Τέλος για τις πλαστικές σακούλες (έστω και αργοπορημένα)

SHARE

πλαστικές σακούλες

Τέλος για τις πλαστικές σακούλες. Στα καλά νέα των ημερών εντάσσεται και η είδηση για κατάργηση της δωρεάν διανομής της πλαστικής σακούλας από τα σούπερ μάρκετ. Η ισχύουσα πολιτική για τις πλαστικές σακούλας θα συνεχίσει να ισχύει για έξι μήνες ακόμη αφού το 2018 οι καταναλωτές θα υποχρεούνται να πληρώνουν γι αυτές 8-10 λεπτά ανά σακούλα.

Στα σκαριά φέρεται να βρίσκεται νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο θα υλοποιηθεί (αργοπορημένα) η ενσωμάτωση στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας η κοινοτική οδηγία για την μείωσης της χρήσης της πλαστικής σακούλας. Επισημαίνεται πως θα έπρεπε να είχε ενσωματωθεί ήδη από τον Νοέμβριο του 2016.

Η προσαρμογή θα πραγματοποιηθεί σε δυο φάσεις. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2018 , που θα αποτελέσει την  μεταβατική φάση, θα εφαρμοστεί η μισή χρέωση από αυτή που θα αποφασισθεί, δηλαδή οι καταναλωτές θα πληρώνουν για κάθε πλαστική σακούλα μιας χρήσης έως 5 λεπτά και από την 1η Ιουλίου θα εφαρμοσθεί πλήρως η νέα νομοθεσία.

Έρευνα του ΙΕΛΚΑ στην Ελλάδα δείχνει ότι από τα 4,3 δισ. πλαστικές σακούλες ετησίως μόλις το 1% ανακυκλώνεται. Στην Ευρώπη η κατά κεφαλήν χρήση πλαστικής σακούλας φθάνει τις 175 κατά μέσον όρο, κάτι που δείχνει πόσο ψηλά βρίσκεται η Ελλάδα. Από την έρευνα του ΙΕΛΚΑ προκύπτει ότι σε κάθε επίσκεψη ο Έλληνας καταναλωτής παίρνει κατά μέσο όρο 4 σακούλες και από αυτές γεμίζει μόνο το 50% της αντοχής και χωρητικότητάς τους. Από αυτούς οι 8 στους 10 τις χρησιμοποιούν στη συνέχεια για τη μεταφορά των απορριμμάτων τους.

Πηγή: Reuters

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φοιτήτρια Ψυχολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο. Μεγάλη μου αδυναμία η δημοσιογραφία.! Αγαπώ την μουσική (τρέλα για τις τρύπες), τα ταξίδια, τον κινηματογράφο, την ιστορία!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG