Τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος;

Όχι, δεν πρόκειται για μια ερώτηση του αέρα. Δεν πρόκειται για κάτι τετριμμένο το οποίο βρίθει απαντήσεων κατά έναν τρόπο απλόχερο. Ο ανθρωπισμός απαιτεί απαντήσεις ως προς τη βαθύτερη βάση του η οποία πηγάζει, αλλά και συγκρούεται με τη φύση του ίδιου του ανθρώπου. Για να γίνει αυτό κατανοητό, είναι απαραίτητο να προβούμε σε ερωτήματα ή/και σε προσωπικούς προβληματισμούς που προαπαιτούνται των ενδεχόμενων απαντήσεων.

Ένας προβληματισμός θα μπορούσε να είναι ο ακόλουθος. Τι είναι άνθρωπος; Ποιος ο σκοπός του; Ποιος ο ρόλος του μέσα στα όρια της κοινωνίας; Τι είναι η ανθρωπιά και πώς αυτή γίνεται πράξη; Τα ερωτήματα αυτά κι άλλα παρόμοια μπορούν να μην έχουν τέλος. Το γεγονός αυτό συνάδει με το ότι ούτε και η ουσία της ανθρώπινης συστάσεως και κοινωνικής <<συμπράξεως>> δύναται να έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, έκταση, ουσία εν γένει. Ο όρος σύμπραξη κρίνεται, εδώ,  ως δόκιμος κι εύλογος μιας και το να καθίσταται κανείς <<άνθρωπος>> που δρα και πράττει ή συμπεριφέρεται υπό όρους και όρια σε ένα περιβάλλον με όμοιούς του αποτελεί καθαυτό συντελεστή προς επέλευσιν των κοινωνικών ιδεωδών ως αποτελέσματα της εκάστοτε πράξης. Τέτοιες πράξεις είναι, κυρίως, οι ανθρωπιστικές ως ευλαβικές του ανθρώπινου είδους.

Το να πράττει, λοιπόν, το άτομο μέσα σε ένα σύνολο υπέρ των υπολοίπων γεννά ερωτήματα. Το να πηγάζει η κάθε πράξη και συμπεριφορά από το συναισθηματικό πεδίο του ατόμου γεννά απαντήσεις. Συνεπώς, κάθε απάντηση κρύβεται μέσα μας. Αρκεί να ενεργοποιηθούμε με κάθε τρόπο κι από κάθε πλευρά.

Ας αναφερθούμε όμως στους τρόπους με τους οποίους αξίζει να ενεργοποιηθούμε προβαίνοντας σε πράξεις υπέρ του συνόλου και στις αρετές οι οποίες χρειάζονται ώστε να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι παρά η ενότητα και η αρμονία του συνόλου ως βάση της κοινωνικής ολοκλήρωσης.

Είναι προφανές πως κάθε τι πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ του θέλω και του πρέπει. Ό, τι προκύπτει από το θέλω είναι πρέπον, αρκεί να είναι εντός των όρων της συμπράξεως μεταξύ ατόμων, μεταξύ ατόμων και του συνόλου. Με ακριβέστερα λόγια, είναι καλό να λειτουργεί το άτομο με ανιδιοτέλεια και με πνεύμα εθελοντή. Όλοι, άλλωστε, υπάρχουμε για να συνεισφέρουμε στο σύνολο ως εθελοντές. Λίγοι είναι λόγου χάριν οι εθελοντές αιμοδότες, λίγοι είναι αυτοί που φροντίζουν για την ανεύρεση και την παροχή τροφίμων, ρουχισμού κ.λπ. υπέρ των μη εχόντων; Διόλου λίγοι!

Advertisement

Και σε τέτοιες σκέψεις έρχεται το ερώτημα περί του τι κέρδος έχει ο κάθε εθελοντής. Το κέρδος δεν είναι υλικό. Το κέρδος δεν πιάνεται. Δεν λογίζεται, δεν μετριέται. Το κέρδος μπορεί να το νιώσει κανείς στο αίμα του. Είναι η ικανοποίηση. Πρόκειται για μια ικανοποίηση η οποία πηγάζει από τον ίδιο τον άνθρωπο και καταλήγει ξανά στον ίδιο. Πρόκειται, επομένως, για μια διαδικασία ατέρμονη που ολοκληρώνει τον άνθρωπο και που απαντάει σε κάθε αναπάντητο ως τώρα ερώτημα περί της ύπαρξης και της σκοπιμότητας του υπάρχειν εν τω συνόλω. Παρά τη γενικότητα των τυχόν συμπερασμάτων, ένα είναι σίγουρο. Ο άνθρωπος είναι γεννημένος για να δίνει και για να παίρνει ό, τι δίνει!

Advertisement

άνθρωπος


SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπουδάζει νομικά στην Κομοτηνή. Δηλώνει ότι αγαπά το γράψιμο διά της λογικής εγκεφαλικής οδού.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG