Η λογοκρισία του Facebook σε έξαρση

λογοκρισία facebook
Έλενα Ακρίτα. Πηγή εικόνας: koutipandoras.gr

Στις 29 Μαρτίου ο λογαριασμός της γνωστής δημοσιογράφου στο Facebook, Έλενας Ακρίτα, αναστάλθηκε για 30 ημέρες. Μέσω του προφίλ της, το οποίο ακολουθούν πάνω από 240.000 άτομα, εξαπολύει συχνά σφοδρή κριτική κατά της Κυβέρνησης. Τώρα, δεν θα έχει τη δυνατότητα να δημοσιεύει ή να σχολιάζει το οτιδήποτε διότι σύμφωνα με το Facebook «παραβίασε τους όρους της κοινότητας» του. Το γεγονός αυτό δεν είναι μεμονωμένο ωστόσο. Αντιθέτως, μια πληθώρα καταγγελιών κάνουν λόγο για την λογοκρισία που φαίνεται να ασκεί το Facebook, το τελευταίο διάστημα.

Σε δημοσίευμα της, η Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρει ότι «στις 25 Φεβρουαρίου το Facebook διέγραψε απροειδοποίητα και χωρίς καμία εξήγηση τη σελίδα «Αυτολεξεί», τη σελίδα του Athens School, καθώς και όλα τα προφίλ των χρηστών που διαχειρίζονταν τις σελίδες αυτές.» Το «Αυτολεξεί» είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό με άρθρα και διαδικτυακές εκδηλώσεις. Το Athens School διεξάγει σεμινάρια φιλοσοφίας και πολιτικής. Το πρόβλημα; Οι δύο αυτές ομάδες είναι προσανατολισμένες στην ανάδειξη ελευθεριακών ιδεών.

Ένα μήνα πριν το παραπάνω γεγονός, το Facebook μπλόκαρε από την ιστοσελίδα του το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας (Socialist Workers Party), την σελίδα της φοιτητικής του πτέρυγας, Σοσιαλιστική Εργατική Φοιτητική Κοινότητα (Socialist Worker Student Society), καθώς και την σελίδα της ομάδας, Διεθνείς Νέοι και Φοιτητές για Κοινωνική Ισότητα (International Youth and Students for Social Equality) του Πανεπιστημίου του Michigan. Ύστερα από τη δημόσια κατακραυγή, εκπρόσωπος του Facebook ανακοίνωσε πως επανέφεραν τη σελίδα του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος καθώς και τους υπόλοιπους λογαριασμούς, οι οποίοι διαγράφηκαν από «αυτοματοποιημένο σφάλμα». Ζήτησαν συγγνώμη για το λάθος, αλλά απέφυγαν να απαντήσουν στην οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με το πώς δημιουργήθηκε το σφάλμα.

Πίσω στην Ελλάδα ένα αμφιλεγόμενο θέμα απασχόλησε την επικαιρότητα, το προηγούμενο διάστημα, όταν ο φυλακισμένος Δημήτρης Κουφοντίνας ξεκίνησε απεργία πείνας. Το Facebook εξαφάνισε αναρτήσεις δυο επαγγελματιών φωτορεπόρτερ και περιόρισε τους λογαριασμούς της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας The Press Project. Περιορισμοί επιβλήθηκαν και σε νέους φωτορεπόρτερ που διαμαρτύρονταν για λογοκρισία σε συναδέλφους τους. Το περιεχόμενο των αναρτήσεων; Η πορεία της διαμαρτυρίας και ο χειρισμός της Κυβέρνησης όσον αφορά στο αίτημα του απεργού πείνας. Εκπρόσωπος του Facebook ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, πώς τα περιεχόμενα αυτά «αφαιρέθηκαν κατά λάθος». Ξανά η δικαιολογία του σφάλματος…

