Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Άγνωστα σκίτσα ανακαλύφθηκαν πίσω από διάσημο πίνακά του

Λεονάρντο Ντα Βίντσι
Πηγή εικόνας: cnn.com

«Leonardo di ser Piero da Vinci».

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ήταν μια καλλιτεχνική ιδιοφυΐα και όχι μόνο. Κατάφερε να ανοίξει νέους δρόμους στην επιστήμη. Άφησε το στίγμα του στην παγκόσμια ιστορία με τις πρωτοποριακές ανακαλύψεις του.

Δημιούργησε ανεπανάληπτες τεχνικές στον καλλιτεχνικό τομέα, με πιο γνωστά και εντυπωσιακά έργα του το «Μυστικό δείπνο» (1498), τη «Μόνα Λίζα» (1503), τον «άνθρωπο του Βιτρούβιου» (1487), τον «Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή» (1513) και πολλά ακόμη που έχουν απογειώσει τον κλάδο των τεχνών.

Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, κατά τη διάρκεια επιστημονικής έρευνας που πραγματοποίησε για τα έργα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, έμεινε έκπληκτη. Βασικό θέμα της έκθεσης, η «Παναγία των βράχων». Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι πίσω από το έργο υπάρχουν κρυφά σκίτσα.

Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας και των ακτίνων Χ διαπίστωσαν ότι ο Ντα Βίντσι ξεκίνησε το έργο του με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που τελικά επέλεξε ο καλλιτέχνης.

Πορίσματα

Εκπρόσωπος της National Gallery of London εξήγησε ότι:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα αρχικά σχέδια είχαν σημαντικές διαφορές σε σχέση με το ολοκληρωμένο έργο και παραμένει μυστήριο για ποιο λόγο εγκατέλειψε ο Ντα Βίντσι την πρώτη του σύνθεση».

 

Λεονάρντο Ντα Βίντσι
Πηγή Εικόνας: cnn.gr

 

Ανακάλυψη

Συγκεκριμένα, όταν ξεκίνησε το σχέδιό του είχε τοποθετήσει το Θείο Βρέφος στην αγκαλιά ενός αγγέλου και τη Μαρία γονατισμένη απέναντί του να το κοιτά. Βέβαια, όπως φαίνεται ο Ντα Βίντσι άλλαξε την αρχική ιδέα του, με το Θείο Βρέφος τελικά να βρίσκεται στην αγκαλιά της μητέρας του και τους αγγέλους γύρω του να το κοιτούν.

Το νέο αυτό σχέδιο, που ήρθε στο «φως» μετά από έρευνες μηνών, θα βρεθεί στο επίκεντρο της έκθεσης «Leonardo: Experience a Masterpiece». Η έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της για το κοινό στα τέλη του 2019.

Μάλιστα, για τις ανάγκες της έκθεσης, θα υπάρξει μετατροπή σ’ έναν χώρο στο ισόγειο της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου προκειμένου να θυμίζει ναό. Με αυτόν τον τρόπο, ο επισκέπτης θα μπορέσει να φανταστεί πώς θα έδειχνε η «Παναγία των Βράχων» στην αρχική της θέση, στην Αγία Τράπεζα ενός ναού, αφιερωμένο στην άμωμη σύλληψη της Θεοτόκου.

 

Λεονάρντο Ντα Βίντσι
Πηγή Εικόνας: ant1news.gr


Πηγές :

Ανακαλύφθηκαν άγνωστα σκίτσα κάτω από διάσημο πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι – m.naftemporiki.gr (Τελευταία πρόσβαση 17/08/19)

Ανακαλύφθηκαν άγνωστα σκίτσα κάτω από διάσημο πίνακα του Ντα Βίντσι – www.ant1news.gr (Τελευταία πρόσβαση 17/08/19)

Ανακαλύφθηκαν σκίτσα του Θείου Βρέφους και ενός αγγέλου κάτω από διάσημο αριστούργημα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Ποιο μυστήριο κρυβόταν στο μυαλό του μεγάλου ζωγράφου της Αναγέννησης? – europost.gr (Τελευταία πρόσβαση 15/08/19)

Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Ανακαλύφθηκαν άγνωστα σκίτσα κάτω από διάσημο πίνακά του – www.msn.com (Τελευταία πρόσβαση 16/08/19)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λευκή Καραστατήρα

Φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αδυναμία μου τα ταξίδια, η εξερεύνηση, η φωτογραφία, η διασκέδαση. Με λίγα λόγια μου αρέσει να αποκτώ εμπειρίες και να δημιουργώ αναμνήσεις. Η συμβουλή μου προς όλους (και προς τον εαυτό μου) είναι να προσπαθείς να κάνεις πάντα αυτό που θες, αυτό που φοβάσαι ότι δεν μπορείς να κάνεις, να ρισκάρεις. Πετύχει δεν πετύχει τουλάχιστον θα ξέρεις πως προσπάθησες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;