Άμστερνταμ: Το βυθισμένο πλοίο “ξυπνά” μετά από 271 χρόνια

Άμστερνταμ
Πηγή εικόνας: cnn.gr

Η ιστορία του πλοίου του Άμστερνταμ

Στις 8 Ιανουαρίου 1749, το φορτηγό πλοίο της Ολλανδικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών απέπλευσε από το νησί Τέξελ με προορισμό τη Μπατάβια. Κατασκευάστηκε για τη μεταφορά όπλων και δομικών υλικών για το κτίσιμο φρουρίων, αλλά και νομισμάτων για εμπορικούς σκοπούς. από την Ολλανδία προς τις αποικίες της. Στο παρθενικό του ταξίδι, το πλοίο ήταν φορτωμένο με κανόνια, υλικά γραφής, οικιακά είδη και 27 σεντούκια με ασημένια νομίσματα.

Ο 33χρονος καπετάνιος του Willem Klump έκανε δύο αποτυχημένες προσπάθειες για να διασχίσει την Μάγχη. Το πλήρωμα αποτελούνταν από 203 άνδρες, ενώ επέβαιναν και 127 στρατιώτες. Στις αγγλικές ακτές ήρθε αντιμέτωπο με μια ισχυρή καταιγίδα. Ταυτόχρονα, επιδημία πανώλης εξαπλώθηκε στο πλήρωμα και ξέσπασε ανταρσία. Το πηδάλιο δεν άντεξε στην καταιγίδα και έσπασε. Το πλοίο ακυβέρνητο, βυθίστηκε στη λάσπη και στην άμμο στον κόλπο του Bulverhythe, 18 ημέρες μετά τον απόπλου του.

Η ανακάλυψη του ναυαγίου

Το ναυάγιο του Άμστερνταμ αποκαλύφθηκε το 1969, κατά τη διάρκεια μιας ανοιξιάτικης άμπωτης. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ναυάγια της ιστορίας, καθώς έδωσε στους αρχαιολόγους εκπληκτικά στοιχεία για την Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών και για τον τρόπο κατασκευής των πλοίων τον 18ο αιώνα. Η λάσπη είχε διατηρήσει άθικτο το κύτος του πλοίου και πολλά από τα εμπορεύματα. Η άγκυρα του πλοίου είναι το μόνο κομμάτι του που αποσπάστηκε από το σημείο και βρίσκεται στο Λονδίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άμστερνταμ
Πηγή εικόνας: naftikachronika.gr

Αποκατάσταση

Από το 1985 έως το 1990 εθελοντές κατασκεύασαν από ξύλο ένα αντίγραφο του Άμστερνταμ χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία, αλλά και εργαλεία του 18ου αιώνα.

Αυτό το αντίγραφο βρίσκεται στο ναυπηγείο Damen και ετοιμάζεται να ανακαινιστεί, ώστε στις αρχές της επόμενης χρονιάς να συναντήσει τους επισκέπτες του Ολλανδικού Ναυτικού Μουσείου.

πρότζεκτ
Πηγή εικόνας: cnn.gr

Το project

Η ολλανδική αρχιτεκτονική εταιρεία, ZJA παρουσίασε τα σχέδιά της για ένα υποβρύχιο μουσείο στην Ολλανδία. Το μουσείο θα κατασκευαστεί γύρω από ένα πλοίο στα ανοικτά των ακτών του Χέιστινγκς, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με το πρότζεκτ Docking the Amsterdam, το πλοίο θα αποκατασταθεί και θα μετεγκατασταθεί χωρίς να ανασυρθεί ποτέ από το νερό. Το Μουσείο θα κατασκευαστεί γύρω από μια γυάλινη δεξαμενή που θα περικλείει το ναυάγιο και θα επιτρέπει στους επισκέπτες να παρατηρούν το βυθισμένο πλοίο μήκους 40 μέτρων από πολλά σημεία.

Μια νέα πρόταση

Η περιοχή, όπου βρίσκεται το ναυάγιο, δεν ενδείκνυται για υποβρύχια αρχαιολογία. Είναι βυθισμένο στην άμμο και τη λάσπη της παραλίας. Γι’ αυτό η νέα πρόταση περιλαμβάνει μια ειδικά σχεδιασμένη δεξαμενή διάσωσης που θα ανυψώσει το ναυάγιο και θα το μεταφέρει στο Άμστερνταμ. Στη συνέχεια, θα μελετηθεί όντας μέσα στο νερό, σε μια αποβάθρα με διαφανή παράθυρα.

Όταν αγκυροβοληθεί στην επιλεγμένη τοποθεσία, θα εγκαταστήσουν έναν θόλο στην αποβάθρα του, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να το δει. Η κύρια επιδίωξη των ειδικών είναι  να υπάρξει ένας συνδυασμός τεχνολογίας και πολιτιστικής κληρονομιάς, με σκοπό να παρουσιάσει μια νέα ιστορία του Άμστερνταμ και του ολλανδικού αποικιακού παρελθόντος.

 

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Η συναρπαστική ιστορία του πλοίου ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ. Ανακτήθηκε από https://www.naftikachronika.gr

Ολλανδία: Υποβρύχιο Μουσείο γύρω από ναυάγιο 271 ετών – Η τραγική ιστορία του «Άμστερνταμ». Ανακτήθηκε από https://www.cnn.gr

Ολλανδικό ναυάγιο του 1749 θα μετατραπεί σε υποβρύχιο μουσείο στο Άμστερνταμ. Ανακτήθηκε από www.ert.gr

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Καλλιόπη Τσιχλάκη

Γεννημένη 3 μόλις μέρες από την έναρξη του Woodstock όχι στη Ν. Υόρκη αλλά στον Πειραιά. Τελείωσα το σχολείο ως "καλό παιδί" αλλά αντί να πραγματοποιήσω σπουδές σε κάποιο πανεπιστήμιο ως όφειλα προτίμησα να σπουδάσω προγραμματισμό και ανάλυση ηλ.διερευνητών σε κολλέγιο και στη συνέχεια δημόσιες σχέσεις. Η επιλογή του εκπαιδευτικού ιδρύματος έγινε λόγω μη ύπαρξης τότε κρατικού πανεπιστημίου με αυτά τα γνωστικά αντικείμενα. Εξάσκησα το PR για πολλά χρόνια. Η κρίση όμως με βρήκε να κάνω τεχνική επιμέλεια σε ιστορικά βιβλία και να πραγματοποιώ εν μέρη και το χόμπυ μου την συγγραφή λογοτεχνικών έργων και ποιημάτων.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;