Πόλεμος και ειρήνη: η αιώνια μάχη καλού και κακού

πόλεμος και ειρήνη

Πόλεμος και ειρήνη. Η αιώνια μάχη καλού και κακού. Το αιώνιο δίπολο που ταλανίζει την ανθρωπότητα. Το δίλημμα που δεν βρίσκει την λύση του. 

«Η ειρήνη είναι τα σφιγμένα χέρια των ανθρώπων
είναι το ζεστό ψωμί στο τραπέζι του κόσμου
είναι το χαμόγελο της μάνας.
Μονάχα αυτό.
Τίποτ’ άλλο δεν είναι η ειρήνη.
Και τ’ αλέτρια που χαράζουν βαθιές αυλακιές σ’ όλη τη γης
ένα όνομα μονάχα γράφουν:
Ειρήνη. Τίποτ’ άλλο. Ειρήνη.

Αδέρφια μου,
μες στην ειρήνη διάπλατα ανασαίνει
όλος ο κόσμος με όλα τα όνειρά του.
Δώστε τα χέρια, αδέρφια μου,
αυτό ‘ναι η ειρήνη.»

«Ειρήνη»,  Γιάννης Ρίτσος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Η ειρήνη είναι και θα είναι πάντα το υπέρτατο αγαθό, η αιώνια ουτοπική επιδίωξη του ανθρώπου. Η ελπίδα για μια ιδανική κοινωνία, όπου όλοι οι άνθρωποι θα ζούμε αγαπημένοι.

Η ειρήνη αποτελεί πηγή έμπνευσης για  πολλούς καλλιτέχνες. Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, από την σατυρική κωμωδία του Αριστοφάνη «Ειρήνη» μέχρι την Guernica του Πικάσο, φαίνεται πως το αίτημα της ειρήνης αποτελεί διαχρονικό προβληματισμό. Στην σύγχρονη εποχή, πολλά τραγούδια έχουν γραφτεί για την ειρήνη.

πόλεμος και ειρήνη

Όλοι είμαστε άνθρωποι και το μόνο που θέλουμε είναι ένα καλύτερο μέλλον. Η απληστία και η δίψα των ηγετών για δύναμη και εξουσία οδηγούν τους λαούς στην απόλυτη καταστροφή. Οι πολιτικοί χρησιμοποιούν τους ανθρώπους σαν πιόνια προκειμένου να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα και την προσωπική τους ματαιοδοξία. Ας μην υπακούμε στις ψεύτικες έχθρες που μας δημιουργούν. Ο πόλεμος στην οποιαδήποτε εκδοχή του επεκτατικός, αμυντικός, θρησκευτικός, ιερός, εμφύλιος κλπ αποτελεί καταστροφή για μια κοινωνία και μας πηγαίνει πολλά βήματα πίσω. Ο ανθρώπινος νους είναι ικανός για πολλά σπουδαία πράγματα, είναι όμως εξίσου ικανός για την απόλυτη καταστροφή!

Ο πόλεμος εξαγριώνει τον άνθρωπο. Βγάζει στην επιφάνεια τα πιο κτηνώδη του ένστικτα.  Πολλοί αναρωτιούνται ποια είναι τα αίτια του πολέμου και τα κατηγοριοποιούν σε οικονομικά, πολιτικά, θρησκευτικά.. Στην πραγματικότητα όμως, η ουσιαστική πηγή κάθε πολέμου είναι η ανθρώπινη ματαιοδοξία, η απληστία και η αγάπη για εξουσία.

«Ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος να ικανοποιήσει τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου, αλλά είναι πολύ μικρός για να ικανοποιήσει την ανθρώπινη απληστία.»  Mahatma Gandhi

Σε έναν πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές και χαμένοι, μα μόνο ηττημένοι. Ο οφθαλμός αντί οφθαλμού οδηγεί σε έναν κόσμο τυφλών. Άραγε είναι εφικτό να έχουμε έναν κόσμο όπου θα βασιλεύει κάποτε η ειρήνη; Ίσως. Όμως για να συμβεί αυτό όλοι μας θα πρέπει να δράσουμε. Κι αυτό γιατί ο κόσμος μας θα αλλάξει μόνο άμα αλλάξουμε εμείς. Ο πόλεμος ξεκινάει από την αδιαφορία μας στον συνάνθρωπό μας που μας έχει ανάγκη. Από την αδιαφορία μας για τον άστεγο, τον ανήμπορο και τον αδύναμο. Αυτός είναι ο πραγματικός πόλεμος.

«Όταν η δύναμη της αγάπης ξεπεράσει την αγάπη για δύναμη, ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη! » Mahatma Gandhi

 

πόλεμος και ειρήνη

«Περισσότερο κι από τις μηχανές, χρειαζόμαστε την ανθρωπιά. Πιο πολύ από την επιδεξιότητα, χρειαζόμαστε την καλοσύνη και την ευγένεια. Χωρίς αυτές τις αρετές, η βία θα κυριαρχήσει στη ζωή και όλα θα χαθούν. »

O Charlie Chaplin δίνει την πιο συγκλονιστική ερμηνεία, στην πρώτη ταινία όπου τον ακούμε να μιλάει. Πρόκειται για μια από τις σπουδαιότερες ομιλίες όλων των εποχών.  Η κορυφαία αυτή σκηνή συνοψίζει σε 5 λεπτά το νόημα της παγκόσμιας ειρήνης. Σε ένα εκπληκτικό βίντεο, το οποίο όλοι μας πρέπει να δούμε. 

 

Πηγές

«Ειρήνη»,  Γιάννης Ρίτσος

«War and peace»,  Leo Tolstoy

https://www.goodreads.com/author/quotes/5810891.Mahatma_Gandhi


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;