Ζώδια: η κοινωνία μέσα από μια ‘επιστήμη’ 3.000 χρόνων

SHARE

Πηγή εικόνας: thecaller.gr

 

Καταφέραμε, κατά μία έννοια, μέσω της μαγείας να αναπτύξουμε την ιατρική και πλέον είμαστε σίγουροι ότι ένας πονοκέφαλος περνά με ένα ντεπον και όχι με ένα δεκάστιχο ξόρκι. Γιατί, όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε την ανάλογη  σύνδεση ότι, για παράδειγμα, μια ανεπιθύμητη εξέλιξη οφείλεται σε προηγούμενες κακές εκτιμήσεις  και όχι στο κατά πόσο ο Ερμής είναι ανάδρομος; Το κάνω και εγώ, το κάνεις – πιθανόν-  και εσύ, το κάνουμε σχεδόν όλοι, είτε εκούσια είτε ακούσια, κάνουμε μια πρόχειρη πρόγνωση  για το κάθε άτομο ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ζωδίου του, και αν δεν ξέρουμε καλά τα ζώδια, καταλήγουμε με μια εκτίμηση τύπου «Δεν γνωρίζω πολλά για τους Καρκίνους». Δεν γνωρίζουμε πολλά για τους Καρκίνους επειδή δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχει κάποια ομάδα ανθρώπων, οι ‘Καρκίνοι’, με αυτά τα κοινά χαρακτηριστικά που ορίζουν οι αστρολόγοι. Τα ζώδια δεν είναι παρά μια κοινωνική προκατάληψη με ρίζες 3000 χρόνων στην αρχαία Βαβυλωνία.

Αναμφισβήτητα, η αστρονομία είναι μια επιστήμη, η οποία σε αντιδιαστολή με την ψευδο-επιστήμη της αστρολογίας, δεν απαντάται στην καθημερινότητα. Αφορά περίπλοκες έννοιες, δύσκολους υπολογισμούς και φυσικούς νόμους που δεν ξέρουμε καν ότι υπάρχουν. Από την άλλη, η αστρολογία απαντάται σε περιοδικά και τηλεοπτικές εκπομπές και, σε γενικό πλαίσιο, περικλείει εύπεπτες έννοιες. Τα ζώδια και οι ανάλογες θεωρίες τους, κουβεντιάζονται εύκολα και δεν χρειάζονται –τα πράγματι- ανώτερα μαθηματικά για να τα καταλάβει κανείς.  Ζώδια, ανάδρομος Ερμής, ωροσκόπιο, τρίγωνα Αφροδίτης, Κρόνου, Δία, είναι θεωρίες που μας είναι πιο οικίες, συγκριτικά με τη θεωρία περί ακτίνας  Σβαρτσιλντ (αν ένα ουράνιο σώμα έχει ακτίνα μικρότερη από την ακτίνα Σβαρτσιλντ, καταλήγει να είναι μαύρη τρύπα). Κοινωνικά φαινόμενα 3000 –συν- χρόνων και επιστημονική άγνοια, μας κάνουν μέχρι και σήμερα να αναρωτιόμαστε, με ποια ζώδια ταιριάζουμε καλύτερα.

Advertisement

Τι ζώδιο είσαι;

Η σωστή απάντηση είναι κανένα, ενώ η σωστή ερώτηση είναι «Μέσα σε ποιον αστερισμό κινούταν ο Ήλιος όταν γεννήθηκες;», και αυτή η διατύπωση με κάθε επιφύλαξη. Τα ζώδια είναι η αυθαίρετη μορφή που δόθηκε, από τους Μεσοποτάμιους και έπειτα, σε συμπλέγματα αστερισμών, μέσω μιας αυθαίρετης νοητής γραμμής η οποία ένωνε τα πιο φωτεινά. Σημειώνεται εδώ ότι, κάποιο αστέρι μπορεί να ανήκει σε παραπάνω από ένα σύμπλεγμα. Η ονομασία που δόθηκε, σύμφωνα με το τι τους θύμιζε (ζώο, θεότητα κλπ), αφορά μόνο και μόνο την οπτική γωνία που έχουμε από τον ευρύτερο διαστημικό χώρο του πλανήτη μας, σε κάποιο άλλο σημείο του Γαλαξία, οι αστερισμοί αυτοί παίρνουν διαφορετικό σχήμα, ανάλογο με την οπτική γωνία που κανείς το παρατηρεί. Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Αστρονόμων, οι αστερισμοί είναι 88 και όχι 12 –σύμφωνα με τον διαχωρισμό των αστρολόγων, αλλά ούτε 13 αν συμπεριλάβει κανείς και τον αστερισμό του Οφιούχου, ή του 13ου ζωδίου. Ξεκινώντας από τους Βαβυλώνιους και συνεχίζοντας μέχρι σήμερα, καταχρηστικά ο ουρανός χωρίζεται σε 12 ίσα τμήματα, με 30ο ο κάθε αστερισμός, προκειμένου να υπάρχει μια τέλεια διαίρεση με τις 360ο.

