Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών: Οίκος σπουδαίου πολιτισμού

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών συμπληρώνει σε λίγους μήνες 15 χρόνια ζωής, έχοντας εγκαινιαστεί στις 31 Ιουλίου του 2003. Είναι τοποθετημένο εντός του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών, φέρνοντας τον επισκέπτη σε άμεση σχέση με την τεράστια ιστορία της περιοχής.

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών

 

Ιστορικά στοιχεία

Οι εργασίες ανοικοδόμησης του μουσειακού συγκροτήματος ξεκίνησαν από το 1985. Η σύλληψη για το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών ανήκε στον αρχαιολόγο Γιώργο Μυλωνά, ο οποίος υποστήριξε, μάλιστα, την κατασκευή εντός της παλαιάς πόλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο χρόνια αργότερα, το 1987, έχουμε την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των εργασιών μετά τη διενέργεια ανασκαφών στο ευρύτερο περιβάλλον. Η ανέγερση του κτιρίου έλαβε τέλος το 1997, οπότε και διαμορφώθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι του μουσείου.

Εν συνεχεία, μεταφέρθηκε εκεί το υλικό, που είχε εντοπιστεί από τις ανασκαφές και φυλασσόταν έως τότε σε μικρή αποθήκη. Σε βάθος τριετίας, από το 1999 μέχρι το 2002, το υλικό αυξήθηκε, αφού προστέθηκαν στο ήδη υπάρχον κι άλλα ευρήματα. Συγκεκριμένα, από τη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου και μικρότερο ποσοστό από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών – Μορφολογία και εκθέσεις

Ασφαλώς, η θέση στην οποία βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, μόνο τυχαία δε χαρακτηρίζεται. Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτίριο στους πρόποδες του λόφου των Μυκηνών και σε άμεση γειτνίαση με την ακρόπολη. Επιλέχθηκε εκεί, ώστε συνάμα με την επίσκεψη στο κτίριο να δημιουργηθούν αυτόματα εκθέσεις και περιηγήσεις στο περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου. Με απώτερο στόχο, φυσικά, την εντονότερη προβολή του πάλαι ποτέ κραταιού Μυκηναϊκού πολιτισμού.

Κτισμένο σε τρία επίπεδα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών καταλαμβάνει έκταση περίπου 2.000 τ.μ. Ο εκθεσιακός χώρος καλύπτει σχεδόν το ένα τέταρτο της συνολικής επιφάνειας του οικοδομήματος, αποτελούμενο από δύο επίπεδα και τρεις αίθουσες. Η κεντρική είσοδος βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά, ενώ κατευθυνόμενος προς αυτή ο επισκέπτης συναντά τον περίφημο θολωτό τάφο των Λεόντων.

Τέσσερις αυτοτελείς ενότητες απαρτίζουν την έκθεση του Μουσείου, δομημένες θεματικά και χρονικά. Οι δύο πρώτες αίθουσες αναφέρονται στην Εποχή του Χαλκού, η τρίτη στους ιστορικούς χρόνους και η τελευταία στον Μυκηναϊκό πολιτισμό. Ο συνολικός αριθμός των εκθεμάτων αγγίζει τα 2.500.

Αίθουσα 1: Αφορά στη ζωή των Μυκηναίων, όπου παρουσιάζεται η χρήση του χώρου μέσω της εξέλιξης της κεραμικής. Επιβλητικά αρχιτεκτονικά οικοδομήματα, όπως η ακρόπολη, η Πύλη των Λεόντων, η Σιταποθήκη και τα Κυκλώπεια Τείχη προβάλλονται εδώ.

Αίθουσα 2 : Η συλλογή στη δεύτερη αίθουσα εστιάζει στη μεταθανάτια ζωή των Μυκηναίων. Τα ευρήματα προέρχονται από τον Ταφικό Κύκλο Β’, καθώς και από διάφορα νεκροταφεία θαλαμωτών τάφων της περιοχής. Ο Ταφικός Κύκλος Α’ εκπροσωπείται από αντίγραφα των πιο σημαντικών κτερισμάτων, ενώ τα εκθέματα συνολικά παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά.

Αίθουσα 3 : Εδώ παρατίθεται η χρήση του χώρου την περίοδο των ιστορικών χρόνων. Εξέχουσα θέση καταλαμβάνει η πλούσια συλλογή νομισμάτων των Μυκηνών. Το δεύτερο μισό αυτής της αίθουσας ασχολείται με τη ζωή των Μυκηναίων, δίνοντας έμφαση στις βασικές τους δραστηριότητες. Αναλύονται μέσω των εκθεμάτων τομείς, όπως η θρησκεία, το εμπόριο, η τεχνολογία, η διοίκηση και η τέχνη.

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών

 

Ώρες λειτουργίας – Εισιτήρια

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών μεταβάλλει το ωράριό του ανάλογα με τις εποχές και τους μήνες. Ανοίγει σταθερά στις 08.00 καθ’ όλη τη χρονιά, ενώ για τον Απρίλιο συγκεκριμένα που γράφουμε, είναι ανοιχτό έως τις 19.00. Το κόμιστρο εισόδου στο Μουσείο κυμαίνεται για το ολόκληρο στα 12 ευρώ και στα 6 ευρώ για το μειωμένο.

Μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών καθίσταται επιβεβλημένη, εφόσον κάποιος βρεθεί στην παλαιά πόλη. Η ιστορία του εν λόγω πολιτισμού είναι, αναμφίβολα, τεράστια.

 

Πηγές:

http://odysseus.culture.gr/h/1/gh152.jsp?obj_id=7061

http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=7061

http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=7061

http://odysseus.culture.gr/h/4/gh41.jsp?obj_id=10681


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αλέξανδρος Κουτσοχρήστος

Γεννημένος και μεγαλωμένος στον Πειραιά, από μικρή ηλικία με κέρδισε η δημοσιογραφία. Σπούδασα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, από όπου και αποφοίτησα το 2014. Λάτρης των σπορ, παρακολουθώ αρκετά ποδόσφαιρο, φόρμουλα 1 και στίβο. Μου αρέσει, επίσης, το τρέξιμο και η γυμναστική σε χαλαρούς ρυθμούς, όπως και η προσωπική ενασχόληση με τις ξένες γλώσσες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;