Τα στίγματα του Χριστού πάνω στα ανθρώπινα σώματα

Τα στίγματα του Χριστού πάνω στα ανθρώπινα σώματα
Πηγή εικόνας: cityportal.gr

Τα στίγματα ή αλλιώς τα σημάδια του Χριστού, είναι ένα από το ανεξήγητα φαινόμενα της ανθρωπότητας  ανά τους αιώνες, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος.  Ο πάσχων που παρουσιάζει τα στίγματα, εμφανίζει τα ίδια σημάδια που είχε και ο Χριστός κατά την διάρκεια των Παθών δηλ. κατά την διάρκεια της πορείας του προς το Γολγοθά αλλά και τη σταύρωση του κατά τις ημέρες του Πάσχα -τρύπες στα χέρια, στα πόδια, μερικές φορές στα πλαϊνά και στο κεφάλι ενός ατόμου. Το μυστήριο του φαινομένου συνεχίζεται με τα στίγματα να εμφανίζονται διαφορετικά σε κάθε άτομο. Τις τελευταίες δύο χιλιετίες έχουν καταγραφεί περίπου 300 περιπτώσεις στιγματικών. Φάρσα ή θαύμα; Μια ερώτηση που απάντηση ακόμα δεν έχουμε.

Ο πάσχων, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, παρουσιάζει πληγές στα χέρια και στα πόδια, αντίστοιχες με εκείνες που προκάλεσαν τα καρφιά στα χέρια και στα πόδια του Εσταυρωμένου και μια ανοιχτή πληγή στα πλευρά, αντίστοιχη με αυτήν που προκλήθηκε στον Χριστό. Επίσης, μερικοί παρουσιάζουν αιμορραγία στο μέτωπο, σαν να έχουν φορέσει ένα αόρατο στεφάνι από αγκάθια, ενώ σε άλλους εμφανίζονται σημάδια από σχοινιά στους καρπούς και σημάδια στην πλάτη από μαστίγιο. Κάποιοι λίγοι παρουσιάζουν, το λεγόμενο στιγματικό δαχτυλίδι, μια κυκλική διόγκωση ή εγκοπή στο μεσαίο δάχτυλο του αριστερού χεριού, που συμβολίζει, όπως λέγεται, τον γάμο με τον Χριστό.
Έχουν υπάρξει και περιπτώσεις με επώδυνες διογκώσεις στους ώμους, ανάλογες με αυτές που θα υπέφερε ο Χριστός όταν υποχρεώθηκε να μεταφέρει τον Σταυρό στο Γολγοθά. Περιστασιακά, στις πληγές αναπτύσσονται εξογκώματα που μοιάζουν με καρφιά. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι βιώνουν έναν δυσβάστακτο πόνο στα χέρια και τα πόδια, δηλαδή στα σημεία εκείνα όπου ο Χριστός είχε τα καρφιά κατά τη Σταύρωση. Άλλοι πάλι, εκτός από τον πόνο φέρουν και ουλές στο σώμα τους, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις αιμορραγούν, στα ίδια σημεία όπου ο Ιησούς είχε τα σημάδια από τα καρφιά.
Κανείς επιστήμονας ή γιατρός δεν γνωρίζει τι προκαλεί την δημιουργία των στιγμάτων. Υπάρχουν αρκετοί υποστηρικτές  που θεωρούν ότι πρόκειται για θαύμα εξ ουρανού ή λόγω πνευματικής κατάστασης επειδή έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζεται σε άτομα μετά από έντονη προσευχή. Άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για καλοστημένη απάτη και άλλοι για ψυχαναγκαστικά φαινόμενα του μυαλού.
Εξετάζοντας την ιστορία της Σταύρωσης και τον τρόπο της, γνωρίζουμε ότι όσοι καταδικάζονταν σε σταύρωση, τους κάρφωναν στον σταυρό από τους καρπούς, επειδή τα χέρια δεν ήταν αρκετά δυνατά για να συγκρατήσουν όλο το βάρος του σώματος. Βέβαια, όσοι έχουν παρουσιάσει στίγματα, παρουσιάζουν πληγές στις παλάμες των χεριών τους, όπως στις εικόνες του Εσταυρωμένου Χριστού που βλέπουμε στην Εκκλησία και όχι στους καρπούς που όπως έγινε στην πραγματικότητα.  Αν υπήρχε κάποια υπερφυσική σύνδεση των στιγματικών με τον Εσταυρωμένο Χριστό, θα περίμενε κανείς να εμφανιστούν οι πληγές στους καρπούς και όχι στις παλάμες.
Ας δούμε μερικές ιστορίες πασχόντων με στίγματα:

Τα στίγματα στις παλάμες της Μ. Παρασκευή

Από τις πιο πρόσφατες ιστορίες πασχόντων με στίγματα, είναι η ιστορία της Ethel Chapman, η οποία ήταν παράλυτη από τη μέση και κάτω ενώ λόγω ενός προβλήματος υγείας ήταν ανήμπορη να κρατήσει τίποτα με τα χέρια της. Τα χέρια της Ethel άρχισαν ξαφνικά να αιμορραγούν την Μεγάλη Παρασκευή και ήταν αυτόπτες μάρτυρες του φαινομένου είπαν ότι δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να τα έχει προκαλέσει η ίδια.

Η ίδια μίλησε για τα οράματά της σε μια συνέντευξή της στο BBC το 1973:

«Θυμάμαι μία μέρα να λέω “Θεέ μου δείξει μου με κάποιο τρόπο ότι υπάρχεις”. Τότε αισθάνθηκα σαν να ανεβαίνω στο σταυρό. Αισθάνθηκα πόνο στα χέρια και στα πόδια. Ένιωσα όλη την αγωνία και όλο τον πόνο που βίωσε ο Χριστός κατά τη Σταύρωση».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή εικόνας:visionsofjesuschrist.com
Ο πρώτος στιγματικός της ιστορίας
O άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης, της καθολικής εκκλησίας. Σύμφωνα με τον Βίο του, στις 14 Σεπτεμβρίου του 1224, αφού γονάτισε να προσευχηθεί στο όρος Αλβέρνια, για να αναλογιστεί τα πάθη του Ιησού στον Σταυρό και να του επιτρέψει να συμμεριστεί τον πόνο Του, κοιτάζοντας τον ουρανό, είδε να κατεβαίνει ένας άγγελος με τη μορφή του Σωτήρα. Μετά από μακρά συνομιλία με τον Άγιο Φραγκίσκο, το όραμα ξεθώριασε και ο Άγιος παρατήρησε ότι τα χέρια, τα πόδια και τα πλευρά του αιμορραγούσαν -σε πληγές αντίστοιχες με τις πληγές του Ιησού κατά τη Σταύρωση.
Η περίπτωση της μοναχής Maria Villani και τα εσωτερικά στίγματα

Η Maria Villani, ήταν μια δομινικανή καλόγρια που έζησε στη Νάπολη τον 17ο αιώνα. Ισχυρίστηκε ότι η καρδιά της είχε διαπεραστεί από το πυρωμένο δόρυ της αγάπης που κρατούσε ένας άγγελος. Όταν πέθανε, μετά από πολλά χρόνια, έγινε νεκροψία στη σορό της και όταν άνοιξαν τον θώρακά της, υποτίθεται ότι ανάβλυζε από την καρδιά της ένας πίδακας ζεστού καπνού. Όταν ο χειρουργός αφαίρεσε την καρδιά, διαπίστωσε ότι είχε μια παλιά πληγή η οποία έμοιαζε να έχει γίνει  όντως από κάτι αιχμηρό.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Τα στίγματα του Χριστού, (τα σημάδια του Χριστού). Ανακτήθηκε από https://cityportal.gr/ta-stigmata-toy-xristoy-ta-shmadia-toy-xristoy,159883,217,64,58

Στίγματα, τα «σημάδια του Χριστού»: Το κοριτσάκι που αιμορραγεί. Ανακτήθηκε από https://www.protothema.gr/world/article/466362/-ta-simadia-tou-hristou-ti-einai-ta-stigmata/

Ethel Chapman. Ανακτήθηκε από http://www.visionsofjesuschrist.com/weeping1525.html


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;