Υπογεννητικότητα: Έθνος γερόντων πια η Ελλάδα;

Υπογεννητικότητα
Πηγή: www.skai.gr

Υπογεννητικότητα: Έθνος γερόντων πια η Ελλάδα; Τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός πως η υπογεννητικότητα αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για την Ελλάδα. Σύμφωνα και με πρόσφατες έρευνες που βγήκαν στη δημοσιότητα το πρόβλημα αυτό εντείνεται όλο και περισσότερο. Aποτέλεσμα να χτυπά πλέον το καμπανάκι του κινδύνου για τη χώρα μας. Τα σενάρια που σκιαγραφούνται για το δημογραφικό μας μέλλον είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξα. Ήδη ο αριθμός γεννήσεων στην Ελλάδα συγκαταλέγεται στους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Το 2018 οι γεννήσεις στη χώρα μας ανήλθαν στις 87.074, δηλαδή 33.812 λιγότερες από τους θανάτους. Αφ’ ετέρου το ποσοστό των ηλικιωμένων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες. Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, πως σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2025 αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 10.240,5 και 10.603,4 και το 2035 από 9.514,5 έως 10.414,6.

Γιατί, όμως, ο αριθμός των γεννήσεων έχει πέσει κατακόρυφα στη χώρα μας; Δυστυχώς οι παράγοντες που οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό είναι πολλοί και ποικίλοι.

Κατ’ αρχάς, αναμφίβολα η οικονομική κρίση

έχει παίξει μεγάλο ρόλο σ’ αυτό. Η ανεργία που μαστίζει τους νέους, το αβέβαιο μέλλον έχει οδηγήσει πολλά ζευγάρια στο να μη θέλουν να κάνουν παιδιά, αφού δεν έχουν τους κατάλληλους πόρους για να τα μεγαλώσουν. Επιπλέον, το κράτος με τη σειρά του δεν παρέχει την κατάλληλη στήριξη στα νέα ζευγάρια προκειμένου να φέρουν παιδιά στον κόσμο, είτε χορηγώντας τους επιδόματα είτε διευκολύνοντας τους να συνδυάσουν εργασία και οικογένεια ιδρύοντας παραδείγματος χάριν περισσότερους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Ως επόμενος κρίκος στην αλυσίδα των αιτίων για την υπογεννητικότητα μπορεί να θεωρηθεί, σε συνδυασμό με τα παραπάνω και η έλλειψη χρόνου. Τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας και οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για τη δημιουργία οικογένειας. Δίπλα σ’ αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και τις φιλοδοξίες των σημερινών νέων και ιδιαίτερα των γυναικών για καλύτερη επαγγελματική πορεία. Η δημιουργία καριέρας  αναστέλλει τη δημιουργία οικογένειας και μια πιθανή εγκυμοσύνη.

Advertisement

 

 

Υπογεννητικότητα
Πηγή: www.naturanrg.gr

 

Σημαντική αιτία για τις μειωμένες γεννήσεις σήμερα αποτελεί

και η κρίση αξιών που διέπει την κοινωνία που ζούμε.  Οι επιδερμικές και επιπόλαιες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, η έλλειψη επιμονής και κυρίως υπομονής, αλλά και ο εγωισμός έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των διαζυγίων στις μέρες μας, αλλά και των εκτρώσεων θέτοντας έτσι την απόκτηση παιδιών σε δεύτερη μοίρα. Η χώρα μας έρχεται πρώτη στην Ευρώπη και τρίτη στον κόσμο στις εκτρώσεις.

Τέλος, η μετανάστευση, ως απόρροια της οικονομικής κυρίως κρίσης που αναφέραμε προηγουμένως, έχει συντελέσει επίσης σ’ αυτό, με 400.000 Έλληνες να μεταναστεύουν μέσα σε μια πενταετία στο εξωτερικό.

Οι συνέπειες δυστυχώς αυτού του φαινομένου βρίσκονται ante portas.

Πρώτα- πρώτα, ένα κράτος που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του αποτελείται από ηλικιωμένους μένει πίσω τόσο στον οικονομικό όσο και στον πολιτιστικό τομέα. Αφ’ ενός δεν υπάρχουν πολλά εργατικά χέρια, κάτι που συνεπάγεται τη μείωση της παραγωγικότητας, και αφ’ ετέρου στερεύει η πηγή νέων, φρέσκων ιδεών και οραμάτων. Η κοινωνία μένει στάσιμη και δεν προχωράει.

Επιπλέον, σοβαρές επιπτώσεις φαίνεται να έχει το φαινόμενο και στον τομέα της εθνικής άμυνας, αφού έτσι περιορίζεται και ο αριθμός των νέων ανθρώπων που είναι σε θέση να υπερασπιστούν τη χώρα σε μια δύσκολη στιγμή, αλλά και των αρρένων ταυτόχρονα.

Για τους λόγους αυτούς οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και προτείνουν λύσεις προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα όσο είναι αυτό δυνατό.

Στόχος, λοιπόν, του ελληνικού κράτους θα πρέπει να είναι

από εδώ και στο εξής να δοθούν κίνητρα στα νέα ζευγάρια, ώστε να φέρουν στον κόσμο απογόνους. Και αυτό θα υλοποιηθεί με λύσεις όπως επιδόματα για τις νέες οικογένειες, αλλά και διευκόλυνση τους όσο αφορά τις ώρες εργασίας, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Το κράτος θα πρέπει να μεριμνήσει για την καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση των θέσεων απασχόλησης. Θα πρέπει, επίσης, να μεριμνήσει και για τον επαναπατρισμό χιλιάδων Ελλήνων του εξωτερικού. Καλό θα ήταν, να ιδρυθούν περισσότεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί προκειμένου να μπορούν και οι δύο γονείς να εργάζονται και τα παιδιά τους να είναι ασφαλή.

Advertisement

Ωστόσο, όμως, και εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να αλλάξουμε λίγο στάση ζωής. Να σταματήσουμε να είμαστε επιφανειακοί και επιπόλαιοι και να συνειδητοποιήσουμε ότι η δημιουργία οικογένειας (που αν έχει εξ’ αρχής γερές βάσεις μπορεί να οδηγήσει στην ευτυχία) απαιτεί υπευθυνότητα και άτομα συνειδητοποιημένα.

Το ζήτημα αυτό είναι πρωτίστως εθνικό και γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει η αρχή από την Πολιτεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί, καθώς στο μέλλον το κόστος για τη χώρα μας δυστυχώς θα είναι μεγάλο.


Πηγές:

Καραμπογιάς, Α. (2016). Η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα και προτάσεις για την ανάσχεσή της. Ανακτήθηκε από www.huffingtonpost.gr

Καμπανάκι κινδύνου για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα (2019). Ανακτήθηκε από www.newsbeast.gr

Καμπανάκι κινδύνου για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα (2019). Ανακτήθηκε από www.sofokleousin.gr

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Είμαι η Χριστιάννα. Έχω σπουδάσει Φιλολογία στην Αθήνα και τώρα κάνω το μεταπτυχιακό μου στη Γερμανία. Λατρεύω το γράψιμο, τον κινηματογράφο και τη μουσική.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;