Το κορδόνι με τους ηλίανθους – SunFlower Lanyard

το κορδόνι με τους ηλίανθους
Πηγή εικόνας: veneziaairport.it

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όλους τους πιθανούς τρόπους που μπορούν να διασφαλίσουν την ευημερία και την αξιοπρέπεια των  ΑμεΑ. Οφείλουμε σαν κοινωνία να δείχνουμε τον απαραίτητο σεβασμό και κατανόηση σε αυτά τα άτομα. Το κορδόνι με τους ηλίανθους διευκολύνει τη ζωή και την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων. 

Για κάποιους συνανθρώπους μας τα ταξίδια και η εμπειρία μιας πτήσης μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερο άγχος και στρες. Πόσο μάλλον εάν μιλάμε για ένα παιδί. Οι επιβάτες με αθέατες ειδικές ανάγκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το κορδόνι με τους ηλίανθους ή ένα βραχιολάκι «Σημαντικός Επιβάτης». Έτσι, κάνουν φανερό στο προσωπικό του αεροδρομίου ή του αεροπλάνου ότι μπορεί να χρειάζονται επιπλέον βοήθεια όταν ταξιδεύουν. Η πρωτοβουλία αυτή αφορά τόσο παιδιά, όσο και ενήλικα άτομα. Άτομα που αντιμετωπίζουν αυτισμό, Αλτσχάιμερ, προβλήματα όρασης ή ακοής, και γενικώς δυσκολίες στη μετακίνηση και όχι μόνο.

Η πρωτοβουλία SunFlower Lanyard, το κορδόνι με τους ηλίανθους, χρησιμοποιείται παγκοσμίως σε πολλά αεροδρόμια, όπως το Heathrow και το Gatwick.

Με διακριτικό τρόπο επιτρέπει στους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες να διαχωριστούν από τους υπόλοιπους επιβάτες. Τα κορδόνια είναι διαθέσιμα στο αεροδρόμιο και το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί να το αναγνωρίζει, παρέχοντας την κατάλληλη βοήθεια. Με αυτό τον τρόπο, πολλά παιδιά βοηθούνται να αποφεύγουν το στρες και το άγχος. Οι οικογένειες παιδιών με αθέατες αναπηρίες έχουν την ευκαιρία να αποφύγουν ουρές και αναμονή, έτσι ώστε να αποφευχθεί το στρες και η ένταση που μπορεί να βιώνουν τα παιδιά τους.

Στην οικογένεια δίνεται το κορδόνι με τους ηλίανθους. έτσι ώστε όποιος το βλέπει να ξέρει ότι αυτή η οικογένεια χρήζει προτεραιότητας στο check in, στο σημείο ελέγχου διαβατηρίων, στο αεροπλάνο και όπου αλλού υπάρχουν ουρές και αναμονή. Οι επιβάτες, έχοντας πάνω τους την ειδική ένδειξη, μπορούν να έχουν, περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους στους ελέγχους ασφαλείας και την επιβίβαση. Έχουν, ακόμη, σαφείς οδηγίες για κάθε στάδιο του ταξιδιού. Τέλος, τους δίνεται η δυνατότητα να μη χωριστούν καθόλου από τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους, ακόμα και εάν πρόκειται για ενήλικες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

το κορδόνι με τους ηλίανθους
Πηγή εικόνας: therailwayhub.co.uk

Ο ηλίανθος επιλέχθηκε ως σύμβολο για να εκφράσει την ευτυχία, θετική αύρα και δύναμη.

Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της οργάνωσης, ο ηλίανθος επιλέχθηκε ως σύμβολο, καθώς εκφράζει την ευτυχία, την θετική ενέργεια και τη δύναμη. Πρόκειται για ένα παγκοσμίως αναγνωρίσιμο λουλούδι, ενώ παραμένει φυλετικά ουδέτερο. Τα χρώματα είναι επιλεγμένα με προσοχή, καθώς το φωτεινό κίτρινο και έντονο πράσινο είναι εύκολα ορατά από μακρυά. Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της οργάνωσης εδώ.

«Ελπίζουμε ότι η εισαγωγή του κορδονιού θα κάνει πιο εύκολη τη μετάβαση και το ταξίδι για εκείνους τους επιβάτες που χρειάζονται λίγη περισσότερη βοήθεια», δήλωσε ο Ν. Ο Ντόνοβαν, Διευθυντής Επιχειρήσεων του αεροδρομίου Cork στο Δουβλίνο.

«Κάθε είδος διαταραχής, αναπηρίας ή ειδικής ανάγκης είναι πολύ δύσκολη, όμως, όταν δεν είναι ορατή η αναπηρία, δυστυχώς μπορεί να προκύψει και στίγμα. Ως κοινωνία, πρέπει να σταματήσουμε και να σκεφτούμε πριν κάνουμε υποθέσεις για κάποιους ανθρώπους. Από αυτή την άποψη είναι πολύ σημαντικό το προσωπικό όλων των αεροδρομίων να εκπαιδεύεται στην παροχή πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας», συμπληρώνει.

Το κορδόνι με τους ηλίανθους, ως πρωτοβουλία ξεκίνησε τον Μάιο του 2016, στο αεροδρόμιο Gatwick στο Λονδίνο.

Το κορδόνι δεν αφορά μόνο παιδιά, αλλά και ενήλικα άτομα που μπορεί να αντιμετωπίζουν αυτισμό, Αλστχάιμερ, προβλήματα όρασης ή ακοής και γενικώς δυσκολίες στη μετακίνηση και όχι μόνο. Από το 2016 και μετά πολλά αεροδρόμια εκτός Αγγλίας έχουν υιοθετήσει αυτή την τακτική. Στη συγκεκριμένη κίνηση έχουν αρχίσει και εμπλέκονται και άλλες υπηρεσίες παροχής αγαθών, ακόμα και σουπερμάρκετ.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Η επίσημη σελίδα της οργάνωσης. Ανακτήθηκε από hiddendisabilitiesstore.com (Τελευταία πρόσβαση 09/12/2019)

Γνωρίζεις για το κορδόνι με τους ηλίανθους; Ανακτήθηκε από city.sigmalive.com (Τελευταία τροποποίηση 09/12/2019)

Ειδικά βραχιολάκια και κορδόνια δίνουν προτεραιότητα στα παιδιά με αυτισμό στα αεροδρόμια. Ανακτήθηκε από psychologynow.gr (Τελευταία τροποποίηση 09/12/2019)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;