Κορωνοϊός: Η πανδημία γίνεται αφορμή για εκθέσεις μουσείων

Πηγή εικόνας: dw.com

Σε ευρωπαϊκές χώρες και πρωτεύουσες, ο κορωνοϊός γίνεται αφορμή για εκθέσεις μουσείων.

Φινλανδία

Κορωνοϊός. Διανύουμε την τέταρτη εβδομάδα «της απομόνωσής» μας. Ο Κορωνοϊός συνεχίζει να θερίζει στο πέρασμα του. Παρόλα ταύτα, οι τρέχουσες εξελίξεις και η πανδημία έχουν αποτελέσει «τροφή για σκέψη» για αρκετά Ευρωπαϊκά Μουσεία. Παρακολουθώντας, λοιπόν, τις εξελίξεις που πλήττουν καθημερινά τον πλανήτη, το Εθνικό Μουσείο της Φινλανδίας έχει ξεκινήσει την συλλογή στοιχείων για μελλοντικές εκθέσεις με θέμα τον κορωνοϊό. Θεμέλιος λίθος της συλλογής αποτελούν οι συμπεριφορές των ανθρώπων στην καραντίνα.

Δανία και Κορωνοϊός

Πολιτιστικοί οργανισμοί στην Ευρώπη (Δανία, Σλοβενία, Ελβετία), συγκεντρώνουν φωτογραφικό υλικό και διεξάγουν συνεντεύξεις και συλλογικές έρευνες, προκειμένου να αποκομίσουν πληροφορίες αναφορικά με τον τρόπο που η πανδημία επηρεάζει την καθημερινότητα. Στη Βόρεια Δανία, η διευθύντρια του Μουσείου «Vesthimmerlands », φωτογράφισε με συνάδελφό της άδειους δρόμους και καταστήματα τηρώντας την προβλεπόμενη ασφαλή απόσταση.

Πηγή Εικόνας: aars.dk

Συνεχίζοντας, το Εθνικό Μουσείο της Δανίας στην Κοπεγχάγη διαλέγει «ψηφιακά ευρήματα» ζητώντας από ένα ευρύ φάσμα πολιτών να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για το πώς αντιμετωπίζουν την πανδημία. Ο  επικεφαλής ερευνών Κρίστιαν Σούμε Πέντερσεν δήλωσε χαρακτηριστικά  «Δεν γνωρίζω πότε ή αν θα έχουμε μία έκθεση για τον Κορωνοϊό. Ίσως θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στη μόνιμη συλλογή, δεδομένου ότι είναι ένα κεντρικό ιστορικό γεγονός. Αλλά τώρα επικεντρωνόμαστε στο να θυμόμαστε τι συμβαίνει στην καθημερινή μας ζωή, που είναι στον πυρήνα του οράματος του Μουσείου».

Λονδίνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο Λονδίνο οι υπεύθυνοι των μουσείων Victoria and Albert  εκπονούν σχέδια για την απόκτηση αντικειμένων από την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτό το εκσυγχρονισμένο επιτόπιο έργο των μουσείων αποτελεί παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι πολιτιστικοί θεσμοί παγκοσμίως έχουν κεντρικό ρόλο σε καθημερινές δράσεις, παρά τις προκλήσεις της πανδημίας. Εκθέσεις τέχνης παρουσιάζονται ψηφιακά, ξεναγήσεις γίνονται εικονικά μέσω Online Viewing Rooms και υλοποιούνται πρωτοβουλίες στο διαδίκτυο με στόχο τη στήριξη καλλιτεχνών.

Κορωνοϊός
Πηγή Εικόνας: theculturetrip.com

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Museums Scramble to Document the Pandemic, Even as It Unfolds – https://www.nytimes.com/2020/03/31/arts/design/museums-coronavirus-pandemic-artifacts.html (Τελευταία πρόσβαση 10/04/2020)

Μουσεία συλλέγουν υλικό για μελλοντικές εκθέσεις με θέμα την πανδημία του κορονοϊού – https://www.ethnos.gr/politismos/98153_moyseia-syllegoyn-yliko-gia-mellontikes-ektheseis-me-thema-tin-pandimia-toy (Τελευταία πρόσβαση 10/04/2020)

Μουσεία συλλέγουν υλικό για μελλοντικές εκθέσεις με θέμα την πανδημία – https://www.zougla.gr/politismos/article/mousia-silegoun-iliko-gia-melontikes-ek8esis-me-8ema-tin-pandimia (Τελευταία πρόσβαση 10/04/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λευκή Καραστατήρα

Φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αδυναμία μου τα ταξίδια, η εξερεύνηση, η φωτογραφία, η διασκέδαση. Με λίγα λόγια μου αρέσει να αποκτώ εμπειρίες και να δημιουργώ αναμνήσεις. Η συμβουλή μου προς όλους (και προς τον εαυτό μου) είναι να προσπαθείς να κάνεις πάντα αυτό που θες, αυτό που φοβάσαι ότι δεν μπορείς να κάνεις, να ρισκάρεις. Πετύχει δεν πετύχει τουλάχιστον θα ξέρεις πως προσπάθησες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;