Τι είναι και τι θέλει ο Qanon;

Qanon
Πηγή εικόνας: medium.com

Τους τελευταίους μήνες μεγάλη έκταση έχει λάβει η δράση του Qanon. Μια ομάδα ατόμων που προασπίζεται και διαδίδει θεωρίες συνωμοσίας.

Το χρονικό της δημιουργίας του Qanon

Το Qanon πήρε το όνομα του από έναν ανώνυμο χρήστη που υπέγραφε ως Q από το 2017, όταν και εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα 4chan, υποστηρίζοντας ότι είναι ένας αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης με πρόσβαση σε σημαντικά δεδομένα τα οποία αποκάλυπταν τους εσωτερικούς εχθρούς της κυβέρνησης Τραμπ και τα σχέδια τους για την ανατροπή του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Οι θεωρίες συνωμοσίας

Στις συνωμοσιολογικό σχήμα του Qanon εντάσσονται αρκετές θεωρίες που η μια ακολουθεί και ενισχύει την επόμενη. Η βασικότερη από αυτές υποστηρίζει πως υπάρχει μια παγκόσμια ελίτ που αποτελείται από παιδεραστές και λάτρεις του σατανά. Μια ελίτ που ελέγχει το πολιτικό παρασκήνιο, τον κόσμο του θεάματος και την οικονομία. Εμπόδιο στη πορεία του παγκοσμίου ελέγχου τέθηκε ο μέχρι πρότινος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος και παρουσιάζεται ως ο σωτήρας που θα τιμωρούσε όλους αυτούς που συμμετέχουν στην ελίτ αυτή. Στο πλαίσιο της συνωμοσιολογικής αυτής σκέψης έχει γίνει και προσπάθεια κάποιων προβλέψεων. Φέρ’ ειπείν ότι θα βομβαρδιστεί το Λονδίνο στις 16 Φεβρουαρίου του 2018, ή ότι θα συλληφθεί η Χίλαρι Κλίντον και πολλές άλλες ανεδαφικές προβλέψεις. Αυτά και αρκετά ακόμα που ισχυρίστηκαν ότι θα συμβούν, δεν συνέβησαν ποτέ, ωστόσο ακόμα και προς αυτό ο Qanon δήλωσε ότι σκόπιμα διέδωσε ψευδή γεγονότα καθώς η παραπληροφόρηση καθίσταται απαραίτητη.

Qanon
Πηγή εικόνας: nbcnews.com

Ισχυρισμοί κατά προσώπων

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις θεωρίες συνωμοσίες ο Qanon διέδωσε και ορισμένους ισχυρισμούς που αφορούσαν πρόσωπα που έχουν καίριες θέσεις παγκοσμίως. Ένας από τους ισχυρισμούς αυτός όριζε τον Κιμ Γιονγκ Ουν ως κατευθυνόμενο ηγέτη από την CIA και ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είναι εγγονή του Αδόλφου Χίτλερ. Μεταξύ άλλων έγινε λόγος και για πρώην εκπροσώπους του Δημοκρατικού κόμματος. Πιο συγκεκριμένα, ο Μπαράκ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον κατηγορήθηκαν ότι σχεδίαζαν πραξικόπημα εναντίον του Τραμπ και ότι αμφότεροι συμμετέχουν σε κύκλωμα σωματεμπορίας. Φυσικά όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί δεν τεκμηριωθήκαν με κανένα τρόπο από κανέναν.

Από την Αμερική σε όλο το κόσμο

Όπως συμβαίνει με πολλές τάσεις που γεννιούνται στην Αμερική, έτσι και αυτή του Qanon μετά από λίγα χρόνια δράσης στις ΗΠΑ επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ιαπωνίας, στην οποία μετονομάστηκε κιόλας από Qanon σε Janon. Το κίνημα αυτό -αν είναι εύλογο να χαρακτηριστεί ως τέτοιο- αναπτύχθηκε και στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία και την Γερμανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Qanon
Πηγή εικόνας: morningconsult.com

Μπορεί πολλά από αυτά να φαίνονται παράλογα ωστόσο δεν είναι μικρός ο αριθμός των ατόμων που τα πιστεύουν. Η επίδραση που έχει ο Qanon σε συνάρτηση με τη μαζικότητα και τη διάδοση του σε άλλες χώρες το καθιστά πέρα από προβληματικό και επικίνδυνο. Το FBI χαρακτηριστικά έθεσε το ζήτημα της ενδεχόμενης μελλοντικής μετατροπής του Qanon σε τρομοκρατική οργάνωση. Μένει να δούμε αν θα συνεχίσει να εξαπλώνεται ή αν θα σβήσει τώρα πλέον που ο Τραμπ δεν βρίσκεται στην εξουσία. Πάντως αν συνεχίσει να δραστηριοποιείται θα είχε αρκετό (ερευνητικό) ενδιαφέρον ο επίσημος ερχομός του και στην Ελλάδα, μια χώρα που αν μη τι άλλο έχει αρκετό κόσμο που αρέσκεται στις θεωρίες συνωμοσίας.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:

Collins, B. (2018). What is Qanon? A guide to the conspiracy theory taking hold among Trump supporters. Ανακτήθηκε από: https://www.nbcnews.com/tech/tech-news/what-qanon-guide-conspiracy-theory-taking-hold-among-trump-supporters-n897271 (Tελευταία πρόσβαση 16/2/21)

Sabin, S. (2021). Belief in QAnon Wavers Slightly Among Adults After Capitol Riots, Inauguration.  Ανακτήθηκε από: https://morningconsult.com/2021/02/02/qanon-beliefs-polling/ (Tελευταία πρόσβαση 16/2/21)

LaFrance, A .(2020). The Prophecies of Q. Ανακτήθηκε από: https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2020/06/qanon-nothing-can-stop-what-is-coming/610567/ (Tελευταία πρόσβαση 16/2/21)

Rothschild, M. (2021) Here is every QAnon prediction that’s failed to come true Ανακτήθηκε από: https://www.dailydot.com/debug/qanon-failed-predictions/ (Tελευταία πρόσβαση 16/2/21)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Μέμο

Φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ , με κλίση στην ιστορία και στον πολιτισμό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;