Ένα ψηφιακό ταξίδι στην Κόρινθο της αρχαιότητας

"<yoastmark


Ψηφιακό ταξίδι στην Αρχαία Κόρινθο

Αναμφίβολα, η ραγδαία εξάπλωση του Κορονοϊού ήταν ένα δυνατό χτύπημα, που ταρακούνησε και άλλαξε για τα καλά την καθημερινότητά μας. Σκοπός καθενός από εμάς αυτές τις ημέρες, μιας και μένουμε σπίτι, είναι να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στον εαυτό μας και να επιδοθούμε σε δραστηριότητες που μας αποφορτίζουν αλλά και μας εξελίσσουν πνευματικά (βιβλία, ταινίες, ντοκιμαντέρ κ.α.). Μία εξίσου ενδιαφέρουσα πρόταση είναι και η ψηφιακή περιήγηση σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, από τη στιγμή που είναι εφικτή η φυσική πρόσβαση. 

Οι ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών έφεραν στο φως έναν τεράστιο πολιτιστικό πλούτο. Ανασκαφικά δελτία (ημερολόγια), φωτογραφίες και σχέδια από τις αρχαιολογικές έρευνες της Σχολής στην Αρχαία Κόρινθο είναι μερικά από τα αρχεία της τα οποία έχουν πλέον ψηφιοποιηθεί. Μέσω της τεχνολογίας  3D ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να «ξεφυλλίσει» τα ημερολόγια των αρχαιολόγων. Έτσι, θα μπορέσει να έρθει σε επαφή με πληθώρα πληροφοριών που αφορούν σπουδαία αγάλματα, ναούς, στοές, λουτρά, κρήνες, καταστήματα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταξίδι στο χρόνο

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές ξεκίνησαν το 1896. Οι πρώτοι ανασκαφείς εστίασαν κυρίως στην αρχαία τοπογραφία της περιοχής και εργάστηκαν, για να αποκαλύψουν το κέντρο της αρχαίας πόλης. Σε διάστημα 15 ετών (1925-1940) προχώρησαν σε συνεχή αποκάλυψη του χώρου. Επιπλέον, το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε σε ζητήματα ταξινόμησης και χρονολόγησης. Οι δημοσιεύσεις των αρχαιολόγων αφορούσαν στοιχεία για την ιστορία του πολεοδομικού ιστού, τα κτίρια, τις επιγραφές, τη γλυπτική, την κεραμική και τα μικροαντικείμενα.

Οι μελέτες εκείνης της γενιάς διαμόρφωσαν την σημερινή γενική αντίληψη για την Κόρινθο. Επιπλέον, έθεσαν τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται ακόμα και σήμερα οι αρχαιολόγοι της Ανατολικής Μεσογείου. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’60  (υπό τη διεύθυνση του Charles Williams) παρατηρείται σημαντική ιδεολογική και μεθοδολογική πρόοδος. Η μελέτη εστίασε περισσότερο στην «ανθρώπινη» παρά στη «μνημειώδη» πλευρά του αρχαίου κόσμου. 

Το αρχείο, το οποίο δημιουργήθηκε χάρη στη συνεχή σχεδόν ανασκαφική δραστηριότητα σ’ ένα χρονικό πλαίσιο τριών αιώνων, είναι αρκετά πλούσιο. Η εφαρμογή του αυτή δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έχει ηλεκτρονική πρόσβαση σε μεγάλο μέρος του.

Τα Ημερολόγια

Τα ανασκαφικά ημερολόγια, οι φωτογραφίες και τα αρχιτεκτονικά σχέδια που περιέχονται στο αρχείο, αποκαλύπτουν πολλά στοιχεία για το σύγχρονο χωριό, τους κατοίκους του και τους ανασκαφείς. Οι αρχαιολόγοι καθημερινά στα ημερολόγια τους κατέγραφαν ευρήματα, μνημεία και ανασκαφές. Επίσης, ανέφεραν και στοιχεία για την καθημερινή τους ζωή στην Ελλάδα. Συχνά στις σελίδες των ημερολογίων καταγράφονται οι σκέψεις τους και σκιαγραφούνται οι προσωπικότητές τους.

Ψηφιακό ταξίδι στην Αρχαία Κόρινθο
Πηγή Εικόνας: lifo

Τα νεότερα ημερολόγια είναι πιο «αντικειμενικά» και τυποποιημένα, παρέχοντας εξίσου πολλά στοιχεία στον αναγνώστη που ενδιαφέρεται να τα μελετήσει. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν ανασκαφικές τομές, αρχαία μνημεία και περίτεχνα αντικείμενα. Επιπλέον, φωτίζουν και  πτυχές της ζωής των εργατών αλλά και το διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο της Αρχαίας Κορίνθου. 

Η συλλογή των σχεδίων περιέχει χάρτες, αποτυπώσεις μνημείων και ανασκαφικών στοιχείων, ενώ ρίχνει φως στην αρχαία τοπογραφία, στην αρχιτεκτονική και στα κατασκευαστικά στοιχεία των κτιρίων. Αξίζει να επισημανθεί ότι 250.000 αντικείμενα έχουν σαρωθεί και βρίσκονται σε ψηφιακή καταλογογράφηση.

Ανακαινισμένο Μουσείο στην Αρχαία Κόρινθο

Το ανακαινισμένο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου βρίσκεται στην καρδιά του αρχαιολογικού χώρου. Δίπλα στον Ναό του Απόλλωνα και το Βήμα του Αποστόλου Παύλου. Ξετυλίγονται ιστορίες για τη ζωή, τους μύθους και τα επιτεύγματα των Αρχαίων Κορινθίων. Εξαιρετικά έργα τέχνης, νομίσματα, παιδικά παιχνίδια, όπλα, λατρευτικά αντικείμενα και δύο μοναδικά αγάλματα Κούρων.

Για περισσότερες πληροφορίες περιηγηθείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου


Πηγή που χρησιμοποιήθηκε για αυτό το άρθρο:

Ένα ψηφιακό ταξίδι στην αρχαία Κόρινθο μέσα από τα αρχεία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών – www.lifo.gr (Τελευταία πρόσβαση 25-03-2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λευκή Καραστατήρα

Φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αδυναμία μου τα ταξίδια, η εξερεύνηση, η φωτογραφία, η διασκέδαση. Με λίγα λόγια μου αρέσει να αποκτώ εμπειρίες και να δημιουργώ αναμνήσεις. Η συμβουλή μου προς όλους (και προς τον εαυτό μου) είναι να προσπαθείς να κάνεις πάντα αυτό που θες, αυτό που φοβάσαι ότι δεν μπορείς να κάνεις, να ρισκάρεις. Πετύχει δεν πετύχει τουλάχιστον θα ξέρεις πως προσπάθησες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;