Μαρία Μοντεσσόρι: Μοντεσσοριανά ιδρύματα στην Ελλάδα

Μαρία Μοντεσσόρι
Πηγή εικόνας: https://montessori.gr/

ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙ

Το σύστημα Μοντεσσόρι αποτελεί ”γέννημα” της Μαρία Θέκλα Αρτεμισία Μοντεσσόρι. Η Μαρία Μοντεσσόρι θεωρούσε τον εαυτό της πολίτη του κόσμου, γεννήθηκε στην Ιταλία το 1870 και ήταν γιατρός που ασχολήθηκε με παιδιά με νοητική υστέρηση. Η ίδια διαπίστωσε ότι για την θεραπεία αυτών των παιδιών και την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, ήταν ωφέλιμη η συνεργασία της Παιδαγωγικής με την Ιατρική. Η μέθοδός της χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα και σε παιδιά τυπικής ανάπτυξης. Προτάθηκε τρεις φορές για βραβείο Νόμπελ και βραβεύτηκε με αυτό το 1951. Άρα, αντιλαμβανόμαστε τη σπουδαιότητα του έργου της  και μέσα από το έργο της το ρηξικέλευθο πνεύμα και την πρωτοπορία της στον τομέα της Παιδαγωγικής. Βάση του συστήματός της αποτελεί η βαθιά εμπιστοσύνη κι ο απεριόριστος σεβασμός στις ικανότητες του παιδιού. Σήμερα, το σύστημα αυτό εφαρμόζεται σε 20.000 σχολεία παγκοσμίως.

 

Μαρία Μοντεσσόρι
Πηγή: www.pigipaideias.gr ΤΙ ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΕ Η ΜΑΡΙΑ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙ

     

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 • Μην αγγίζετε ένα παιδί παρά τη θέλησή του.
 • Μη μιλάτε με άσχημο τρόπο σε ένα παιδί και μη χρησιμοποιείτε άσχημα λόγια, όταν αναφέρεστε σε αυτό.
 • Ενίσχυση και βοήθεια στην ανάπτυξη των θετικών στοιχείων και των υπαρχουσών ικανοτήτων.
 • Βοήθεια για την ενεργή συμμετοχή, για την προετοιμασία του περιβάλλοντος μάθησης.
 • Οργανωμένο Περιβάλλον.
 • Ελευθερία επιλογής κινήσεων και δραστηριοτήτων.
 • Βοηθήστε το παιδί να συνάψει εποικοδομητική σχέση με το περιβάλλον του.
 • Σεβασμός στον ρυθμό ανάπτυξης του παιδιού.
 • Ανεξαρτησία.
 • Να προσφέρετε τον καλύτερο εαυτό σας και να συμπεριφέρεστε χρησιμοποιώντας καλούς τρόπους.

Δράση, βλέμμα, σκέψη, συλλογισμός έχουν μεγάλη σημασία για τη Μαρία Μοντεσσόρι.

 

ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ   

Σύμφωνα με τη Μαρία Μοντεσσόρι, ο δάσκαλος πρέπει να φυτέψει τον σπόρο και στη συνέχεια να εξαφανιστεί, παρατηρώντας και περιμένοντας. Η εκπαίδευση, ξεκινά από την γέννηση, συγκεκριμένα την ηλικία των 2 ετών, τα επόμενα έτη, έως την ηλικία των 5 είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς αποτελούν την θεμελίωση της προσωπικότητας του παιδιού. Η Μαρία Μοντεσσόρι, απέρριπτε την αντίληψη ότι τα παιδιά είναι από τη γέννησή τους Tabula rasa. Πίστευε, ότι γεννιούνται με μυαλά ιδιαίτερα ”απορροφητικά” και ικανά για αυτοκατευθυνόμενη εκπαίδευση. Στην παιδαγωγική της σκέψη εντάσσονται παιδιά από τη γέννησή τους έως την ενηλικίωσή τους. Κυρίαρχο ρόλο στην τάξη έχει το παιδί, το οποίο αντιμετωπίζεται ατομικά από τον παιδαγωγό. Το πλαίσιο δραστηριοτήτων του αναφέρεται σε πρακτικά θέματα:

 • Φροντίδα ζώων – φυτών.
 • Δραστηριότητες ευγένειας.
 • Συζητήσεις.

Η Μαρία Μοντεσσόρι ανέφερε χαρακτηριστικά, πως όταν τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη φύση, αποκαλύπτουν τη δύναμή τους.

 

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙ 

Μαρία Μοντεσσόρι και παιχνίδι στο σπίτι.

 • Αγαλματάκια ακούνητα, αμίλητα, αγέλαστα. Από ηλικία 3 ετών. Το όφελος του είναι, πως το παιδί αποκτά έλεγχο και συντονισμό των κινήσεών του ενώ ενισχύεται η αυτοπειθαρχία.
 • Τουβλάκια. Το παιδί αναπτύσσει την ικανότητα του ελέγχου, ενώ παράλληλα μαθαίνει να συντονίζει τις κινήσεις του. Γίνεται πιο προσεκτικό στη λεπτομέρεια και οι κινήσεις του αποκτούν μεγαλύτερη ακρίβεια. Επιπλέον, ενισχύεται η δημιουργική σκέψη.
 • Διαδρομή με χούλα χουπ. Το παιδί μαθαίνει να συντονίζει καλύτερα τις κινήσεις του και να ισορροπεί.

