, όντας μία από τις σημαντικότερες Κυκλαδικές συλλογές παγκοσμίως. Δεσπόζουν, μεταξύ άλλων, τα περίφημα μαρμάρινα ειδώλια, αποτελούμενα κυρίως από γυναικείες μορφές, σμιλευμένες με απαράμιλλο στυλ στο κυκλαδίτικο μάρμαρο.

Η συλλογή της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης είναι, εξίσου, πλούσια, περιλαμβάνοντας έργα ελληνικής τέχνης από την περίοδο του Χαλκού(2η Χιλιετία π.Χ.) μέχρι και την Ύστερη Ρωμαϊκή Περίοδο(4ος αιώνας μ.Χ.). Σε αυτή τη μακρά περίοδο, αντιπροσωπεύονται οι κυριότερες κατηγορίες της ελληνικής τέχνης, όπως η κεραμική, η ειδωλοπλαστική και η γλυπτική, ενώ υπάρχουν ακόμη αντικείμενα από χαλκό, γυαλί, πολύτιμα μέταλλα, καθώς και μια χαρακτηριστική συλλογή νομισμάτων από τις Κυκλάδες.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως από το 1991 το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει επεκταθεί και σε καινούρια πτέρυγα στο κέντρο της πρωτεύουσας.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αλέξανδρος Κουτσοχρήστος

Γεννημένος και μεγαλωμένος στον Πειραιά, από μικρή ηλικία με κέρδισε η δημοσιογραφία. Σπούδασα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, από όπου και αποφοίτησα το 2014. Λάτρης των σπορ, παρακολουθώ αρκετά ποδόσφαιρο, φόρμουλα 1 και στίβο. Μου αρέσει, επίσης, το τρέξιμο και η γυμναστική σε χαλαρούς ρυθμούς, όπως και η προσωπική ενασχόληση με τις ξένες γλώσσες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;