O κορωνοϊός και ο Putin: “Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος”

O κορωνοϊός και ο Putin: “Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος”
Πηγή εικόνας: CNN.com

Με την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και την επακόλουθη εφαρμογή του lockdown σε πολλές χώρες, πολλές κυβερνήσεις μίλησαν για την επόμενη μέρα μετά την άρση του lockdown και για τη λήψη νέων μέτρων. Σε αυτό το πνεύμα, ο Ρώσος Putin μίλησε σε ανακοίνωσή του για τον «ταξικό» καθορισμό του κόστους της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, ο Vladimir Putin αναφέρθηκε σε επερχόμενα μέτρα και μεταρρυθμίσεις που καλούν τους πλούσιους Ρώσους πολίτες να σηκώσουν το βάρος του νέου ιού.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η τακτική αυτή του Putin δεν είναι απόρροια της ξαφνικής αυτής απειλής. Στην πραγματικότητα, προετοίμαζε αυτή την αλλαγή με σημείο μηδέν την εκλογή του. Ο πετρελαϊκός κολοσσός Yuko κρατικοποιήθηκε, όταν ο Ρώσος πρόεδρος ανήλθε στην εξουσία. Οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις της μετα-COVID εποχής στην Ρωσία πρόκειται να ανακουφίσουν τους μικρομεσαίους και όσες οικογένειες επλήγησαν οικονομικά, καθώς και τους ανέργους. Η ρωσική κυβέρνηση πρόκειται να αυξήσει τη φορολόγηση στα μερίσματα και στους τόκους που εισφέρουν οι ρωσικές εταιρείες στους λογαριασμούς των offshore τραπεζικών λογαριασμών τους. Επιπλέον, θα αυξήσει τη φορολογία στα τραπεζικά αποθεματικά και τα ομόλογα που υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο ρούβλια.

Αυτά τα μέτρα, ενώ φαίνονται σαν μία προσπάθεια απομύζησης της πλουτοκρατίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο Putin είναι μία προσπάθεια αποκατάστασης μίας αδικίας. Πολλοί Ρώσοι επενδυτές επιλέγουν να ζουν στη Ρωσία λίγο περισσότερο από το μισό του έτους, απολαμβάνοντας έτσι μία ευνοϊκή φορολόγηση. Με τα νέα μέτρα, κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό, αφού κάθε πολίτης που ζει στη Ρωσία έστω και για ενενήντα μία μέρες θα φορολογείται καθολικά.

O κορωνοϊός και ο Putin
Πηγή εικόνας: Atalayar

Τα χρήματα, που θα εξοικονομηθούν από την καινούρια φορολογική πολιτική, θα καλύψουν κάποια έξοδα από τη πανδημία καθώς και την «τρύπα» που θα προκαλέσει μία εξαιρετικά μεγάλη πτώση στην τιμή του βαρελιού. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην χρησιμοποιηθούν τα $120 δις που υπάρχουν σαν αποθεματικό για τις «δύσκολες μέρες» ή αν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο, να γίνει σταδιακά.

Η πολιτική αυτή της οικονομικής στήριξης από το πιο ευκατάστατο ποσοστό των Ρώσων πολιτών ενδέχεται να βρει σύμφωνο ένα μεγάλο μέρος του ρωσικού λαού, που βλέπει τους πλούσιους συμπολίτες τους σκεπτικιστικά. Ήδη οι Ρώσοι φορολογούμενοι πλήρωσαν $93 δις για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις για το 2019. Φυσικά, αυτή η κίνηση της επιβάρυνσης των πλουσίων ενδέχεται να είναι πολύπλοκη και να επηρεάσει τη ρωσική οικονομία. Κανείς δεν ξέρει πόσα χρήματα θα μπορέσει το κράτος να συλλέξει με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζουν αναλυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε παρόμοιο ύφος με τις δηλώσεις Putin, ο νεοεκλεχθής αρχηγός του εργατικού κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας, δήλωσε ότι είναι πιθανό να ζητηθεί «από αυτούς που μπορούν να δώσουν» να ενισχύσουν οικονομικά το κράτος, λόγω του πλήγματος που θα επιφέρει η πανδημία.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

«TAXING TIMES Rich Brits must pay more taxes to pay for coronavirus crisis, new Labour leader Sir Keir Starmer warns» ανακτήθηκε από: https://www.thesun.co.uk/news/11331849/rich-brits-must-pay-more-tax-sir-keir-starmer/

«Putin’s Pretext? COVID-19 Crisis Tapped To Tax Rich Russians’ Offshore Wealth»
ανακτήθηκε από: https://www.rferl.org/a/putin-s-pretext-covid-19-crisis-tapped-to-tax-rich-russians-offshore-wealth/30513483.html


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Καραπάνου

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πουν αυτό που θέλουν, για αυτό και δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Madonna 1958-

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;