 

ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙ

 1. Η Ανακάλυψη του παιδιού.
 2. Το παιδί στην οικογένια.
 3. Μιλώντας σε γονείς.
 4. Παιδαγωγικό Μανιφέστο.
 5. Το μυστικό της παιδικής ηλικίας.
 6. Να χτίσουμε τον κόσμο που ταιριάζει στο παιδί.
 7. Ο δεκτικός νους.

 

Ο ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙ

Το παιδί οφείλει να συμμετέχει σε όλες τις καθημερινές δράσεις κι εργασίες στο σπίτι. Η καθημερινότητα των γονέων μέσα στο σπίτι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη των παιδιών, είναι σημαντικό να μην αποκόπτουμε τα παιδιά από αυτή, αλλά αντίθετα να τα ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν και να τα ενσωματώνουμε πλήρως. Παραδείγματα πρακτικού βίου Μοντεσσόρι είναι η μαγειρική, το συμμάζεμα, η καθαριότητα, η φροντίδα των φυτών στο σπίτι. Ιδέες για πρακτικό βίο στο σπίτι : Ένα μικρό πανάκι για το παιδί, με το οποίο να μπορεί να καθαρίζει μαζί σας τις επιφάνειες, πλύσιμο των πιάτων είτε σε λεκάνες με νερό είτε με τη χρήση σκαλοπατιού, για να φτάνει το παιδί στον νιπτήρα. Ένα μικρό ποτιστήρι, για τη φροντίδα των φυτών. Συμβάλλοντας το παιδί σε αυτά, αρχίζει να νιώθει ενεργό, χρήσιμο μέλος της οικογένειας και να αναπτύσσεται ομαλά.

Παρακάτω σας παραθέτω μια συνέντευξη της κα. Ζαφρανά, ιδρύτρια Μοντεσσοριανής σχολής Ζαφρανά, που ιδρύθηκε το 1999. Η κα. Ζαφρανά , επισημαίνει πως κύριο μέλημα της Μοντεσσοριανής Παιδαγωγικής αποτελεί η ψυχική υγεία, την οποία δυστυχώς πολύ συχνά αμελούμε. Δεν υπάρχει διόρθωση, αλλά ούτε η λέξη πρέπει, καθώς είναι ανασταλτικά για την ψυχική υγεία του παιδιού.

ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

                         Ορισμένα σχολεία με τη μέθοδο της Μαρίας Μοντεσσόρι στην Αθήνα

                      Ορισμένα σχολεία με τη μέθοδο της Μαρία Μοντεσσόρι στη Θεσσαλονίκη

Αυτά και άλλα πολλά Μοντεσσοριανά ιδρύματα μπορείτε να βρείτε στην Ελλάδα. Μην ξεχνάτε πως η παιδική ηλικία, αποτελεί την πατρίδα του ανθρώπου, γι’ αυτό οφείλουμε να την φροντίζουμε και να της προσδίδουμε ιδιαίτερη προσοχή και κυρίως αγάπη.

Μαρία Μοντεσσόρι
Πηγή εικόνας: https://politeknipeiraia.gr/

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν γι’ αυτό το άρθρο:

Ανακτήθηκε υλικό από δύο ηλεκτρονικές πηγές – video του καναλιού: Montessori Lab with Maria Tasiou και συγκεκριμένα Οι 5 βασικές αρχές της παιδαγωγικής Montessori!  καθώς και Τι είναι ο πρακτικός βίος στη παιδαγωγική μέθοδο της Montessori;

Montessori @ home | Πώς θα απασχολήσουμε δημιουργικά τα παιδιά στο σπίτι. Ανακτήθηκε από https://boommag.gr/article/montessori-home-pos-tha-apasholisoyme-dimioyrgika-ta-paidia-sto-spiti

Τα ελληνικά σχολεία που εφαρμόζουν το σύστημα Μοντεσσόρι. Ανακτήθηκε από https://www.timesnews.gr/ellinika-sxoleia-montessori/

Μοντεσσόρι, Μαρία. Ανακτήθηκε από https://www.protoporia.gr/suggrafeas-montessori-maria-912735/

Μοντεσσόρι στο σπίτι: Πώς καλλιεργούμε τη συγκέντρωση στα μικρά παιδιά; Ανακτήθηκε από https://www.boommag.gr/article/montessori-sto-spiti-pos-kalliergoyme-ti-sygkentrosi-sta-mikra-paidia

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αρέλια Ντούφο

Φοιτήτρια Φιλοσοφικής, με ιδιαίτερη αγάπη για την συγγραφή και την ενασχόληση με τον εθελοντισμό. Να θυμάστε, πως με όλες τις δραστηριότητες που ζεσταίνουν την καρδιά μας, μπορούμε να βρούμε τον εαυτό μας. Μία από τις δικές μου δραστηριότητες, που μου προσφέρουν αυτή τη ζεστασιά, είναι το να αρθρογραφώ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;