Β. Κορέα: πως το καθεστώς επιβάλλει τη λατρεία των Κιμ

 

Στρατιώτες και πολίτες αποδίδουν φόρο τιμής στους ιστορικούς ηγέτες της χώρας.

 

Θα μπορούσε να αποτελεί σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Στην πραγματικότητα, όμως, οι κάτοικοι της Β. Κορέας λατρεύουν τους νεκρούς ηγέτες της χώρας τους! Ιστορικά, η λατρεία των ηγετών δεν είναι άγνωστο φαινόμενο. Στην αρχαία Αίγυπτο, ο Φαραώ θεωρούνταν εκπρόσωπος του Ρα στην Γη. Ανάλογη ήταν η λατρεία του ηγέτη στην Μεσοποταμία ή στην Κίνα. Άλλωστε, ποιος δεν θυμάται τον θρήνο της «κυρίας με τα ροζ»-παρουσιάστριας των κρατικών ειδήσεων της χώρας για τον θάνατο του Κιμ Ιλ-Σουνγκ;

Δύο τεράστια μπρούτζινα αγάλματα στην κεντρική πλατεία της Πιονγκ Γιανγκ δεν αποτελούν μόνο μία αισθητική παρέμβαση του κομμουνιστικού καθεστώτος. Είναι πολύ περισσότερο τόπος λατρείας των δύο προηγούμενων -νεκρών σήμερα- ηγετών της χώρας, του Κιμ Ιλ-Σουνγκ και του Κιμ Γιονγκ-Ιλ. Κάθε πρωί μικρές ομάδες ανθρώπων επισκέπτονται το μνημείο, για να αποδώσουν φόρο τιμής στους ηγέτες τους. Πιασμένοι χέρι-χέρι κατευθύνονται μπροστά στο μνημείο, όπου καταθέτουν λουλούδια και προσκυνούν τα αγάλματα. Η ίδια σκηνή επαναλαμβάνεται αρκετές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας.

Ακόμα, όσοι ξένοι επισκέπτονται την χώρα, οφείλουν να προσκυνήσουν τους ηγέτες του καθεστώτος και να βγάλουν μία αναμνηστική φωτογραφία μαζί τους. Έπειτα, πρέπει να βάλουν αυτήν την φωτογραφία σε κορνίζα και να την αναρτήσουν στο σπίτι τους. Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του Deutsche Welle, οι πολίτες της Β. Κορέας είναι υποχρεωμένοι να λατρεύουν τους νεκρούς ηγέτες, ακόμα και μέσα στα σπίτια τους. Η εικόνα είναι σουρεαλιστική: ολόκληρες οικογένειες προσκυνούν το κάδρο των ηγετών της χώρας, πριν αρχίσουν το μεσημεριανό γεύμα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν και επίσημα το καθεστώς δεν έχει επιβάλλει τη νεκρολατρεία, οι πολίτες οφείλουν να επιδείξουν την ευγνωμοσύνη τους στην ευφυΐα των ηγετών που δόμησαν τον κομμουνισμό στη χώρα. Το σύνταγμα της χώρας έχει μάλιστα επινοήσει έναν πρωτότυπο όρο γι’ αυτό το φαινόμενο: αιώνιος πρόεδρος και αιώνιος γενικός γραμματέας. Η Β. Κορέα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει ως αρχηγό κράτους έναν νεκρό! Την ίδια στιγμή, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το 2012, το καθεστώς δαπάνησε περίπου 31,2 δις δολάρια για την συντήρηση των γιγαντιαίων πορτρέτων που κοσμούν την εθνική βιβλιοθήκη της χώρας.

Τα ποσά αυτά είναι αστρονομικά, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η Β. Κορέα αντιμετωπίζει οξύτατα οικονομικά προβλήματα. Αρκετές φορές μάλιστα έχουν αναφερθεί λιμοί και ελλείψεις σε βασικά αγαθά.

Λατρεύοντας την «αγία» μητέρα της Β. Κορέας

Ποιος είπε ότι οι γυναίκες του καθεστώτος δεν τιμώνται; Η σύζυγος του ιδρυτή του καθεστώτος, Κιμ Γιονγκ-Σουκ, γιαγιά του γνωστού Κιμ Γιονγκ-Ουν, είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση. Λίγα πράγματα είναι γνωστά για την ζωή της. Η Β. Κορέα έχει εκδώσει αγιογραφίες που εκθειάζουν τη συμμετοχή της στον απελευθερωτικό πόλεμο της χώρας εναντίον των Ιαπώνων, την δεκαετία του 1930. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι πέθανε σε νεαρή ηλικία περίπου 30 ετών. Το καθεστώς τίμησε την επέτειο της γέννησής της τυπώνοντας γραμματόσημα και κόβοντας επετειακό νόμισμα.

Στον αντίποδα, η περίπτωση της μητέρας του Κιμ Γιονγκ-Ουν είναι πιο περίπλοκη. Ελάχιστα πράγματα και για αυτήν γνωστά. Σύμφωνα με έρευνες ειδικών, η μητέρα του Κιμ Γιονγκ-Ουν είναι ιαπωνικής καταγωγής. Το καθεστώς φαίνεται να απέκρυψε σκόπιμα αυτήν την πληροφορία θέλοντας να διαφυλάξει την εθνική καθαρότητα της δυναστείας των Κιμ. Παρόλο αυτά, έγιναν προσπάθειες αποκατάστασης της φήμης της, καθώς ανεγέρθησαν μνημεία προς τιμήν της και κυκλοφόρησαν προπαγανδιστικές ταινίες αποκαλώντας την Μητέρα του λαού.

Φαίνεται ότι η προσωπολατρία έχει εδραιωθεί αρκετά καλά στην κοινωνία της Β. Κορέας. Όσοι αρνούνται να συμμορφωθούν στις πρακτικές του καθεστώτος, χαρακτηρίζονται αντιφρονούντες και μεταφέρονται σε γυμνάσια συμμόρφωσης. Μέχρι σήμερα, άγνωστος αριθμός ανθρώπων έχει μεταφερθεί σε τέτοια γυμνάσια.

Πηγή: Το Βήμα


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιάννης Κουτρούδης

Δημοσιογράφος, Ιστορικός, Storyteller. Για να περνάω την ώρα μου γράφω στο μπλογκ μου, στα social media και γενικά όπου μπορώ να γράφω...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;