Στα άδυτα των Dating Apps

dating apps
Πηγή εικόνας: aolcdn.com

Τα dating apps είναι ο σύγχρονος τρόπος εύρεσης συντρόφων και σχέσεων. Αν και οι παλαιότερες γενιές θεωρούν ότι απλά διαβρώνουν τον έρωτα, πολλοί νέοι άνθρωποι χρησιμοποιούν dating apps για να ανακαλύψουν το ταίρι της ζωής τους. Πέρα από αυτήν την ροζ πραγματικότητα, τα dating apps έχουν μία σκοτεινή πλευρά που μας κάνει να ξανασκεφτούμε την χρησιμότητά τους. Έχετε αναρωτηθεί κατά πόσο είναι ασφαλή τα προσωπικά μας δεδομένα σε αυτές τις πλατφόρμες; Με βάση ποια κριτήρια λειτουργούν οι αλγόριθμοι εύρεσης συντρόφων και πώς είμαστε σίγουροι ότι λειτουργούν σωστά;

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Προφανώς, η προσωπικότητα των ανθρώπων δεν παίζει κανένα ρόλο για το υποψήφιο ζευγάρι. Ο αλγόριθμος των περισσότερων εφαρμογών «ταιριάζει» πρόσωπα μεταξύ τους βάσει συγκεκριμένων σωματικών συνδυασμών. Για παράδειγμα, μία εταιρεία που διαχειρίζεται μία τέτοια εφαρμογή μπορεί να  έχει θέσει ως ιδανικό ζευγάρι αυτό που έχει ταιριαστά μάτια ή συμβατά χαρακτηριστικά προσώπου. Άλλωστε, οι εφαρμογές εύρεσης συντρόφων στηρίζονται στην δημιουργία προφίλ με υποχρεωτική την χρήση φωτογραφίας προσώπου και ονοματεπώνυμου. Τα δεδομένα αυτά συλλέγονται και αξιοποιούνται και συγκρίνονται με τα δεδομένα των υπόλοιπων χρηστών της πλατφόρμας. Το Badoo έχει δεχτεί πολύ μεγάλη κριτική για τους αλγόριθμους που χρησιμοποιεί, καθώς αυτοί λειτουργούν κάτω από ένα περίεργο λειτουργικό καθεστώς. Είναι πάρα πολλοί εκείνοι που έχουν επικρίνει την πλατφόρμα για αυτό το ζήτημα.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το Tinder έχει πάνω από 1,2 δις χρήστες. Καθημερινά ο αλγόριθμος της εφαρμογής κάνει περισσότερα από 8 δις ταιριάσματα.

Ακόμα, ο σωματικός αλγόριθμος των εφαρμογών έχει οδηγήσει σε πολλές απάτες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που όχι μόνο ρετουσάρουν τις φωτογραφίες τους, αλλά υποκλέπτουν φωτογραφίες αγνώστων που βρίσκουν στο διαδίκτυο και τις παρουσιάζουν ως δικές τους. Γι΄αυτό μάλιστα, πολλές εφαρμογές ζητούν σύνδεση μέσω Facebook, ώστε να εξακριβώσουν την ταυτότητα του χρήστη. Αυτό ήταν μάλιστα ζήτημα για το Bumble, το οποίο αποφάσισε την απόσυρση αυτής της δυνατότητας μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica. Οι ιθύνοντες της εταιρείας φοβήθηκαν ότι τα προσωπικά δεδομένα χρηστών θα διέρρεαν στην CA οδηγώντας την εταιρεία σε βαθιά οικονομική κρίση.

Στην περίπτωση του Badoo, ακόμα, έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί χρήστες δημιουργούν προφίλ με τα ονόματα φιλικών ή συγγενικών τους προσώπων χωρίς την θέλησή τους. Αυτό εγείρει σημαντικά ζητήματα προστασίας της προσωπικότητας και της ιδιωτικής ζωής. Στις ΗΠΑ, αυτές οι υποθέσεις έχουν ξεκινήσει μεγάλες δικαστικές διαμάχες για την προστασία της προσωπικότητας πολλών ανθρώπων. Αντίστοιχα, έρευνες δημοσιογράφων απέδειξαν ότι η εταιρεία διοχέτευε τα δεδομένα χρηστών σε πλατφόρμες της Google. Η αποκάλυψη αυτή έκανε την εταιρεία να αποσύρει, συνεχώς, λινκς από την Google, σε μία προσπάθεια να διασώσει την φήμη της. Η Badoo είναι ρωσική εταιρεία με έδρα την Λεμεσό και γραφεία στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Ρωσία.