Και φτάνουμε στο σήμερα. Η Έλενα Ακρίτα σχολιάζει επιθετικά ένα ψεύτικο προφίλ (του οποίου η ύπαρξη παρεμπιπτόντως παραβιάζει τους όρους κοινότητας του Facebook, Άρθρο IV, παράγραφος 20). Ο λογαριασμός της αναστέλλεται. Στην διαδικτυακή εφημερίδα News 24/7 κάνει λόγο για τις πολλοστές επιθέσεις που έχει δεχτεί ως δημοσιογράφος – ακόμα και από μέλη της Κυβέρνησης – των οποίων οι λογαριασμοί δεν αγγίχτηκαν ποτέ. Τελειώνει το άρθρο της με την ακόλουθη, αποκαλυπτική παράγραφο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Και κάτι τελευταίο, γιατί μην κοροϊδευόμαστε πως με φίμωσαν λόγω αυτού του αλητοτρόλ. Η τελευταία μου ανάρτηση ήταν η δημοσιοποίηση της είδησης πως η Σοφία Νικολάου έδωσε νέα απευθείας ανάθεση 144.000 ευρώ σε εταιρία-φάντασμα. Ψάξτε την είδηση καλοί συνάδελφοι, κάτι δεν πάει καθόλου καλά εδώ.»

Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από την λογοκρισία του Facebook τον τελευταίο καιρό; Είναι άραγε όντως κάποιο σφάλμα; Διαβάζοντας προσεκτικά τους περιβόητους όρους της κοινότητας παρατηρεί κανείς δύο ανησυχητικά σημεία. Στο άρθρο Ι, παράγραφο 2, η άρτια και άγια εταιρία Facebook που ποτέ δεν έβλαψε κανέναν – αν θέλει κανείς ας κοιτάξει το σκάνδαλο με Cambridge Analytica -, αναφέρει πως επειδή θέλει να αποτρέψει την οποιαδήποτε «βλάβη» στον πραγματικό κόσμο απαγορεύει να χρησιμοποιούν το Facebook οργανώσεις ή άτομα που συμμετέχουν στα εξής: «Τρομοκρατική δραστηριότητα, Οργανωμένο Μίσος…». Σοβαρά; Και τι ακριβώς θεωρείται τρομοκρατική δραστηριότητα, ή οργανωμένο μίσος; Βίντεο που δείχνει αστυνομικό να ξυλοκοπεί αθώους πολίτες είναι τρομοκρατική δραστηριότητα; Μήπως ένα βίντεο που δείχνει μια ομάδα ρόμπο-κοπ να φωνάζουν «Πάμε να τους γαμήσουμε, πάμε να τους σκοτώσουμε» παραπέμπει σε ένδειξή οργανωμένου μίσους; Αν ναι γιατί δεν κατεβάζετε τον λογαριασμό της ΕΛ.ΑΣ. ή έστω των αστυνομικών που ήταν πρωταγωνιστές σε αυτές τις δραστηριότητες; Αν όχι, εξηγείστε διεξοδικά τους όρους. Η αοριστία εμπεριέχει κινδύνους…

Ο σάκος του Αιόλου, ωστόσο, ξεδιπλώνεται στο άρθρο IV, παράγραφος 22. Το Facebook αναφέρει πως για να μειώσει την εξάπλωση των ψεύτικων ειδήσεων περιορίζει την κυκλοφορία δημοσιεύσεων που κρίνονται «ψευδείς» από «ανεξάρτητους διασταυρωτές πληροφοριών». Πέραν του γεγονότος ότι δεν θα έπρεπε να είναι θέμα του Facebook η εξακρίβωση των πληροφοριών, αλλά του κάθε αναγνώστη ξεχωριστά, ποιες είναι άραγε αυτές οι «ανεξάρτητες» εταιρείες, ομάδες, όπως θέλετε πείτε το, που μπορούν να κρίνουν τι αληθεύει και τι όχι, τι θα διαβαστεί και τι θα λογοκριθεί; Η εφημερίδα Documento ίσως έχει την απάντηση: Σε άρθρο της αναφέρει πως η εταιρία «Teleperformance»  ανέλαβε τη διαχείριση του περιεχομένου του Facebook, στην Ελλάδα λίγο πριν τις εκλογές του 2019. Πρόκειται βέβαια για την ίδια εταιρία που έκλεισε μυστική συμφωνία με την κυβέρνηση για να αναλάβει την  λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ ώστε να ενημερώνει τον κόσμο σχετικά με τον κορονοϊό, χωρίς ωστόσο να έχει το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό.

