«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για το χαμόγελο κάθε παιδιού

Χαμόγελο του παιδιού
Πηγή εικόνας: wikipedia.gr

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ένας πανελλήνιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε με στόχο το Χαμόγελο κάθε Παιδιού. Λειτουργεί καθημερινά, όλο το 24ωρο και βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί που το έχει ανάγκη.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ως οργανισμός παρέχει υπηρεσίες σε όλα τα παιδιά στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και εθνικότητας. Περιλαμβάνει δράσεις πρόληψης για την αποφυγή φαινομένων βίας και περιστατικών εξαφάνισης ενώ παρέχει ιατρικές προληπτικές εξετάσεις. Παράλληλα, παρεμβαίνει σε περιπτώσεις παιδιών που εξαφανίζονται, αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και βιώνουν ή απειλούνται να βρεθούν σε καταστάσεις φτώχειας. Πέραν αυτών, αναλαμβάνει να εντοπίσει, να παρέμβει και να θεραπεύσει παιδιά που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας.

Πώς ξεκίνησαν όλα;

Όλα άρχισαν από ένα παιδί που είχε μια επιθυμία˙ να δημιουργηθεί ένας σύλλογος που θα φροντίσει ώστε όλα τα παιδιά να χαμογελούν. Το όνομά του ήταν Ανδρέας Γιαννόπουλος.

χαμόγελο
Το όραμα του Ανδρέα όπως το αποτύπωσε στο ημερολόγιό του ~ Πηγή εικόνας: hamogelo.gr

Ο Ανδρέας γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1985. Από μικρός ήταν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος και βοηθούσε τα παιδιά με όποιον τρόπο μπορούσε. Πρόσφερε τα παιχνίδια του, αγόραζε κάρτες της Unicef και χάριζε αγάπη και χαμόγελο σε όσους ήταν γύρω του.

Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ένα περιστατικό που αφηγείται μια οικογενειακή φίλη και αποδεικνύει την ανιδιοτέλεια και την σπουδαιότητα του Ανδρέα. Όταν ήταν 5 χρονών, ο μικρός ρωτήθηκε τι θα ήθελε να του φέρει ο Άγιος Βασίλης. Εκείνος απάντησε πως ήθελε να είναι καλά ο αδερφός του, να είναι αγαπημένοι μεταξύ τους και να είναι ευτυχισμένα όλα τα παιδιά του κόσμου.

Ο Ανδρέας αρρώστησε το 1995. Από την αρχή αντιμετώπισε την ασθένειά του με θάρρος και αξιοπρέπεια, χαρίζοντας δύναμη σε όλους μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ήταν πολύ γενναίο και αισιόδοξο παιδί και η περιπέτεια της υγείας του τον έκανε ακόμη πιο δυνατό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το όραμα του Ανδρέα και η απήχησή του

Το Νοέμβριο του 1995, ο Ανδρέας αποτύπωσε το όραμά του στο ημερολόγιό του. Κατάφερε μάλιστα να το μοιραστεί και δημόσια μέσα από την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Κόκκινη Κάρτα». Εκεί, ο παρουσιαστής ζήτησε να μάθει ποια ήταν η αιτία για τη δημιουργία του συλλόγου με τίτλο «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Ο μικρός υποστήριξε πως έπρεπε όλα τα παιδιά να είναι ίσα και χαμογελαστά. Ο σύλλογος θα μάζευε χρήματα, παιχνίδια και ό,τι άλλο μπορούσε για να το προσφέρει σε όλα τα παιδιά, φτωχά, ορφανά, άρρωστα σε νοσοκομεία.

Το όραμα του «δικού μας Ανδρέα» θα το στηρίξουμε όλοι, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπαδάκης στην εκπομπή του.

Στην ίδια εκπομπή, ο πατέρας του αποκάλυψε πώς προέκυψε η ιδέα του Ανδρέα για την ίδρυση του σωματείου. Αναφέρθηκε σε μια συζήτηση που είχε με το γιό του. Ο μικρός του είχε πει πως θα ήθελε να κερδίσει το Λόττο ώστε να βοηθήσει όλα τα παιδιά. Τον ενοχλούσε πολύ όταν έβλεπε παιδιά να δουλεύουν στο δρόμο και να καθαρίζουν τζάμια για να επωφεληθούν άλλοι. Συζήτησαν, λοιπόν, μεταξύ τους και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν σύλλογο για να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά. Οι γονείς του και ο αδερφός του, υποσχέθηκαν πως θα έκαναν τα πάντα για να υλοποιήσουν το όνειρό του.