Ένα ακόμα σημείο που εδραιώνει την αμφισβήτηση στην αστρολογική προσέγγιση περί Ήλιου – πλανητών – ζωδίων, οπότε καθιστά και αμφίβολο το διαχωρισμό τους και τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων (έστω αν υποθέσουμε ότι ισχύουν), είναι ότι κάθε αστερισμός, έχει διαφορετικά μεγέθη και σχήματα, γεγονός που καθιστά αυτομάτως αφερέγγυα τα μέχρι τώρα αστρολογικά συμπεράσματα. Κάθε αστερισμός και κάθε ουράνιο σώμα, που περιβάλλεται μέσα σε αυτό, έχει διαφορετικό σχήμα, μέγεθος, όγκο και μάζα, μεγέθη που κάνουν τον Ήλιο να χρειάζεται διαφορετικά χρονικά διαστήματα για να κινηθεί μέσα από τον κάθε ένα αστερισμό και όχι ίσο χρόνο, όπως έχει δοθεί, για λόγους βολικής χωροταξίας και των δώδεκα ζωδίων.

Advertisement

Όταν ο Πλούτων  σχηματίζει όψη με κάποιον άλλον πλανήτη και βρίσκεται απέναντι από τη γενέθλια σελήνη σου…

… δεν θα γίνει τίποτα. Έστω όμως υποθέτουμε, για χάρη του άρθρου, ότι υπάρχει μια ενέργεια του πλανήτη αυτού, η οποία επηρεάζει τις ανθρώπινες αποφάσεις. Ο Πλούτων είναι τόσο μικρός (5,5 φορές) σε σχέση με τη Γη και τόσο μακρινός (4,7 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, στην μέτρηση αυτή λαμβάνουμε υπ’ όψιν και ότι δεν μιλάμε για μια νοητή ευθεία γραμμή που δεν συναντά κάποιο εμπόδιο) από αυτή, όπου ακόμα και οι αποδεδειγμένες βαρυτικές δυνάμεις δεν έχουν καμία άμεση επιρροή στον πλανήτη μας, πόσο μάλλον στη συμπεριφορά μας. Οι μόνες αλληλεπιδράσεις που δέχεται άμεσα ο πλανήτης μας (σύμφωνα με τις βασικές δυνάμεις αλληλεπίδρασης στη φύση – ανακαλύπτεται και μία πέμπτη) από  τον φυσικό κόσμο του σύμπαντος και –εμμέσως- εμείς, είναι οι βαρυτικές, οι ηλεκτρομαγνητικές, οι  ισχυρές και οι ασθενείς πυρηνικές (μόνο οι βαρυτικές είναι αξιοσημείωτες) και αυτές  συμβάλλουν σε φαινόμενα, όπως για παράδειγμα,  η Γη  να μην χάνει το σχήμα της χάρη στη συνοχή που της προσφέρει η δύναμη της βαρυτικής έλξης. Καμία σχέση, λοιπόν, πώς θα διαχειριστούμε τα ερωτικά μας.

 

Ζώδια
Πηγή εικόνας: YouTube

 

 

