Πληγωμένα και εγκαταλελειμμένα αδέσποτα. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;

Ν. 4039/2012, ΦΕΚ Α 15/02.02.2012
Άρθρο 9 (παρ. 1) : Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το παρόν άρθρο.

αδέσποτα

Κεφάλαιο πληγωμένα και εγκαταλελειμμένα αδέσποτα. Προσωπικά έχω βρεθεί πάμπολλες φορές στη δυσχερή θέση να διαχειριστώ μια τέτοια κατάσταση μιας και η ευαισθησία μερικών γύρω από τέτοια ζητήματα είναι ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο με αποτέλεσμα να βλάπτουν και στη συνέχεια να εγκαταλείπουν ζώα απεκδυόμενοι την ευθύνη της πράξης τους.

Κι όμως, παρά την πληθώρα των φιλοζωικών είναι αρκετά θολό το τοπίο όσον αφορά το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που αντιληφθούμε πως ένα λαβωμένο αδέσποτο χρειάζεται βοήθεια είτε επειδή η ενημέρωση είναι ελλιπής είτε επειδή ο ένας φορέας θα σε παραπέμψει σε άλλον και πάει λέγοντας.

Το βασικό πρόβλημα έγκειται στην αδυναμία έγκαιρης επέμβασης των αρμοδίων όταν τίθεται ζήτημα έκτακτης ανάγκης και στην έλλειψη οργάνωσης αυτών. Καταλαβαίνω ότι οι περισσότερες φιλοζωικές οργανώσεις συντίθενται μετά από ιδιωτική πρωτοβουλία και στηρίζονται σε αυτήν αφού λειτουργούν με μηδαμινή κρατική υποστήριξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επομένως, αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που προκύπτουν καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υστερούν στην άμεση παρέμβαση όταν τίθεται ζήτημα ζωής και θανάτου του ζώου και να περιορίζονται στην φροντίδα, τη βόλτα, την υιοθεσία και την παροχή τροφής και νερού . Φυσικά δεν τα θεωρώ καθόλου αμελητέα αυτά, αντιθέτως. Το βάρος της ευθύνης πέφτει αποκλειστικά στην πολιτεία που δε στηρίζει αυτά τα σωματεία και δεν παρέχει τουλάχιστον ένα κτηνίατρο στην φιλοζωική κάθε δήμου. Γιατί οι πολίτες όταν έρχονται αντιμέτωποι με ένα περιστατικό στρέφονται εύλογα στη αναζήτηση βοήθειας από τη φιλοζωική του δήμου τους με αποτέλεσμα μονάχα να χάνεται πολύτιμος χρόνος.sad-do-something-dog

Ας δούμε ένα παράδειγμα.

Ζητώντας πληροφορίες από τη φιλοζωική Καλλιθέας (μιας και ήταν η κοντινότερη μου φιλοζωική ) για το τι πρέπει να κάνω για να βοηθήσω ένα ημιθανές γατάκι που είχα μόλις εντοπίσει στο δρόμο, πήρα την κατατοπιστικότατη απάντηση ‘‘Αν μπορείτε να το πιάσετε και να το πάτε σε κάποιο κτηνίατρο να του προσφέρει πρώτες βοήθειες’’.

Αυτό φυσικά το γνώριζα από μόνη μου. Δε χρειαζόμουν καμία φιλοζωική να το επικυρώσει. Όταν λοιπόν εναντιώθηκα πήρα την αποστομωτική απάντηση ‘‘Είμαστε εθελοντές φιλόζωοι, δεν έχουμε κάποιο κτηνίατρο εθελοντή’’. Στη συνέχεια βέβαια οι άνθρωποι με βοήθησαν παραπέμποντας με στο τηλέφωνο του δήμου που σύμφωνα με εκείνους θα έβρισκα άτομο υπεύθυνο για τα αδέσποτα μάλιστα διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο και θα μπορούσα να διευθετήσω το θέμα. Φυσικά ο υπεύθυνος για τα αδέσποτα πουθενά. Βέβαια πήρα τις πληροφορίες που ήθελα.

Αφού βρείτε λοιπόν ένα τραυματισμένο αδέσποτο το εγκαταλείπετε και πάτε με την ταυτότητα σας στο δήμο να κάνετε την καταγγελία (μην ξεχάσετε την ταυτότητα!!;;;;) για να ξεκινήσει η διαδικασία (φέξε μου και γλίστρησα ) δηλαδή ο δήμος να περιμαζέψει το ζώο και να του προσφέρει μάλλον όχι τις πρώτες αλλά τις ‘‘ τελευταίες ’’ βοήθειες. Μετά βέβαια την παροχή ιατρικής περίθαλψης ο δήμος δε φέρει καμία ευθύνη και αφήνει τα υπόλοιπα σε εσάς.
Και κάπου εδώ θα μνημονεύσω τα λόγια του Γκάντι ‘‘Ο Πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται από τον τρόπο, με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα’’ και θα σωπάσω.

20130626_adespota1


 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ  (τα απολύτως απαραίτητα )

Αρχικά πρέπει να θυμάστε πως τις περισσότερες φορές η διάσωση του ζώου δυστυχώς στηρίζεται αποκλειστικά σε εσάς και τον κοντινότερο κτηνίατρο!!!!

 1. Η Ελληνική φιλοζωική εταιρεία διαθέτει στο Κορωπί Φιλοζωικό Κτηνιατρικό Κέντρο με 2 Ασθενοφόρα αδέσποτων αλλά δεν αναλαμβάνει την περισυλλογή αδέσποτων από δήμους με τους οποίους δεν είναι συμβεβλημένη που σημαίνει ότι εσείς θα αναλάβετε να μεταφέρετε το ζώο εκεί .
  (Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 08:30-16:00, Σάββατο 9:00-13:30
  Αττική Οδός, Έξοδος Κ1-Τοπικές Οδοί (μία έξοδος πριν από το αεροδρόμιο).  Τηλ. : 210 6020202)
 2. ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής
  Μενελάου 134, Καλλιθέα, Αθήνα, 17676
  Τηλέφωνα: 210 9510075, 6972 664675
  FAX: 210 9510075
 3. Στην Αίγινα λειτουργεί το ελληνικό κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων (για πιο extreme καταστάσεις ) και στην ιστοσελίδα του θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες για τις πρώτες βοήθειες όταν η άγρια ζωή βρίσκεται σε ανάγκη (πουλιά, θηλαστικά κ.λπ. )

gataki

Πιθανότατα έχει έρθει η εποχή όπως προέβλεψε ο Ντα Βίντσι που οι άνθρωποι βλέπουν τη δολοφονία των ζώων, όπως και τη δολοφονία των ανθρώπων. Ναι, και στις δύο περιπτώσεις μένουν εμβρόντητοι χωρίς να ξέρουν πώς να βοηθήσουν.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Mαριλένα Αντωνίνη

Γεννήθηκα και ζω στην Αθήνα. Δε δέχομαι μεταφύτευση.. Υπάρχει άλλωστε αρκετά πρόσφορο έδαφος και περίσσιο φως για ν ανθίζει κανείς εδώ. Σπουδάζω κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική. Το θέατρο ήταν ο πρώτος μου έρωτας και το βιβλίο ο τελευταίος. Οι γάτες μου έχουν να το λένε : δεν υπάρχει καλύτερος τόπος για να εναποθέσει κανείς το βάρος του από ένα βιβλίο. Νομίζω τις πιστεύω.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;