Ένα μοναδικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Κίνα

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Πηγή εικόνας: blooloop.com

Η Κίνα υποδέχεται ένα νέο μοναδικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Μόλις ολοκληρωθεί το έργο θα είναι μία από τις «δέκα πολιτιστικές εγκαταστάσεις της νέας εποχής» της Shenzhen. Θα είναι, επίσης, και το πρώτο ολοκληρωμένο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μεγάλης κλίμακας στη νότια Κίνα.

Τρία μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία επιλέχθηκαν να σχεδιάσουν το νέο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Shenzhem.

Μετά από ένα διεθνή οργανισμό που προσέλκυσε περισσότερες από 70 προτάσεις από όλο τον κόσμο, το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε. Επιλέχθηκαν 15 ομάδες για το στάδιο της υποβολής προσφορών, εκπροσωπώντας 18 χώρες σε όλη τη Βόρεια Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη. Μόλις ολοκληρωθεί, το έργο θα αποτελέσει μία από τις «δέκα πολιτιστικές εγκαταστάσεις της νέας εποχής» της Shenzhen και το πρώτο ολοκληρωμένο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μεγάλης κλίμακας στη νότια Κίνα.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Πηγή εικόνας: elculture.gr

Αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο, ανταγωνίστηκαν να σχεδιάσουν αυτή τη νέα εντυπωσιακή εγκατάσταση. Το νικηφόρο σχέδιο των 3XN, B + H και Zhubo Design, με τίτλο «Δέλτα», θα υψώνεται πάνω από το ποτάμι, προσκαλώντας τους επισκέπτες να ‘’ταξιδέψουν’’ κατά μήκος της προσβάσιμης πράσινης στέγης. Ένα δημόσιο πάρκο θα εκτείνεται σε όλη την οροφή και θα επισημαίνει τις οργανικές γεωμετρίες του μουσείου. Μοιάζει με ρεύμα ποταμού που βρίσκει το σχήμα του σε ισορροπία με τη γη, ενώ σε κάθε στροφή αναδεικνύει μια νέα θέα πάνω από το πάρκο που περιβάλλει το μουσείο, τους λόφους και τη λίμνη. Στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα μουσείο παγκόσμιας κλάσης, 42.000 τετραγωνικών μέτρων, εξερευνώντας το φυσικό τοπίο, προβάλλοντας τη γεωγραφία και την οικολογία του Shenzhen και της νότιας Κίνας. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα είναι το πρώτο μουσείο μεγάλης κλίμακας που θα επικεντρωθεί στη φυσική ιστορία της περιοχής.

Σύνδεση με τη φύση.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο από τους δημιουργούς, ώστε να επεκταθεί το δημόσιο δίκτυο πάρκων. Κύριος στόχος είναι η μεγιστοποίηση της πρόσβασης στις καταπράσινες περιοχές σε όλο το φάσμα με μια σειρά δραστηριοτήτων αφιερωμένων στο να διατηρείται το μέρος ανοιχτό και ενεργό καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, από νωρίς το πρωί μέχρι το βράδυ. Αυτό θα δώσει την μοναδική ευκαιρία στους κατοίκους και στους επισκέπτες να απολαύσουν και να συνδεθούν με τη φύση.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Πηγή εικόνας: elculture.gr

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας βρίσκεται δίπλα στη γραφική λίμνη Yanzi, στην περιοχή Pingshan του Shenzhen. Η νικήτρια ομάδα εμπνεύστηκε το σχεδιασμό του μουσείου από τη φυσική ομορφιά της περιοχής. Ο κυματιστός σχεδιασμός, που ονομάζεται «Δέλτα», αντικατοπτρίζει την ελικοειδή διαδρομή ενός ώριμου ποταμού και διαθέτει ένα εντυπωσιακό πάρκο στον τελευταίο όροφο με θέα από όπου οι επισκέπτες μπορούν να βλέπουν τη λίμνη και το γύρω πάρκο και τους λόφους.

Οι επισκέπτες ανακαλύπτουν το εσωτερικό του κτηρίου μέσα από μια σπηλιά που περνά στο κεντρικό αίθριο. Ένας μνημειακός σπειροειδής διάδρομος διασχίζει τον σπηλαιώδη χώρο, με σκελετούς δεινοσαύρων να αιωρούνται στον αέρα. Από εδώ οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τις πολλές γκαλερί, καφετέριες και δημόσιους χώρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Πηγή εικόνας: blooloop.com

Ένα σχέδιο που αξιοποιεί το τοπίο.

«Το σχέδιο αξιοποιεί πλήρως το τοπίο της περιοχής», λέει ο Weiping Shao, ένας από τους κριτές του διαγωνισμού.

«Μέσω μιας δυναμικής αρχιτεκτονικής μορφής, δημιουργεί μια όμορφη, φυσική και δυναμική ιδέα ενός μουσείου φύσης».

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είναι ένα από τα πολλά νέα μουσεία που χτίζονται στην πόλη. Το 2018 η Shenzhen ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή 10 νέων πολιτιστικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων πέντε μουσείων, δημιουργώντας επίσης 10 ιδρύματα με κύριο θέμα τον πολιτισμό.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Delta design for Shenzhen Natural History Museum echoes landscape. Ανακτήθηκε από https://blooloop.com/news/delta-design-shenzhen-natural-history-museum-bandh/ (Τελευταία προβολή 6/12/2020)

Η Κίνα υποδέχεται ένα μοναδικό νέο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Ανακτήθηκε από https://www.elculture.gr/blog/article/i-kina-ypodechetai-ena-monadiko-neo-mouseio-fysikis-istorias/ (Τελευταία προβολή 6/12/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;