Το Σύνταγμα τα Μεσάνυχτα: Μία Διαφορετική Πόλη

Πίνακας του Έντουαρντ Χόπερ, Πηγή εικόνας: youropia.gr

 

Η Διαφορετική Εικόνα της Πόλης

Το Σύνταγμα τα Μεσάνυχτα…  Για κάποιον που βγήκε τελευταία φορά στο κέντρο πριν το lockdown, η πόλη σήμερα φωτίζεται διαφορετικά. Ακόμα και τα μελανά της σημεία βγαίνουν στην επιφάνεια. Όλα φαίνονται να κινούνται σε ομαλούς ρυθμούς, γύρω στις 9:00 το βράδυ άνθρωποι γελούν, κουβεντιάζουν και τα πρόσωπά τους έχουν ένα απλανές χαμόγελο. Μετά τις δώδεκα όμως, αυτό το χαμόγελο γίνεται τολμηρό, σχεδόν προκλητικό. Όλα τα μαγαζιά ερημώνουν σε μία πόλη φάντασμα, με ανθρώπους που περιφέρονται ξεχασμένοι, έτοιμοι πολλές φορές να ξεσπάσουν με τρόπους αλλόκοτους, σαν να κρατάνε μία οργή μέσα τους.

Η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους συμπολίτες μειώνεται, καθώς ένας στους τέσσερις  δηλώνει πως δεν τηρεί τα μέτρα πρόληψης κατά του κορονοϊού, όπως αυτά ανακοινώνονται από τις αρχές σύμφωνα με την έρευνα της ΚΑΠΑ Research “Covid – 19”. Μέχρι τώρα, παρατηρούσαμε ανθρώπους να μαζεύονται τα μεσάνυχτα στις πλατείες, να μεθούν χειρότερα από ό τι μπορεί να μεθούσαν, αν έπιναν ήσυχα το ποτό τους σε ένα μπαρ. Όταν απαγορεύθηκε και αυτό, μορφές αλλότριες, παραζαλισμένες από το πολύ ποτό, τριγυρνούσαν στα στενά της πόλης δίνοντάς της μία απόχρωση ψυχρή και τρομακτική. Φθάνουμε έτσι στο ερώτημα, αν τα νέα μέτρα για την απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 12:30, θα βάλουν ένα τέλος στην κακή εξέλιξη των πραγμάτων.

 

Το Σύνταγμα τα Μεσάνυχτα
Πίνακας του Έντουαρντ Χόπερ, Πηγή εικόνας: youropia.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Η Αύξηση της Εγκληματικότητας

Το Σύνταγμα τα Μεσάνυχτα… Μία πόλη διαφορετική. Διασχίζοντας την Ερμού, μπορούσες μέχρι πριν κάποιες μέρες να ακούσεις από τους μουσικούς του δρόμου παράταιρα τραγούδια. Κοιτώντας ευθεία το ερημικό τοπίο, ήλπιζες να περάσεις όσο πιο γρήγορα γινόταν τον κεντρικό αυτό δρόμο, προσπαθούσες να μη δίνεις σημασία σε βλέμματα ή σε εκκωφαντικά γέλια που ακούγονταν από πίσω σου, έφευγες.

Ο Γεώργιος Χλούπης, Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Λέκτορας Ποινικού Δικαίου και Αντιεγκληματικής Πολιτικής της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, μας διαφωτίζει κάνοντας λόγο για τον ατομισμό του Σήμερα. Μία ροπή προς την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία, που εντείνεται με την πίεση που ασκούν τα περιοριστικά μέτρα. Καθώς η Ευρώπη δεν έχει πλέον πολέμους, η ρήξη γίνεται εκ των έσω της κοινωνίας μέσω μίας υποκουλτούρας που προωθείται με τα Μ.Μ.Ε. και διακινείται μέσω των νέων. Με τις νέες αλλαγές στη δομή της ελληνικής κοινωνίας, η νεανική παραβατικότητα έχει αυξηθεί σημαντικά. Εφόσον όμως, ο θεσμός της οικογένειας βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, συνεχώς εξελισσόμενο, όλα παραμένουν ρευστά σχετικά με τη συναισθηματική ωρίμανση των σύγχρονων ανθρώπων.

 

Το Σύνταγμα τα Μεσάνυχτα
Πίνακας του Έντουαρντ Χόπερ, Πηγή εικόνας: youropia.gr

 

Ένα Γενικό Φαινόμενο

Παρότι η καρδιά της πόλης είναι το κέντρο της, το φαινόμενο μπορεί να γενικευθεί ακόμα και σε περιοχές πιο απομακρυσμένες και λιγότερο προσιτές. Σήμερα, τα προάστια εμφανίζουν λιγότερο συνωστισμό, ενώ ο κόσμος που δεν έχει μέσο μετακίνησης,  δεν φαίνεται να τα προτιμά ως μέρος ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Είναι, όμως, αυτή η μιμητική τάση των ανθρώπων απέναντι στις ευτελείς τάσεις των εποχών μας που πρέπει να φοβόμαστε: η υποκουλτούρα της μουσικής των ημερών μας, η κουλτούρα του βιασμού που προωθούν ορισμένα κανάλια, η ανάγκη των likes και των μαζικών φωτογραφιών, η έλλειψη σεβασμού προς τον άνθρωπο, που του αφαίρεσαν την σημασία του άνω θρώσκω και τον έκαναν να σκύβει το κεφάλι πάνω από μία οθόνη κινητού.

Το Σύνταγμα τα Μεσάνυχτα, όπου ο παλμός της πόλης χτυπά γρηγορότερα από άλλοτε. Κάτω από τα μέτρα προστασίας, πίσω από τις προφυλάξεις και τους νέους νόμους, βράζει η αγανάκτηση ορισμένων πολιτών, μάζες που δεν μένουν ευχαριστημένες ή που δεν είναι σωστά ενημερωμένες. Σήμερα που οι περισσότερες αξίες γίνονται εφήμερες συνδηλώσεις των παραδοξολογιών μας, αν δεν μπορούμε να αυξήσουμε την γνώση μας πάνω σε ορισμένα πράματα, τουλάχιστον ας ενισχύσουμε την ενσυναίσθησή μας. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε σε μία κοινωνία της οποίας η ρωγμή στο εσωτερικό της έχει ξεκινήσει χρόνια πριν και μέχρι σήμερα έχει καταλήξει να είναι πολύ βαθειά…

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

KΑΠΑ Research: Ένας στους τέσσερις πολίτες δηλώνει πως δεν τηρεί τα μέτρα προστασίας, αναρτήθηκε από: www.capital.gr (Τελευταία Πρόσβαση: 23/10/2020)

Το έγκλημα και το εγκληματικό φαινόμενο στην Ελλάδα και διεθνώς, αναρτήθηκε από: www.postmodern.gr (Τελευταία Πρόσβαση: 23/10/2020)

Είναι που γίναμε πίνακες του Χόπερ, αναρτήθηκε από: www.youropia.gr (Τελευταία Πρόσβαση: 23/10/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ανδριανή Σταθοπούλου

Φοιτώ στο τμήμα Κλασσικής Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είμαι 22 ετών. Μου αρέσει το αρχαίο θέατρο, ο κινηματογράφος και να μαγειρεύω.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;