Petra De Sutter: Η πρώτη τρανς υπουργός στην Ευρώπη

Petra De Sutter
Πηγή εικόνας: twitter.com

 

Ο διορισμός της Petra De Sutter ως αναπληρώτρια του πρωθυπουργού του Βελγίου αποτελεί ορόσημο, καθώς πρόκειται για την πρώτη τρανς υπουργό στην Ευρώπη. Το σημαντικότερο όλων, βέβαια, ήταν ότι το γεγονός αυτό δεν συνοδεύτηκε από ηχηρά πρωτοσέλιδα στο διεθνή τύπο. Ένα γεγονός που πέρασε σχεδόν απαρατήρητο.

Πολλά περισσότερα από αυτή την ταυτότητα

Όπως αναφέρει η Katrin Hugendubel, διευθύντρια στον Τομέα Υπεράσπισης της ILGA-Europe (Διεθνής Ένωση Λεσβιών και Ομοφυλοφίλων), σε άρθρο γνώμης στο Politico, η Petra de Sutter ήταν πάντα ανοιχτή για την τρανς ταυτότητά της και ποτέ δεν προσπάθησε να κρύψει αυτό το γεγονός στην πολιτική της καριέρα. Ωστόσο, ήταν πάντα σαφές ότι η ίδια ήταν και είναι πολλά περισσότερα από αυτήν την ταυτότητα. Ως η πρώτη τρανς υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα κάνει απλώς τη δουλειά της δίνοντας ορατότητα στην τρανς ταυτότητα.

Σύμφωνα με το παραπάνω δημοσίευμα, η Petra De Sutter, ως γιατρός και καθηγήτρια γυναικολογίας, υπήρξε υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, της ισότητας των φύλων και των σεξουαλικά αναπαραγωγικών δικαιωμάτων. Σε κάθε πολιτική θέση που κατέχει, είτε στη βελγική Γερουσία, είτε στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, είτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , υπήρξε ισχυρή υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚ ατόμων. Η ικανότητα της σε τόσους πολλούς άλλους τομείς και το εντυπωσιακό επαγγελματικό της ιστορικό, σε συνδυασμό με τις δράσεις της, καθόρισαν την καριέρα της και φυσικά κέρδισε τον σεβασμό των συνομηλίκων της.

Το έργο της

Η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης για τον διορισμό της Petra De Sutter, ως αναπληρώτρια του πρωθυπουργού επικεντρώθηκε κυρίως στο έργο της και όχι στην τρανς ταυτότητά της, γεγονός που αντικατοπτρίζει όχι μόνο την εντυπωσιακή πολιτική καριέρα της, αλλά και τον προοδευτικό χαρακτήρα της βελγικής πολιτικής σήμερα. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι τίτλοι θα φαίνονταν πολύ διαφορετικοί σε μια άλλη χώρα, ακόμη και σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάντως, η μη-είδηση του διορισμού της Petra De Sutter είναι κάτι θετικό, καθώς εξακολουθεί να στέλνει ένα ισχυρό θετικό μήνυμα στους τρανς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η ίδια, αν και δεν έχει κάνει ποτέ τα δικαιώματα των trans επίκεντρο της δουλειά της, κατάφερε να γίνει πρότυπο. Το πιο σημαντικό, όμως, για την τρανς κοινότητα είναι το γεγονός ότι  γίνεται δεκτή σε εθνικό επίπεδο και αντιμετωπίζεται με σεβασμό στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτό είναι ένα ελπιδοφόρο σημάδι σε μια εποχή κατά την οποία οι τρανς ταυτότητες απορρίπτονται και υπάρχουν νομοθετήσεις σε βάρος τους σε ένα μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών.

Νομοθετήσεις κατά των τρανς σε μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών

Στη Ρουμανία, το Συνταγματικό Δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα συζήτησε μία νομοθεσία σχετικά με την πλήρη διαγραφή των συζητήσεων για το φύλο και την ταυτότητα του φύλου από οποιοδήποτε εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Παρόμοια νομοθεσία έχει ήδη εισαχθεί στη Βουλγαρία. Ο «Οικογενειακός Χάρτης» της Πολωνίας, που υπογράφηκε από τον πρόεδρο Andrzej Duda, θα απαγορεύσει τα μαθήματα σε θέματα LGBTQ στα σχολεία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων έχουν προειδοποιήσει ότι η σύγχυση των νέων εκπαιδευτικών κατευθυντήριων γραμμών κινδυνεύουν να παρερμηνευθούν, υποστηρίζοντας ότι τα σχολεία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν υλικό που συζητά την ταυτότητα του φύλου και την πιθανότητα κάποιου να είναι τρανσέξουαλ.

Νωρίτερα αυτό το έτος, στα πρώτα lockdown λόγω κορωνοϊού, η Ουγγαρία θέσπισε νομοθεσία για την αποτελεσματική απαγόρευση της αναγνώρισης των φύλων, ενώ στη Ρωσία βρίσκονται σε εξέλιξη νομοθετικές κινήσεις για να κάνουν το ίδιο. Ένας ανησυχητικός αριθμός κυβερνήσεων προσπαθεί ενεργά να αρνηθεί τους LGBTQ και να μετατρέψει τη θέση τους στην κοινωνία. Είναι ενθαρρυντικό, όμως, να βλέπουμε το πολιτικό σύστημα του Βελγίου να αγκαλιάζει ένα μέλος της κοινότητας LGBTQ ως ισότιμο. Η Petra De Sutter, δεν κατέκτησε την ισχυρή της θέση στη νέα βελγική κυβέρνηση, επειδή είναι τρανς γυναίκα. Φέρνει μόνο εμπειρογνωμοσύνη σε ζητήματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα LGBTQ και τα δικαιώματα trans. Διορίστηκε λόγω της ικανότητάς της ως πολιτικός και έμπειρος υπεύθυνος χάραξης πολιτικής.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Belgian milestone: A first trans minister and nobody cares. Ανακτήθηκε από https://www.politico.eu/article/petra-de-sutter-transgender-deputy-prime-minister-milestone-progress/ (Τελευταία τροποποίηση 13/10/2020)

Petra de Sutter .. η πρώτη τρανς υπουργός στην Ευρώπη. Ανακτήθηκε από http://www.helpis.gr/anthropina-dikaiomata/petra-de-sutter-proti-trans-ypourgos-stin-evropi/?fbclid=IwAR2if1jRYh8x4ZqRnatGLd86pGtzEtCEqJRZFo8Y18VQmGAvBxkz8p-YLyI (Τελευταία τροποποίηση 13/10/2020)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Μαυρέα

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;