Ελληνική Επανάσταση: Τα playmobil μας γυρνούν στο 1821

SHARE

Πηγή Εικόνας: newpost.gr

Ελληνική Επανάσταση

Τα αγαπημένα playmobil αφήνουν την «Αίγυπτο», το «αεροδρόμιο», την «Άγρια Δύση», τα «παλάτια» και μας γυρνούν πίσω στο 1821. Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο θα μπορέσεις να βρεις φιγούρες εμπνευσμένες από την Ελληνική Επανάσταση. Μια έκθεση για μικρόυς και μεγάλους στην καρδιά της Αθήνας. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 13 Οκτωβρίου και η έκθεση θα διαρκέσει έως τον Μάιο του 2020.

Αναφορά από το Υπουργείο Πολιτισμού για την Ελληνική Επανάσταση

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Πολιτισμού ανέφερε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για μια πρωτότυπη απεικόνιση σκηνών της  Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Συγκεκριμένα η Υπουργός Λίνα Γ. Μενδώνη τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό ότι γεγονότα όπως η Ελληνική Επανάσταση παρουσιάζονται με έναν τέτοιο εναλλακτικό τρόπο, που είναι εύληπτος, προσιτός και ευχάριστος για τις οικογένειες και τα παιδιά. Έχει σημασία οι νεαρές ηλικίες να μην αποκόπτονται από την Ιστορία και να γνωρίζουν πώς και με ποιους αγώνες δημιουργήθηκε το σημερινό ελληνικό κράτος».

 

Ελληνική Επανάσταση
Πηγή εικόνας: lifo.gr

Η Έκθεση για την Ελληνική Επανάσταση

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «1821 απηχήσεις στο σήμερα». Εντάσσεται στις δράσεις του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 1300 φιγούρες, αξεσουάρ και άλλα στοιχεία Playmobil για να επιτευχθεί αυτή η πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Οι φιγούρες απεικονίζουν σκηνές από την καθημερινότητα της Ελλάδας στις αρχές του 19ου αιώνα. Επιπλέον δεν απουσιάζουν οι αναπαραστάσεις από διάφορα γεγονότα της Επανάστασης του 1821.

Πιο αναλυτικά ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει σκηνές από: τον όρκο των Φιλικών, τον Αλέξανδρο Υψηλάντη να διαβαίνει τον Προύθο ποταμό, την Πολιορκία της Τριπολιτσάς, την έξοδο του Μεσολογγίου και πολλά ακόμη. Πρόκειται για 20 διοράματα (τρισδιάστατες απεικονίσεις σκηνών) μικρής και μεγάλης έκτασης.

Advertisement

 

Πηγή εικόνας: lifo.gr

 

Οι πρωταγωνιστές της έκθεσης Έλληνες, φιλέλληνες και Οθωμανοί, άνδρες και γυναίκες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων, αποδίδονται σε φιγούρες Playmobil και παρουσιάζονται συνοδευόμενοι από σύντομο βιογραφικό τους.

Κατασκευή

Το σχεδιασμό και την γενική εποπτεία της έκθεσης έχουν οι επιμελήτριες του Μουσείου Νατάσα Καστρίτη (Ιστορικός Τέχνης) Παναγιώτα Παναρίτη (Αρχαιολόγος) και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου (Ιστορικός). Για την κατασκευή των διοραμάτων εργάστηκαν οι συλλέκτες  Γιώργος Αγγελίδης, Ντένης Βαγγόπουλος, Άγγελος Γιακουμάτος και Βασιλική Φατή.

Info Box

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Σταδίου 13

Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Κυρ. 9:00-14:00, είσοδος ελεύθερη

Μέχρι Μάιο 2020


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν γι αυτό το άρθρο: 

«Το ’21 αλλιώς»: Εγκαινιάστηκε η έκθεση με φιγούρες Playmobil για την Ελληνική Επανάσταση- https://www.lifo.gr (Τελευταία πρόσβαση 14/10/2019)

Η Ελληνική Επανάσταση… αλλιώς: Το ’21 μέσα από φιγούρες Playmobil – https://www.cnn.gr (Τελευταία πρόσβαση 14/10/2019)

Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL – http://www.nhmuseum.gr (Τελευταία πρόσβαση 10/2019)

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αδυναμία μου τα ταξίδια, η εξερεύνηση, η φωτογραφία, η διασκέδαση. Με λίγα λόγια μου αρέσει να αποκτώ εμπειρίες και να δημιουργώ αναμνήσεις. Η συμβουλή μου προς όλους (και προς τον εαυτό μου) είναι να προσπαθείς να κάνεις πάντα αυτό που θες, αυτό που φοβάσαι ότι δεν μπορείς να κάνεις, να ρισκάρεις. Πετύχει δεν πετύχει τουλάχιστον θα ξέρεις πως προσπάθησες.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG