Η μάχη του Σκρα

μάχη του Σκρα
(Από προσωπικό αρχείο)

Η Ελλάδα υπήρξε από αρχαιοτάτων χρόνων σημείο ενδιαφέροντος πολλών κρατών. Είναι λογικό, λοιπόν, η ιστορία της να είναι γεμάτη με μάχες. Σε πολλούς από τους πολέμους της σύγχρονης ιστορίας, η Ελλάδα ήταν παρούσα. Ένας από αυτούς ήταν και ο Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος. Μία εκ των σημαντικότερων μαχών, ιδιαίτερα στο Μακεδονικό μέτωπο, ήταν η μάχη του Σκρα. Στη συνέχεια, θα δούμε λεπτομέρειες για τη μάχη του Σκρα, αλλά και για το πώς είναι το Σκρα σήμερα.

 

Η Ελλάδα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος (1914-1918) προκάλεσε ταραχή στα μικρά κράτη, ένα εκ των οποίων ήταν και η Ελλάδα. Η Ελλάδα, η οποία πρόσφατα ενσωμάτωσε νέες περιοχές στους κόλπους της, έπρεπε να κινηθεί έξυπνα προκειμένου να βγει κερδισμένη από το Μεγάλο Πόλεμο. Η είσοδος της Τουρκίας στον πόλεμο αναστάτωσε περισσότερο την ελληνική κυβέρνηση. Ο γερμανόφιλος βασιλιάς Κωνσταντίνος ήθελε η Ελλάδα να εισέλθει στον πόλεμο με το μέρος των Κεντρικών Δυνάμεων. Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος πίστευε πως αν η Ελλάδα έπαιρνε το μέρος του στρατοπέδου της Αντάντ, οι δυνάμεις της τελευταίας θα μπορούσαν να εγγυηθούν τα συμφέροντα της Ελλάδας. Ένα από αυτά θα ήταν η διεκδίκηση των εδαφών όπου ζούσαν αλύτρωτος ελληνικός λαός.

Γιατί είναι γνωστό το Σκρα;
(Από προσωπικό αρχείο)
Μουσείο στο Σκρα

Η διαφωνία των δύο πλευρών οδήγησε σε ρήξη μεταξύ βασιλιά και πρωθυπουργού και, μάλιστα, την παραίτηση του τελευταίου. Ακολούθησαν τα γεγονότα του Εθνικού Διχασμού και σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο (1916). Από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης Εθνικής Αμύνης – όπως ονομάστηκε – ήταν η συμμετοχή στο πόλεμο με την πλευρά των Συμμαχικών Δυνάμεων (Αντάντ). Μετά από την επέμβαση των δυνάμεων της Αντάντ, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’ παραιτήθηκε από το θρόνο και τον διαδέχτηκε ο Αλέξανδρος, δεύτερος γιος του Κωνσταντίνου. Μια εβδομάδα αργότερα, στις 8 Ιουνίου 1917 κατέφθασε στην Αθήνα ο Ελευθέριος Βενιζέλος προκειμένου να αναλάβει τη δημιουργία κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Η Μάχη του Σκρα

Στο Μακεδονικό μέτωπο έλαβαν χώρα πολλές μάχες, μία εκ των οποίων ήταν και η Μάχη του Σκρα ή Μάχη του Σκρα ντι Λέγκεν (στα βλαχομογλενίτικα έχει τη σημασία Λίκνο εκ Βράχων). Αντίπαλοι ήταν ο ελληνικός και ο γαλλικός στρατός ενάντια του βουλγαρικού στρατού, ο οποίος είχε οργανωθεί αμυντικά σε εκείνη την περιοχή. Η επίθεση των δυνάμεων της Αντάντ ξεκίνησε στις 16 Μαΐου (29 Μαΐου με το γρηγοριανό ημερολόγιο), με τις καιρικές συνθήκες να είναι υπέρ τους, καθώς η βροχή εμπόδιζε τα παρατηρητήρια των εχθρικών στρατευμάτων να έχουν καλή ορατότητα. Αν και οι Βουλγαρικές δυνάμεις προσπάθησαν να αντεπιτεθούν με σφοδρότητα μέχρι και το απόγευμα της επόμενης, δεν κατάφεραν να υπερτερήσουν του ελληνικού στρατού.