Ζώδια και Σελήνη

Η χαρά του κάθε μυστικιστή! Ο φυσικός δορυφόρος της Γης με κοντινή απόσταση 384.400 χλμ (σε σύγκριση με τις υπερμεγέθη αποστάσεις άλλων ουράνιων σωμάτων), δίνει πρόσφορο έδαφος όχι μόνο σε αστρολογικές αυθαιρεσίες, αλλά και στη βαρύτητα, προκειμένου να  αναδείξει με ακόμα ένα παράδειγμα τη δύναμή της. Η Σελήνη με μάζα ‎‎7.347 673×1022 kg και σε απόσταση πολύ πιο κοντινή από αυτή του προηγούμενου παραδείγματος, επηρεάζει τη Γη με το φαινόμενο της παλίρροιας, εξαιτίας της βαρυτικής της έλξης της  πάνω σε αυτή. Επιπλέον,  εξαιτίας αυτής της  κοντινής της απόστασης, πέρα από το φαινόμενο της παλίρροιας επηρεάζει  ακόμα και την σταθεροποίηση του άξονα της Γης και επιπροσθέτως, συμβάλει στη σταδιακή μείωση του ρυθμού περιστροφής του πλανήτη μας.  Αναλυτικότερα, η επίδραση της βαρύτητας της Σελήνης είναι τόση που καταφέρνει να κλυδωνίζει τον άξονα περιστροφή της Γης, ο οποίος ανά διαστήματα τροποποιείται και χρειάζονται 26.000 χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί ο κύκλος μετάπτωσης. Η μετάπτωση αυτή σημαίνει ότι η θέα που έχουμε στον ουρανό αλλάζει αργά, αλλά με σταθερούς ρυθμούς στην γεωλογική πορεία του χρόνου. Με λίγα λόγια τα ζώδια και οι αστερισμοί που καθορίζουν την ανθρώπινη φύση, δεν είναι αυτά που έχουμε στο μυαλό μας. Σύμφωνα με την NASA, όλα τα ζώδια έχουν μετακινηθεί κατά έναν μήνα, έτσι αν κάποιος στην αρχαία Ελλάδα είχε γεννηθεί ως Υδροχόος σήμερα θα ήταν Ιχθύς, βάσει αυτού, αν κάποιος σήμερα είναι Δίδυμος στην ουσία δεν ισχύει καθώς ανήκει στο ζώδιο του Ταύρου λόγω της μετάπτωσης και της αλλαγής της θέσης της Γης στον ουρανό!

Advertisement

 

Πηγή εικόνας: Βικιπαίδεια

 

 

Μια φορά και έναν καιρό…

…ήτανε ο Κάστορας με τον Πολυδεύκη (Δίδυμοι), η Περσεφόνη (Παρθένος), το Λιοντάρι της Νεμέας (Λέων), ο Δίας που μεταμορφώθηκε σε ταύρο προκειμένου να κλέψει την Ευρώπη (Ταύρος) και άλλοι, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο -η τύχη ή οι θεοί- είτε μετέτρεψαν τους ίδιους σε αστέρια, είτε απεικόνισαν τη μοίρα τους στους αστερισμούς. Αυτοί είναι μερικοί από τους αμφιφανείς αστερισμούς  (δεν φαίνονται όλο τον χρόνο), που καθόριζαν τη ζωή ανθρώπων σε μια εποχή χωρίς επίσημα ημερολόγια και επίσημο καταμερισμό του χρόνου, με αποτέλεσμα η εμφάνιση ενός τέτοιου  αστερισμού να σημαίνει  για παράδειγμα και την έναρξη της σποράς. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο αστερισμός «εκείνου που χύνει το νερό» (ο Ήλιος περνάει από τον αστερισμό αυτό κατά τη διάρκεια των βροχών -Υδροχόος) και η Γη ποτίζεται με αποτέλεσμα να βγάλει σπόρους, χωρίς ο εκάστοτε αγρότης να κοπιάσει προκειμένου να ποτίσει,  είναι εκείνος που σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που του αποδίδουν οι αστρολόγοι του αρέσει να βοηθάει τους άλλους! Επίσης και η μοίρα του Ωρίωνα χαράχτηκε στον ουρανό, καθώς ο Δίας –ύστερα από τα παρακάλια της Αρτέμιδος, η οποία κινδύνεψε να βιαστεί από τον Ωρίωνα-  έστειλε μέσω της Γαίας τον Σκορπιό, προκειμένου να εκδικηθεί σκοτώνοντας  τον Ωρίωνα και να προστατέψει την Αρτέμιδα. Ίσως και για αυτό όλοι όσοι έχουν γεννηθεί από 23/10 έως 21/11, είναι εκδικητικοί και αποφασισμένοι να πετύχουν τον στόχο τους σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που τους προσδίδει η αστρολογία!

Από την εποχή του Ιππάρχου –όπου και ορίστηκαν τα ζώδια- οι εποχές άρχισαν να αλλάζουν και οι άνθρωποι να εξοικειώνονται με τη δική τους μοίρα και τις δικές τους δυνάμεις. Οι εξελίξεις όμως δεν ήταν τόσο καταιγιστικές ώστε να χρησιμοποιούν τα σημερινά –ή και παλαιότερα- μηχανήματα ναυσιπλοΐας, οπότε οι αστερισμοί ήταν η μόνη τους λύση, μαζί με μια πυξίδα, προκειμένου να μην χάνονται.  Ο Τροπικός του Καρκίνου, τα ονόματα που έδιναν οι Ίνκας σε διάφορες ουράνιες μορφές του ουρανού προκειμένου να μην χάνονται σε αχανείς εκτάσεις κ.α. δεν δείχνουν μόνο τον φόβο, το δέος και τη μοιρολατρία των ανθρώπων τότε, αλλά ταυτόχρονα δείχνουν την οξυδέρκεια, την προσαρμοστικότητα, την εξυπνάδα και την ευελιξία  της ανθρώπινης φύσης να εκμεταλλεύεται τα ‘εργαλεία’ που έχει γύρω της προκειμένου να παίρνει την μοίρα στα χέρια της.

 

Ζώδια
Πηγή εικόνας: News247

 

Πίστευε και μη, ερεύνα;

Όλη η ανθρώπινη ιστορία και  κοινωνία στηρίχτηκε σε μια πίστη, μια πίστη για θρησκεία, κάρμα, τύχη, μοίρα, φυλακτά, μαγεία και ζώδια. Κοινωνικά στερεότυπα και στεγανά χιλιάδων χρόνων πριν,  υφίστανται μέχρι και σήμερα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις όχι μόνο υπάρχουν, αλλά επηρεάζουν και τις αποφάσεις μας ή τις ζωές  μας. Όλοι πιστεύουμε σε κάτι, ακόμα αν θεωρούμε  τα παραπάνω, αποκύημα της φαντασίας ακόμα και αυτό, είναι μια μορφή πίστης. Ωστόσο, ως κοινωνία, όχι μόνο ελληνική, πόσο ακόμα θα αφήνουμε τις ζωές μας έρμαια σε πεποιθήσεις χιλιάδων χρόνων πριν. Καμία πίστη δεν είναι καλή ή κακή, σωστή ή λάθος, καλή ή κακή, σωστή ή λάθος είναι η επιρροή που την αφήνουμε να έχει πάνω μας και οι παρωπίδες που μας επιτρέπουν να θεωρούμε σωστό μόνο ότι συμβαδίζει με τις δικές μας πεποιθήσεις. Πάντως όπως και να έχει, ό,τι και να πιστεύουμε, “η αλήθεια είναι εκεί έξω”.

 

 

Πηγές:

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ (ΖΩΔΙΑ), ΜΑΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΤΕΙΑ, ανάκτηση από: krassanakis.gr

Τα ζώδια και οι πραγματικοί αστερισμοί του ζωδιακού, ανάκτηση από: ampa.lifo.gr

H NASA δεν άλλαξε τα ζώδια – τι πραγματικά συμβαίνει με τον αστρολογικό χάρτη και τον περιβόητο Οφιούχο, ανάκτηση από: koutipandoras.gr

Constellations and the Calendar, ανάκτηση από: spaceplace.nasa.gov

Solar System, ανάκτηση από: solarsystem.nasa.gov

Το κέντρο του Γαλαξία μας είναι γεμάτο από σκοτεινή ύλη, ανάκτηση από: physics4u.gr

Πώς τα μαγνητικά κύματα θερμαίνουν τον Ήλιο; Επιστήμονες λύνουν ένα μυστήριο 70 ετών, ανάκτηση από: egno.gr

Οι 4 Θεμελιώδεις δυνάμεις (Fundamental Forces), ανάκτηση από: users.sch.gr

Βαρύτητα, ανάκτηση από: repository.kallipos.gr

New Horizons καλεί Γη από Πλούτωνα, ανάκτηση από: tovima.gr

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Είμαι η Φαίη και έχω μεγάλη περιέργεια σχεδόν με τα πάντα!! Μου αρέσει να ανακαλύπτω και να μαθαίνω τι συμβαίνει ή και τι έχει ήδη συμβεί στον κόσμο και αρθρογραφώ γιατί θέλω και με κάποιον να τα μοιράζομαι!!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG