Συρία: Ο τραγικός απολογισμός

Συρία

Σε μια χώρα πολύ μακριά από τα δικά μου και τα δικά σου όνειρα και προβλήματα, σε μια χώρα ονόματι Συρία που ηχεί στα αυτιά κάποιων ως απειλή και υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί στο επόμενο δευτερόλεπτο, σε εκείνον τον τόπο που δεν προσκυνούν κάστανα και εφήμερα είδωλα τόσο όμορφα, τόσο αναλώσιμα ο χρόνος σταμάτησε πριν από κάποια χρόνια να μετράται σε δευτερόλεπτα, λεπτά και ώρες. Μονάδες μέτρησης του χρόνου; Πτώματα, δάκρυα, θρήνοι, αίμα, θαμμένα όνειρα, κουρελιασμένα ρούχα, χαλάσματα, ολιγόλεπτες εκεχειρίες ισχυρών, λόγια παχιά που κανείς πια δεν λέει να πιστέψει. Εμφύλιος σπαραγμός θα σου πουν. Ανθρώπων έργα θα σου πω. Τραγικός πρόλογος που θα κάνει τις ψυχές μας να πονέσουν μέχρι το επόμενο λεπτό που κάποια άλλη ασχολία θα οδηγήσει αλλού την σκέψη και το συναίσθημα μας μιας και ο πόνος τους δεν μας ανήκει. Ο πόνος τους είναι λαθραίος, ξένος θα ακούσεις.

Αφού μας αρέσουν τόσο οι αριθμοί και τους βάλαμε στις θέσεις των ανθρώπων μάθε (δεν σε νουθετώ, στον εαυτό μου κυρίως απευθύνομαι) πως πάνω από 330.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011.  Ανάμεσα σ’ αυτούς οι 100.000 είναι άμαχος πληθυσμός. Τα στοιχεία μιλούν για πάνω από 18.000 και 11.500 γυναίκες.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημειώνει τα εξής: «Το Παρατηρητήριο μπόρεσε να τεκμηριώσει τον θάνατο 331.765 ανθρώπων στη συριακή επικράτεια, μεταξύ αυτών 99.617 άμαχων, το διάστημα από την 15η Μαρτίου του 2011 έως την 15η Ιουλίου του 2017… Μεταξύ των άμαχων βρίσκονται 18.243 παιδιά και 11.427 γυναίκες.»

Ακόμη πιο αναλυτικά και ενδεικτικά της απώλειας ανθρώπινου δυναμικού είναι τα στοιχεία που ακολουθούν. Πάνω από 58.000 εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους και ξένοι μαχητές άλλων οργανώσεων έχασαν την ζωή του σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό.  116. 774 μέλη ή υποστηρικτές των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, εκ των οποίων οι 61.808 ήταν Σύροι στρατιώτες και οι 1.480 ήταν μαχητές της Χεσμπολάχ του Λιβάνου χάθηκαν στην δίνη του πολέμου ενώ  περίπου 57.000 μαχητές των οργανώσεων των ανταρτών και των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (FDS) – της αραβοκουρδικής συμμαχίας που στηρίζει η Ουάσιγκτον απεβίωσαν στα πεδία των σφοδρών μαχών που μαίνονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σοφία Κώτσια

Φοιτήτρια Ψυχολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο. Μεγάλη μου αδυναμία η δημοσιογραφία.! Αγαπώ την μουσική (τρέλα για τις τρύπες), τα ταξίδια, τον κινηματογράφο, την ιστορία!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;