Τα dating apps προκαλούν κατάθλιψη

Το 2017, διεξήχθη επιστημονική έρευνα από το περιοδικό Body & Image, η οποία έδειξε ότι η χρήση dating apps συνδέεται με κατάθλιψη. Η έρευνα έδειξε ότι οι χρήστες dating apps είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη από τους μη-χρήστες. Η κατάθλιψη επηρεάζει άντρες και γυναίκες αντίστοιχα. Ο κύριος λόγος κατάθλιψης είναι οι φωτογραφίες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν συμπλέγματα κατωτερότητας στους χρήστες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, έρευνα του Match.com έδειξε ότι η χρήση dating apps συνδέεται με φαινόμενα εθισμού. Οι αριθμοί σοκάρουν. Σχεδόν 125% των millenials απάντησε θετικά στην χρήση dating apps, ενώ το 97% των ανδρών ερωτηθέντων είναι πιθανό να εθιστούν στο app dating. Οι παραπάνω αριθμοί καταδεικνύουν την μεταβολή του τρόπου εύρεσης συντρόφων σήμερα και δείχνουν την έκταση του φαινομένου. Αν αυτά τα νούμερα συνεχιστούν, στο μέλλον θα χρειαστεί να αναπτύξουμε στρατηγικές κατά του εθισμού στο app dating.

Πέρα από τον ψυχολογικό αντίκτυπο, κυκλώματα μαστροπείας δραστηριοποιούνται στα dating apps. Πρόσφατα, τα Apple και Google app stores απέσυραν εφαρμογές που συνδέονταν με κυκλώματα παιδεραστίας. Στις ΗΠΑ, οι διαχειριστές ανακάλυψαν σημαντικά cracks σε ορισμένα dating apps που χρησιμοποιούσαν παιδόφιλοι για να προσεγγίζουν εφήβους. Οι παιδόφιλοι κατάφερναν να αποκτούν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα και στα δεδομένα τοποθεσίας εφήβων αναζητώντας, έτσι τα υποψήφια θύματά τους. Η υπόθεση έγειρε ερωτήματα με το κατά πόσο τα όρια ηλικίας τηρούνται στα διάφορα dating apps.

Είναι δεδομένο ότι πολλοί χρήστες δηλώνουν ψευδή στοιχεία, όταν χρησιμοποιούν dating apps. Δηλώνουν ψευδή ηλικία ή ανύπαρκτα προσωπικά χαρακτηριστικά, τα οποία όμως δεν επιβεβαιώνονται από τους διαχειριστές των εφαρμογών.

Μία ακόμα υπόθεση στην Αυστραλία έφερε στο φως ζητήματα ασφάλειας στο Tinder. Μία 42χρονη είχε κανονίσει ραντεβού μ΄έναν άντρα που γνώρισε μέσω της εφαρμογής. Μετά από το πρώτο ραντεβού, ο άνδρας βίασε την 42χρονη σε πάρκο του Μπρίσμπειν. Η υπόθεση σόκαρε την Αυστραλία και έκανε την αστυνομία να ξεκινήσει μία καμπάνια ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τους κινδύνους χρήσης των dating apps.


Πηγές

“Sexual predators using Tinder, dating apps to find victims, survivors and police warn”, ABC Australia. (Τελευταία πρόσβαση: 17/6/2019)

“Online dating lowers self-esteem and increases depression, studies say”, CNN. (Τελευταία πρόσβαση: 17/6/2019)

The 5 Years That Changed Dating, The Atlantic. (Τελευταία πρόσβαση: 17/6/2019)


Podcast

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιάννης Κουτρούδης

Δημοσιογράφος, Ιστορικος, Storyteller. Για να περνάω την ώρα μου γράφω στο μπλογκ μου, στα social media και γενικά όπου μπορώ να γράφω...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;