Πρωτιά της Πολωνίας στην κατάταξη της ομοφοβίας

Πολωνίας
Πηγή εικόνας: nbcnews.com

 

Πρώτη στην κατάταξη με τις πιο ομοφοβικές χώρες της Ε.Ε η Πολωνία, για φέτος, σύμφωνα με την οργάνωση Rainbow Europe. Μια επιβεβαίωση πως η ομοφοβία στην Ευρώπη είναι παρούσα. Είναι άραγε μια κατάσταση αναστρέψιμη; Εκφράζουν άραγε τα κυβερνητικά στελέχη την άποψη της κοινωνίας; Ποια είναι τα περιθώρια δράσης της Ε.Ε και από που πηγάζουν τέτοιες απόψεις; Βάσιμα ερωτήματα σε μια ανησυχητική κατάσταση που εξελίχθηκε και κλιμακώθηκε σταδιακά εντός των συνόρων της Πολωνίας.

Φανερή η ανησυχητική τάση αύξησης της μισαλλοδοξίας στη χώρα

Ο ομοφοβικός πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda επανεκλέχθηκε για δεύτερη θητεία. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την απόφαση που πήρε πέρυσι ο προοδευτικός δήμαρχος της Βαρσοβίας, Ραφάλ Τρζασκόφσκι, να υπογράψει την χάρτα για τα δικαιώματα των μελών της κοινότητας των LGBTQ, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Politico. Σε κλίμα αντίδρασης, μια σειρά μικρότερες πόλεις της χώρας προχώρησαν στην υιοθέτηση μιας διαφορετικής χάρτας, που αφορά «τα δικαιώματα της οικογένειας», τα οποία και θεωρούν ότι απειλούνται σοβαρά. Από την πλευρά του, το κυβερνόν Κόμμα του Νόμου και του Δικαίου (PiS), καθώς και πολλές υπερσυντηρητικές οργανώσεις (εκκλησιαστικές και μη) εξέφρασαν τους φόβους τους. Ανάμεσα σε άλλα υποστηρίζουν πως «θα εισέλθει παράνομα η ιδεολογία των LGBT στα σχολεία» και θα έχει ως συνέπεια να «σκανδαλιστούν σεξουαλικά τα παιδιά». Σε αυτό το κλίμα ο Πολωνός Πρόεδρος υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση του δικαιώματος των ομοφυλόφιλων ζευγαριών στον γάμο και την υιοθεσία παιδιών. Το ίδιο νομοσχέδιο απαγορεύει την διδασκαλία ζητημάτων της LGBT στα σχολεία.

Δηλώσεις βγαλμένες από άλλη εποχή

Ως «ιδεολογία πιο καταστροφική από τον κομμουνισμό» χαρακτήρισε την LGBT ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσής του.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Σεμπαστιάν Καλέτα, ο οποίος εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση εναντίον της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, που υπογράφηκε το 2011 και έχει στόχο την πιο αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των μελών της συγκεκριμένης κοινότητας. «Είναι ένα έγγραφο το οποίο, σε μερικά χρόνια, μπορεί να αξιοποιηθεί προκειμένου να προωθηθεί μια αλλαγή στον νόμο για τις εκτρώσεις. Πρόκειται για μια σύμβαση η οποία υιοθετεί μια σειρά εξτρεμιστικών αριστερών απόψεων», είπε χαρακτηριστικά ο Καλέτα. Επιπλέον, ισχυρίστηκε πως η ίδια σύμβαση θα αυξήσει σταδιακά τη ροή των μεταναστών προς την Πολωνία. Πολλοί θα ισχυρίζονται ότι ανήκουν στους LGBTQ και διώκονται στις χώρες τους, άρα δικαιούνται αυτομάτως ασύλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Υπουργός Κρατικών Περιουσιακών Στοιχείων της Πολωνίας δήλωσε ότι «όλη η Πολωνία πρέπει να είναι ζώνη χωρίς ΛΟΑΤKI άτομα» σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Rzeczpospolita.

Με τη σειρά του, ο βουλευτής Przemysław Czarnek είπε στο TVP: «Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι με τους φυσιολογικούς ανθρώπους και ας τελειώσουμε επιτέλους αυτήν τη συζήτηση».

Το “σκοτάδι” είναι παρόν και στην Ευρώπη του 2020

Από κάποιους ίσως θεωρηθούν μεμονωμένες απόψεις, σε μια χώρα που κακά τα ψέμματα, ποτέ δεν διέπρεψε στο κομμάτι της προοδευτικότητας. Παρ’όλα αυτά μας θυμίζουν πως ο κίνδυνος για έξαρση ρατσιστικών αντιλήψεων και ανησυχητικών συμπεριφορών στην Ευρώπη είναι ακόμη ζωντανός. Άνθρωποι κινδυνεύουν ακόμα λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους, στην Ευρώπη του 2020. Από τον Πρόεδρο της Πολωνίας τα μέλη της LGBT κοινότητας δεν συγκαταλέγονται στους ανθρώπους, αλλά απλώς σε μια ιδεολογία. Ναι, στην Ευρώπη του 2020… Ως πότε;

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:

Πρόεδρος Πολωνίας: Η LGBT είναι ιδεολογία πιο καταστροφική από τον κομμουνισμό, ανακτήθηκε από sputniknews.gr

Πολωνία, το κέντρο των ομοφοβικών της Ευρώπης, ανακτήθηκε από www.liberal.gr

Δημοσκόπηση: Διακρίνεται η κοινότητα των ΛΟΑΤ στην Πολωνία;, ανακτήθηκε από www.rp.pl

‘We are the most homophobic country in the EU’: Poland’s election and the LGBT fightback – video, www.theguardian.com


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θάνος Μανώλης

Είμαι ο Θάνος! Ένας ονειροπόλος φοιτητής Χημείας που αν διασπάσεις στα συστατικά του θα λάβεις μια μόνιμη αίσθηση ανικανοποίητου, ανησυχίες για τον κόσμο, συνοδευόμενες από μια αισιοδοξία ότι μπορεί ακόμα να τον αλλάξει και φυσικά, όνειρα. Λατρεύω να ασχολούμαι με την φωτογραφία, να βλέπω μπόλικες ταινίες, να ταξιδεύω και για να ξεφεύγω από τα αρνητικά επιλέγω να..τρέχω. Μότο μου το κοινότυπο αλλά όχι αυτονόητο...just be yourself!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;