Η απήχηση που γνώρισε η εκπομπή ήταν απρόσμενη. Όλοι οι Έλληνες συγκλονίστηκαν από την πρωτοβουλία του Ανδρέα και από την αρχή έσπευσαν να τον στηρίξουν.

Σε λιγότερο από ένα μήνα, ο 10χρονος Ανδρέας έφυγε από τη ζωή. Πίσω του άφησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» που αποτελεί την ελπίδα για εκατοντάδες παιδιά που κινδυνεύουν στην Ελλάδα.

Το Χαμόγελο του Παιδιού
Πηγή εικόνας: youtube.com

Η δημιουργία του οργανισμού

Το γράμμα αυτό στάθηκε η αφορμή για τη δημιουργία «του Χαμόγελου του Παιδιού». Ο πατέρας του Ανδρέα, Κώστας Γιαννόπουλος, ήταν πετυχημένος επιχειρηματίας πληροφορικής. Εγκατέλειψε, όμως, το επάγγελμά του για να κάνει πραγματικότητα το όνειρο του γιού του. Στην αρχή συνέβαλαν εθελοντές από τα γραφεία της εταιρίας του, ασθενοφόρα, κινητές μονάδες και πολύ γρήγορα δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες υποδομές για τη φιλοξενία των παιδιών. Σε όλη τη δράση του συλλόγου, σημαντικό ρόλο κατείχε -και εξακολουθεί να κατέχει- η υποστήριξη του κόσμου με ρούχα, παιχνίδια, διαθέσιμους χώρους και γενικά οτιδήποτε χρήσιμο.

Οι δράσεις του

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», αυτή τη στιγμή, διαθέτει 11 σπίτια όπου στο καθένα διαμένουν περίπου 30 παιδιά. Εκτός από αυτά, κατέχει 6 θερινά σπίτια και 3 ημερήσιας φροντίδας. Παράλληλα, έχει εξοπλίσει πλήρως 3 κινητές μονάδες προληπτικής εξέτασης αλλά και 7 εντατικής θεραπείας ενώ αναλαμβάνει τη φιλοξενία παιδιών με προβλήματα υγείας και των οικογενειών τους.

Φυσικά βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί που αντιμετωπίζει καταστάσεις φτώχειας με 13 κέντρα στήριξης παιδιών και οικογενειών σε όλη την Ελλάδα και την παροχή ιατρικής και κοινωνικής τους στήριξης. Μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στον εντοπισμό εξαφανισμένων παιδιών αλλά και στην ενημέρωση της κοινωνίας μέσω της ενεργοποίησης του συναγερμού Amber Alert Hellas.

Τέλος, διαθέτει την εθνική γραμμή SOS 1056 όπου ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί συμβουλεύουν παιδιά και ενήλικες για κάθε πρόβλημα που τους απασχολεί. Η γραμμή αυτή διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση φαινομένων βίας.

Αυτή τη στιγμή «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μεγαλώνει στα σπίτια του 300 παιδιά.

χαμόγελο
Πηγή εικόνας: hamogelo.gr

25 χρόνια «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Τον Νοέμβριο του 2020, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμπλήρωσε τα 25 χρόνια λειτουργίας του και ξεκίνησε μια εκστρατεία ενημέρωσης της κοινωνίας σχετικά με τις δράσεις του. Ο Κώστας Γιαννόπουλος σε ένα βίντεο, απολογείται στο γιό του και αναφέρει όλα όσα κατάφερε να πραγματοποιήσει ο οργανισμός τα τελευταία 25 χρόνια.

Ο ίδιος αναφέρει πως «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κατάφερε να στηρίξει περισσότερα από 1.700.000 παιδιά τα τελευταία 24 χρόνια. Βρισκόταν δίπλα τους όλο το 24ωρο με την παροχή των υπηρεσιών του. Επίσης, συνέβαλε στον εντοπισμό εξαφανισμένων παιδιών όλων των ηλικιών με την ενημέρωση και την κινητοποίηση της κοινωνίας μέσω του Amber Alert Hellas.

Παράλληλα, φρόντισε ώστε να υπάρξουν ασθενοφόρα πλήρως εξοπλισμένα ακόμη και με τηλεοράσεις για να παρακολουθούν τα παιδιά κινούμενα σχέδια. Στάθηκε δίπλα σε όλα εκείνα τα παιδιά που βρίσκονται στα νοσοκομεία και πραγματοποιούν τις θεραπείες τους με οργάνωση παιχνιδιών δημιουργικής απασχόλησης.

Όλα εκείνα τα παιδιά που ο μικρός Ανδρέας έβλεπε στο δρόμο και επιθυμούσε να τα βοηθήσει, το ανέλαβε ο οργανισμός. Στάθηκε δίπλα τους ως μια εναλλακτική οικογένεια μέχρι να ενηλικιωθούν. Με την ενηλικίωσή τους όμως, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δεν εγκατέλειψε και δεν εγκαταλείπει κανέναν. Τους στηρίζει ώστε να σταθούν στα πόδια τους με την παροχή διαμερίσματος και οικονομικής βοήθειας. Πλέον, υπάρχουν παιδιά που μεγάλωσαν, πέτυχαν, έκαναν δικά τους παιδιά και έγιναν σπουδαίοι γονείς.

Βάσει στοιχείων της επίσημης ιστοσελίδας του οργανισμού, στα 25 χρόνια δράσης του:

● υποστήριξε συνολικά 1.728.626 παιδιά και τις οικογένειές τους
● έχει μεγαλώσει 850 παιδιά στα 11 σπίτια του
● στις 3 Γραμμές βοήθειας και υποστήριξης που λειτουργεί, απάντησε σε 4.280.392 κλήσεις
● υποστήριξε 268.979 παιδιά στον τομέα της Υγείας
● υποστήριξε 1.224.925 παιδιά στον τομέα της Βίας
● υποστήριξε 1.728 παιδιά στον τομέα της Εξαφάνισης
● υποστήριξε 143.667 παιδιά στον τομέα της Φτώχειας

Ο Ανδρέας επιθυμούσε το εξής˙ να έχουν όλα τα παιδιά ένα χαμόγελο. Έτσι, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα σύλλογο και τον ονόμασε «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Αποτύπωσε αυτό του το όραμα στο ημερολόγιό του και μας προτρέπει μέχρι σήμερα να βοηθήσουμε όλα τα παιδιά που μας χρειάζονται.

«Ελάτε λοιπόν να βοηθήσουμε. Αν ενωθούμε όλοι, θα τα καταφέρουμε».

Ανδρέας Γιαννόπουλος. 9 Νοεμβρίου 1995.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Ο Ανδρέας. Ανακτήθηκε από https://www.hamogelo.gr/gr/el/andreas/ (τελευταία πρόσβαση 4/1/21)

Αποστολή – Όραμα – Αξίες. Ανακτήθηκε από https://www.hamogelo.gr/gr/el/apostoli-orama-aksies/ (τελευταία πρόσβαση 4/1/21)

“Το Χαμόγελο του Παιδιού” δίπλα σε κάθε παιδί θύμα Βίας.  Ανακτήθηκε από https://www.hamogelo.gr/gr/el/paidia-thimata-vias/ (τελευταία πρόσβαση 4/1/21)

“Το Χαμόγελο του Παιδιού” δίπλα σε κάθε παιδί θύμα Εξαφάνισης. Ανακτήθηκε από https://www.hamogelo.gr/gr/el/eksafanismena-paidia/ (τελευταία πρόσβαση 4/1/21)

“Το Χαμόγελο του Παιδιού” δίπλα σε κάθε παιδί με πρόβλημα Υγείας. Ανακτήθηκε από https://www.hamogelo.gr/gr/el/paidia-me-provlimata-igeias/ (τελευταία πρόσβαση 4/1/21)

“Το Χαμόγελο του Παιδιού” δίπλα σε κάθε παιδί που βρίσκεται ή απειλείται να βρεθεί σε κατάσταση φτώχειας. Ανακτήθηκε από https://www.hamogelo.gr/gr/el/paidia-se-ftocheia/ (τελευταία πρόσβαση 4/1/21)

Ο Ανδρέας ιδρύει το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 9/12/95 – Εκπομπή Κόκκινη Κάρτα – Γιώργος Παπαδάκης. Ανακτήθηκε από https://www.youtube.com/watch?v=hYvgxCeCaAQ (τελευταία πρόσβαση 3/1/21)

Ανδρέας Γιαννόπουλος – Το Χαμόγελο του Παιδιού. Ανακτήθηκε από youtube.com/watch?app=desktop&v=mt3E52sAptY (τελευταία πρόσβαση 3/1/21)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δήμητρα Νάτσιου

Είμαι η Δήμητρα, απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, με αγάπη για την τέχνη. Από μικρή μου άρεσε να γράφω ιστορίες αλλά δεν ήθελα να τις διαβάζει κανείς. Τώρα που μεγάλωσα γράφω κείμενα για να τα μοιραστώ με όλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;