Σεξουαλικός εκβιασμός ανηλίκων μεσώ διαδικτύου: Το πρόβλημα και η πρόληψη

Σεξουαλικός εκβιασμός ανηλίκων μεσώ διαδικτύου: Το πρόβλημα και η πρόληψη
Πηγή εικόνας: SaferAmerica

Έξαρση γνωρίζει διεθνώς ο σεξουαλικός εκβιασμός ανηλίκων μέσω διαδικτύου τα τελευταία χρόνια, ευρύτερα γνωστός και ως sextortion. Κάθε χρόνο καταγράφονται αναρίθμητα περιστατικά προσπάθειας εκμετάλλευσης ανηλίκων μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με το διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλη Παπακώστα, υπάρχει μια πανομοιότυπη διαδικασία, όσον αφορά τον τρόπο που κλιμακώνεται ο εκβιασμός ανηλίκων. Τα παιδιά, όντας σε μια ευαίσθητη ηλικία, συχνά φαίνεται να παρασύρονται από τις γνωριμίες μέσω διαδικτύου και τελικά παγιδεύονται. Κυρίως λόγω της άγνοιας κινδύνου φαίνεται ότι κοινοποιούν πληροφορίες όπως ονοματεπώνυμο, διευθύνσεις, τηλεφωνικούς αριθμούς ή ακόμα χειρότερα και οπτικοακουστικό υλικό με σεξουαλικό περιεχόμενο σε αγνώστους. Η συνέχεια από αυτό το σημείο, ακολουθεί την τροπή που επιθυμεί ο δράστης. Αφού έχει λάβει το υλικό το οποίο έχει ζητήσει με διαφορά τεχνάσματα, από εκείνο το σημείο ξεκινάει η διαδικασία εκβιασμού. Ο εκβιασμός έχει να κάνει φυσικά με την δημοσιοποίηση του υλικού στην οικογένεια του παιδιού ή στο σχολικό του περιβάλλον με απώτερο σκοπό είτε την σεξουαλική εκμετάλλευση, είτε την οικονομική.

Σεξουαλικός εκβιασμός ανηλίκων μεσώ διαδικτύου: Το πρόβλημα και η πρόληψη
Πηγή εικόνας: TheToc

 «Σε περίπτωση που κάποιος πέσει θύμα διαδικτυακού εκβιασμού, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πληρώσει ή να αισθανθεί ντροπή, αλλά αυτό που πρέπει να κάνει είναι να καταγγείλει άμεσα το γεγονός στις αστυνομικές Αρχές»

αναφέρει ο διευθυντής της Δ.Δ.Η.Ε, ενώ προτείνει τις εξής ενέργειες στο θύμα:

Να μην υποκύψει στους εκβιασμούς και να μην πληρώσει τίποτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να ζητήσει βοήθεια.

Να συλλέξει τις αποδείξεις και να μη διαγράψει τίποτα.

Να σταματήσει την επικοινωνία και να μπλοκάρει το άτομο.

Να καταγγείλει το περιστατικό.

Η πρόληψη ως τρόπος αντιμετώπισης

Ο σεξουαλικός εκβιασμός ανηλίκων μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί από γονείς και παιδιά μαζί. Μέσω της σωστής επικοινωνίας και σε συνδυασμό με την εποπτεία των γονέων στα μέσα στα οποία έχει πρόσβαση το παιδί, δημιουργείται έτσι ένα πρώτο επίπεδο ασφάλειας. Επιπρόσθετα, πολύτιμη είναι η ενημέρωση σχετικά με την ορθή χρήση του διαδικτύου τόσο από τα παιδιά, όσο και από τους ίδιους τους γονείς, που κοινοποιούν πληροφορίες που περιλαμβάνουν τα παιδιά τους. Η αποδοχή αιτημάτων φιλίας από αγνώστους χρήστες, ακόμα και εάν παρουσιάζουν κοινά ενδιαφέροντα ή κοινούς φίλους, θα πρέπει να αποτρέπεται. Ταυτόχρονα, όμως, δεν θα πρέπει να αγνοείται ο κίνδυνος του εκβιασμού από το στενό περιβάλλον, καθώς έχει παρατηρηθεί πως έξαρση γνωρίζει και ο εκδικητικός εκβιασμός για τον οποίο θα γίνει ξεχωριστή αναφορά σε επόμενο άρθρο.

Σε κάθε περίπτωση, τα θύματα θα πρέπει να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές για την αντιμετώπιση του ειδεχθούς αυτού προβλήματος. Ένα πολύ μεγάλο λάθος που κάνουν όσοι παγιδεύονται από αυτές τις πρακτικές, είναι ότι δεν ζητούν βοήθεια ή δεν το αναφέρουν στην αστυνομία, καθώς ντρέπονται για το υλικό που έχει ο δράστης ή επειδή φοβούνται, κάτι που διαιωνίζει την κατάσταση και ωφελεί τον εκβιαστή.

Για αναφορές περιστατικών διαδικτυακής παρενόχλησης – παιδοφιλίας ή παιδικής πορνογραφίας, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188

Με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Μάστιγα η παιδική πορνογραφία και ο εκβιασμός ανηλίκων στο διαδίκτυο Ανακτήθηκε από: www.newsbeast.gr Τελευταία προσπέλαση στις 30-5-2020

Κίνδυνος: Παιδική Πορνογραφία Ανακτήθηκε από: internetsafety.pi.ac.cy Τελευταία προσπέλαση στις 30-5-2020

Online sexual coercion and extortion is a crime Ανακτήθηκε από: www.europol.europa.eu Τελευταία προσπέλαση στις 30-5-2020


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Μέμο

Φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ , με κλίση στην ιστορία και στον πολιτισμό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;