Η κατάσταση αυτή είναι άκρως επικίνδυνη εάν συνεχιστεί… Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αποτελούν μονάχα ένα μέρος διασκέδασης ή διεξαγωγής φιλικών διαλόγων πλέον. Αντιθέτως, είναι μια προέκταση της ελεύθερης έκφρασης του καθενός. Οι γιγαντοεταιρίες σαν το Facebook, το Twitter και την Google δεν θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν ποιανού η φωνή θα ακουστεί δυνατά, χαμηλά ή και καθόλου. Φυσικά, το ξέρουμε και το ξέρουνε καλά πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα από τα τελευταία μέσα όπου η πληροφορία δεν φιλτράρεται και δεν επεξεργάζεται από τους Μαρινάκηδες και τους Μητσοτάκηδες αυτής της χώρας. Αυτό όμως μπορεί να πάψει να ισχύει. Η πληροφορία είναι η ανώτατη δύναμη. Φοβάμαι, λοιπόν, πως αν ζούσε ο George Orwell σήμερα, θα ονόμαζε το βιβλίο του, 2024 αντί για 1984

 


Πηγές:

Λογοκρισία στο Facebook. Αναρτήθηκε από https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/283645_logokrisia-sto-facebook (Τελευταία πρόσβαση  4/1/2021).

Facebook sparks anger after shutting socialist pages. Αναρτήθηκε από https://www.ft.com/content/7364679e-dc4f-41fb-9bc9-3eb170159673 (Τελευταία πρόσβαση  4/1/2021).

Facebook για λογοκρισία σε καρέ για τον Κουφοντίνα: “Δεν είμαστε και τέλειοι”. Αναρτήθηκε από https://www.news247.gr/koinonia/h-apantisi-toy-facebook-gia-ti-logokrisia-den-eimaste-kai-teleioi.9160129.html (Τελευταία πρόσβαση  4/1/2021).

Facebook / Ωμή λογοκρισία – Μπαράζ εξαφάνισης αναρτήσεων από ειδησεογραφικά site και φωτορεπόρτερ. Αναρτήθηκε από https://www.avgi.gr/social/380847_omi-logokrisia-mparaz-exafanisis-anartiseon-apo-eidiseografika-site-kai-fotoreporter (Τελευταία πρόσβαση  4/1/2021).

Αποκλειστικό: Αυτή είναι η εταιρεία που έχει αναλάβει τη λογοκρισία στο Facebook. Αναρτήθηκε από https://www.documentonews.gr/article/apokleistiko-ayth-einai-h-etaireia-poy-exei-analabei-th-logokrisia-sto-facebook/ (Τελευταία πρόσβαση  4/1/2021).

Facebook Community Standrards. Αναρτήθηκε από https://www.facebook.com/communitystandards/introduction (Τελευταία πρόσβαση  4/1/2021).

Έλενα Ακρίτα: Γιατί με μπάναρε το Facebook. Αναρτήθηκε από  https://www.news247.gr/gnomes/elena-akrita/giati-me-mpanare-to-facebook.9186381.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos2 (Τελευταία πρόσβαση  4/1/2021).

Το Facebook μπλόκαρε την Έλενα Ακρίτα επειδή απάντησε σε ύβρεις Αναρτήθηκε από https://www.news247.gr/technologia/facebook-mplokare-tin-elena-akrita.9185841.html?fbclid=IwAR0TGhkbPbco15YUcvQAZ3txqXStzJeOgLcL9KqXIGMwWlro4m98MZwn1aU (Τελευταία πρόσβαση  4/1/2021).


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άλεξ Αποστόλου Κολμανιώτης

Φοιτητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Έξιτερ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;