Γιατί είναι γνωστό το Σκρα;
(Από προσωπικό αρχείο)
Μέρος του μνημείου πεσόντων της μάχης του Σκρα

Η νικηφόρα έκβαση της μάχης έκανε τον ελληνικό στρατό να ξεχωρίσει ανάμεσα στις δυνάμεις της Αντάντ. Αυτό συνέβη γιατί ο ελληνικός στρατός κατάφερε να διασπάσει τις άμυνες των βουλγαρικών στρατευμάτων σε σχετικά σύντομο χρόνο. Πρέπει να αναφερθεί ότι οι απώλειες ήταν μεγάλες, καθώς τραυματίστηκαν 2.204 και έχασαν τη ζωή τους 441 στρατιώτες. Από την αντίπαλη πλευρά, είχαν χάσει αρκετό και σημαντικό αριθμό στρατιωτικό υλικό, καθώς και πολλοί Βούλγαροι στρατιώτες είχαν πέσει αιχμάλωτοι του ελληνικού στρατού. Η νίκη της μάχης του Σκρα είχε πολύ μεγάλη και πολλαπλή σημασία τόσο για το εσωτερικό της Ελλάδας, όσο και για τη διεθνή της εικόνα. Η μάχη αυτή σήμανε το τέλος του πολέμου στο μακεδονικό μέτωπο ενισχύοντας το πεσμένο ηθικό των Ελλήνων μετά από πολέμους, εμφύλιους και διεθνείς.

 

Το Σκρα σήμερα

Γιατί είναι το Σκρα;
(Από προσωπικό αρχείο)

Το Σκρα σήμερα αποτελεί οικισμό του Δήμου Παιονίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 187 μόνιμους κατοίκους. Είναι φημισμένο σε όλη την Ελλάδα για τους καταρράκτες και τη γαλάζια λίμνη που βρίσκονται πολύ κοντά στο χωριό του Σκρα. Ακόμα, λειτουργεί μουσείο της μάχης στο χωριό. Συνεπώς, καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου πολλοί αναζητούν είτε την ηρεμία που προσφέρει το μέρος είτε τα παγωμένα νερά που προορίζονται για τους περισσότερο θαρραλέους κολυμβητές. Επίσης, μεγάλος αριθμός τουριστών από άλλες χώρες επισκέπτεται τους καταρράκτες του Σκρα.

Γιατί είναι γνωστό το Σκρα;
(Από προσωπικό αρχείο)
Καταρράκτες Σκρα

Εν κατακλείδι, η Μάχη του Σκρα ήταν από τις σημαντικότερες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και του Μακεδονικού Μετώπου. Αξίζει να επισκεφτεί κάποιος την περιοχή. Κι αυτό όχι μόνο για τη φυσική ομορφιά του, αλλά και για την ιστορική σημασία της. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όσα περισσότερα πράγματα μπορούμε από την εξαιρετικά μεγάλη ιστορία μας, πόσω μάλλον να μπορούμε να επισκεφτούμε μέρη-σταθμούς της.

 

Πηγές

Η Μάχη του Σκρα (χ.χ.) ανακτήθηκε από www.sansimera.gr  (Τελευταία πρόσβαση στις 13.04.2021)

Η φονική μάχη του Σκρα όπου οι Έλληνες κατέλαβαν τα βουλγαρικά οχυρά με ξιφολόγχες και χειροβομβίδες. Οι μεγάλες απώλειες και ο θαυμασμός των συμμάχων της Αντάντ (χ.χ.) ανακτήθηκε από www.mixanitouxronou.gr (Τελευταία πρόσβαση στις 13.04.2021)

Μαργαρίτης, Γ. (2005). ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ. Στο ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ 1910-1940, ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ (Τόμος 12, σσ. 34-85). Αθήνα: Εκδόσεις «Δομή»

Σκρα Κιλκίς (χ.χ.) ανακτήθηκε από el.wikipedia.org (Τελευταία πρόσβαση στις 13.04.2021)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παυλίδης Γεώργιος

Με λένε Γιώργο και είμαι δάσκαλος, συγκεκριμένα μικρών υπερηρώων! Μου αρέσει να διαβάζω ιστορία και λογοτεχνία. Από εκεί πηγάζει και η στροφή προς τη γραφή κειμένων. Δεν μπορώ να αντισταθώ στο να μοιράζομαι γνώση!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;