Η τρομοκρατία που χτυπάει την πόρτα μας

SHARE

Δεν θα ήταν εύλογο να μην κάνουμε λόγο για την τρομοκρατία, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Βαρκελώνη. Οι πρωτεργάτες της τρομοκρατικής αυτής ενέργειας πέτυχαν τον σκοπό τους τη συγκεκριμένη στιγμή. Το φαινόμενο όμως της τρομοκρατίας έχει παγκόσμια επίδραση. Έτσι, μπορούμε αβίαστα να πούμε ότι κάθε πρωτεργάτης του τρόμου πετυχαίνει τον σκοπό του με τον πλέον εύκολο τρόπο της βίας σε κάθε μήκος και πλάτος της Γης.

Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι ξεκινώντας από τη θεωρητική βάση της τρομοκρατίας. Βασικό είναι ότι ουσιαστική βάση δεν υπάρχει. Αφορμή υπάρχει μόνον. Κι αυτή η αφορμή ξεκινάει από τον απόλυτο διαχωρισμό μεταξύ πλούσιων και φτωχών στρωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο διαχωρισμός αυτός επιτρέπει σε πολλούς να πάρουν ώθηση από ένα εσωτερικό κάλεσμα για βία και να προβούν σε πράξεις χαρακτηριζόμενες για τη συστηματική χρήση απειλητικών κι απάνθρωπων μέσων. Τα μέσα αυτά τίθενται ενάντια σε ανθρώπους καθώς και σε ολόκληρες περιουσίες, είτε ιδιωτικές είτε κρατικές.

Μεγάλο το κακό μόνο και μόνο επειδή κάποιοι αδράττουν την πρώτη ευκαιρία και ξεσπούν εκφράζοντας με τον πιο ακραίο τρόπο την απέχθειά τους για το παγκόσμιο κοινωνικό, οικονομικό και,κυρίως, για το πολιτικό γίγνεσθαι που καθορίζει αδιαμφισβήτητα ανθρώπινες υπάρξεις και καταστάσεις που διέπουν τη ζωή μας. Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να εντάξουμε και το θρησκευτικό στοιχείο. Η εμφάνιση νέων θρησκειών ή ο πολλαπλασιασμός των πιστών ορισμένων θρησκειών δεν αρέσει καθόλου σε κάποιους επίμονους ώστε να επιβληθούν.

Η επιμονή κάποιων είναι που απειλεί την προσωπικότητα, την υγεία, τη ζωή, την ελευθερία, την τιμή κι άλλα δικαιώματα των ανθρώπων όπως η ιδιοκτησία διά της περιουσιακής εξουσίασης των πραγμάτων. Αυτές οι βαρύγδουπες λέξεις χρησιμοποιούνται ακριβώς διότι δεν αρέσουν στους τρομοκράτες! Σε κανέναν δεν αρέσει η διάθεση των πραγμάτων υπό την εξουσίαση του καθενός και δη των αρχών ή του κράτους. Τα θέλουν όλα για όλους μήπως; Αποκλείεται! Αν ίσχυε κάτι τέτοιο δεν θα ζώνονταν ορισμένοι με εκρηκτικά σκοτώνοντας στρατιές ανθρώπων πυρπολώντας και το νήμα της ίδιας τους της ζωής ταυτόχρονα. Βέβαια, ούτε γι΄αυτό μπορούμε να είμαστε σίγουροι.

Advertisement

Μάλλον κρύβεται κάτι άλλο πίσω από τις λέξεις. Μάλλον κρύβεται κάτι άλλο πίσω από όσα βλέπουμε ή από όσα τα ΜΜΕ μας αναγκάζουν να βλέπουμε. Η αλήθεια για έναν μέσο λογικό άνθρωπο είναι διττή. Αφενός, εντοπίζεται στο ότι η θρησκεία κάποιων και τα ιδεολογικά μηνύματα που αυτή περνάει οδηγεί σε ακρότητες. Φανατίζει όμως η θρησκεία; Όχι, καμία θρησκεία δεν φανατίζει. Οι εκπρόσωποί της κι οι ακόλουθοί της το κάνουν. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε η θρησκειολογική χειραγώγηση έχει στεφθεί από πλήρη επιτυχία.

Αφετέρου, ο μέσος λογικός άνθρωπος αλλά και καχύποπτος ως πολίτης του κόσμου ενδεχομένως να βρίσκει την αλήθεια ακριβώς στο ότι όλα τα τρομοκρατικά χτυπήματα αποτέλεσαν τρικ. Και δεν μιλάμε για τρικ μάγων αλλά για τρικ κυβερνήσεων που ως απώτερο στόχο έχουν τη διάσπαση των λαών σε πιο έντονο βαθμό. Ήδη έχουμε αρχίσει να ανήκουμε στους χριστιανούς, τους μουσουλμάνους , τους ισλαμιστές ή τους άθεους λες και πρόκειται για κάποιο τάγμα! Το τρικ αυτό των κυβερνήσεων, αν όντως υφίσταται, ικανοποιεί την σταθερότητα ή/και αύξηση της πολιτικής προπαγάνδας κι ετεροκατεύθυνσης των λαών ως δυσάρεστο προοίμιο ενός πιθανού μελλοντικού πολέμου παγκοσμίων διαστάσεων που προς το παρόν φαντάζει για κάποιους παράλογος.

Τίποτα δεν είναι παράλογο. Καμία ρήση περί πολέμου δεν συνιστά κινδυνολογία. Καθημερινά σκοτώνονται συνάνθρωποί μας. Κι εκεί που όλα μοιάζουν ήρεμα, ασφαλή και συμβατικά γίνεται το χτύπημα για να τα διαλύσει όλα! Με τον καιρό ”διαλύεται” κάθε ίχνος ασφάλειας κι ελευθερίας. Ο τρόμος κι η ανελαστικότητα κινήσεων παίρνουν τη θέση των προηγούμενων. Κι όλα αυτά επειδή κάποιοι επαναστατούν, ή έτσι θεωρούν πως κάνουν. Με ποιο αντίκρυσμα επαναστατείς λοιπόν; Για να επέλθει το χάος; Μα δεν βλέπεις ότι όλα βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού; Κανένα καθεστώς δεν άλλαξε και δεν θα αλλάξει ποτέ με την τρομοκρατία. Όλα είναι συμβατικά και δεν αλλάζουν. Δεν το βλέπεις εσύ που σκοτώνεις;  Η μόνη μορφή επανάστασης που θα άλλαζε τα πράγματα θα ήταν αυτή του υγιούς ανθρωπισμού και παγκόσμιου εξανθρωπισμού. Η επιλογή είναι δική μας. Άνθρωποι ή εγκληματίες και δολοφόνοι;

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπουδάζει νομικά στην Κομοτηνή. Δηλώνει ότι αγαπά το γράψιμο διά της λογικής εγκεφαλικής οδού.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG