Ταξιδιώτες του Bruno Catalano: Ένα κομμάτι μένει πάντα πίσω

SHARE

Πηγή εικόνας: architecturaldigest.com

Ταξιδιώτες, ποιοι είναι;

Ταξιδιώτες: ένα έργο του Γάλλου γλύπτη Bruno Catalano, ο οποίος είναι γνωστός για τα μπρούτζινα αγάλματά του και την τεχνοτροπία του έργου του. Οι «ταξιδιώτες» είναι μια σειρά από δέκα μπρούτζινες, ανθρώπινες  φιγούρες, από τις  οποίες λείπει μεγάλο μέρος του συνολικού σχήματός τους, σκοπίμως. Ο καλλιτέχνης, αφήνει το κοινό να φανταστεί τη φιγούρα ως ολοκληρωμένο σχήμα, καθώς τα μέρη που λείπουν δεν είναι τίποτα άλλο, παρά τα κομμάτια που αφήνει ο κάθε ταξιδιώτης πίσω στην πατρίδα του.

Οι «ταξιδιώτες» είναι όλοι εκείνοι που είτε αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, είτε επέλεξαν να την αφήσουν, προκειμένου να γνωρίσουν μια καλύτερη ζωή. Είναι εκείνοι που έφτιαξαν τη ζωή τους ή προσπαθούν να την φτιάξουν σε έναν νέο τόπο, αλλά πάντα κάτι τους λείπει, και αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από την ίδια την πατρίδα.

Πηγή εικόνας: aproposh.com | Πηγή εικόνας: Artzine

Για τον καλλιτέχνη, οι ταξιδιώτες δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες πολέμου, ή πολιτικοί πρόσφυγες ή οικονομικοί μετανάστες. Είναι και εκείνοι που εθελούσια αφήνουν τον τόπο τους γεμάτοι ελπίδα και χαρά για την καινούρια αρχή. Ωστόσο, κοινός παρονομαστής, όλων αυτών, είναι τα κομμάτια που ενδόμυχα ή όχι, έμειναν πίσω στο σπίτι ή έφυγαν στον δρόμο.

Λίγα λόγια για τον Bruno Catalano

Ο Catalano γεννήθηκε το 1960 στο Μαρόκο και είναι το τρίτο και τελευταίο παιδί μιας Σικελικής οικογενείας. Στα δέκα του χρόνια, η οικογένεια μετακομίζει στη Γαλλία και, πολύ γρήγορα, προσαρμόζεται στο καινούριο περιβάλλον, παρ’ όλες τις συχνές υπενθυμίσεις του σχολικού του περιβάλλοντος ότι δεν είναι Γάλλος. Αφού εργάσθηκε, κατά το παρελθόν ως ηλεκτρολόγος και ναύτης σε ναυτιλιακή εταιρεία, το 1981, μαθαίνει να φτιάχνει έργα από πηλό και, παράλληλα, εργάσθηκε στο εργαστήριο μοντελοποίησης και ζωγραφικής του Francoise Hamel, στη Μασσαλία για δύο χρόνια. Συνεχίζει να διαβάζει εγχειρίδια εξειδικευμένα, προκειμένου να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του και το 1985, ανοίγει το δικό του εργαστήριο, στο οποίο περνά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Advertisement
Πηγή εικόνας: galeries-bartoux.com

Η χρονιά του 2000, τον βρίσκει με ένα καινούριο, δικό του εργαστήριο και τις πρώτες ομαδικές εκθέσεις σε περιφερειακές εκθέσεις. Έναν χρόνο αργότερα, τα έργα του αρχίζουν να διαδίδονται, με αρχή την προτομή του Yves Montand, ύστερα από πρόταση του δήμου του 5ου διαμερίσματος της Μασσαλίας. Από εκεί και πέρα, ξεκινά μια λαμπρή πορεία με συμμετοχές σε εκθέσεις στη Μασσαλία, στην έκθεση σύγχρονης τέχνης της Βαστίλης και στην έκθεση του Bercy. Για τα έργα του, αρχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον περιφερειακές γκαλερί (Aix- en- Provence, Saintes- Maries de la Mer, Saint-Remy de Provence) και το 2004 επαναπροσδιορίζει το έργο του και τον τρόπο που καλλιτεχνεί, απογειώνοντας τα έργα του.

Ο Catalano, πλέον, διαθέτει όχι μόνο εθνική, αλλά και διεθνή φήμη, με έργα του να βρίσκονται σε μεγάλες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, ανά τον κόσμο: Γαλλία, Αγγλία, ΗΠΑ, Κίνα, Βέλγιο, Σουηδία.


Πηγές:

“Οι ταξιδιώτες”, γλυπτά του Μπρούνο Καταλάνο, ανάκτηση από: kouvelis.gr

Οι “ταξιδιώτες” του Bruno Catalano, ανάκτηση από: praxiallilegiis.blogspot.com

Bruno Catalano, ανάκτηση από: brunocatalano.com

Τα μοναδικά γλυπτά του Bruno Catalano, ανάκτηση από: antikleidi.com

Bruno Catalano, ανάκτηση από: brunocatalano.com

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Είμαι η Φαίη και έχω μεγάλη περιέργεια σχεδόν με τα πάντα!! Μου αρέσει να ανακαλύπτω και να μαθαίνω τι συμβαίνει ή και τι έχει ήδη συμβεί στον κόσμο και αρθρογραφώ γιατί θέλω και με κάποιον να τα μοιράζομαι!!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG