Όσκαρ Ολιβάρες: H οικολογική τοιχογραφία της Βενεζουέλας

Όσκαρ Ολιβάρες
Πηγή εικόνας: olivaresart.com

Ο Όσκαρ Ολιβάρες είναι ένας σύγχρονος καλλιτέχνης από την Βενεζουέλα, ο οποίος, και αυτός με τη σειρά του, ακολουθεί το νέο καλλιτεχνικό ρεύμα προς την κοινή ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες –και ιδιαίτερα οι street artists- οι οποίοι ακολουθούν μια περισσότερο φίλο- περιβαλλοντική  καλλιτεχνική πολιτική, είτε μέσα από τη θεματολογία τους είτε μέσα από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν για την παραγωγή των έργων τους. Ανακυκλωμένα υλικά και υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν στην φιλοσοφία των καλών τεχνών, εδώ και αρκετό καιρό. Αλλά ποιο είναι το έργο του Όσκαρ Ολιβάρες, το οποίο στολίζει την πλατεία μια μικρής πόλης του Καράκας;

Η τοιχογραφία της Βενεζουέλας

Τον φετινό Μάρτιο, ο Όσκαρ Ολιβάρες, δημιούργησε την πρώτη οικολογική τοιχογραφία της Βενεζουέλας, ύστερα από πρωτοβουλία της ΜΚΟ Okospiri. Για τη δημιουργία της τοιχογραφίας, χρειάστηκαν 200.000 πλαστικά απορριμμένα καπάκια από διάφορα μπουκάλια και περίπου 2,5 μήνες. Η τοιχογραφία εκτείνεται σε 45μ. με το μικρότερο σημείο της να φτάνει τα 3,5 και το ψηλότερο, τα 7,25μ. Η τοιχογραφία αυτή, κοσμεί την Plaza Escalona του δήμου El Hatillo, στο Καράκας. Το καλλιτέχνημα αυτό απεικονίζει μια πολύχρωμη σύνθεση από πουλιά macaws, ηλιοτρόπια, λιβάδια, κτίρια, τα βουνά από το Εθνικό Πάρκο El Avila και μερικά ακόμα μικρότερα καλλιτεχνικά στοιχεία.

Στη δημιουργία του έργου συνέβαλε και μια ομάδα, πίσω από τον Όσκαρ Ολιβάρες, η οποία είχε αναλάβει κάποιες αρμοδιότητες όπως η εφαρμογή ενός πολτού λευκής βαφής, η τοποθέτηση ενός πλέγματος για το σχέδιο, ο καθαρισμός και η προετοιμασία αναφορικά με τα καπάκια, όπως και η τοποθέτησή τους. Το αποτέλεσμα του καλλιτέχνη αυτού και τις ομάδας του, ήταν ένα έργο έντονο και πολύχρωμο με μια πρώτη ανάγνωση και σε δεύτερο επίπεδο, ένα σκληρό μήνυμα προς τους πολίτες του Καράκας –και της ανθρωπότητας ως σύνολο- για την προστασία του πλανήτη.

 

Οσκαρ Ολιβαρες
Πηγή εικόνας: filoitexnisfilosofias.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος είναι ο Όσκαρ Ολιβάρες

Ο Όσκαρ Ολιβάρες https://olivaresart.com/, γεννήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1996 στο Καράκας. Ενώ ξεκινά από μικρή ηλικία να ζωγραφίζει, την καριέρα του την ξεκίνησε στα 14 χρόνια του, με το να σχεδιάζει για το ποδόσφαιρο της Βενεζουέλας τους παίκτες και τους οπαδούς. Μετά το 2014 και τις εντάσεις που γνώρισε η Βενεζουέλα, πήρε την απόφαση να μετατρέψει τη τέχνη του σε σύμβολο ελπίδας: έκανε τέχνη με τη σημαία της Βενεζουέλας και την έννοια του Ήλιου ως Αρέπα (το φαγητό – σύμβολο της κουζίνας της Βενεζουέλας).

Το έργο του έχει εκτεθεί όχι μόνο στη Βενεζουέλα, αλλά και σε άλλες πόλεις όπως η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, ο Παναμάς, το Μαϊάμι, το Ντένβερ κ.α. Έχει λάβει διεθνείς αναγνωρίσεις και το 2019 ίδρυσε τη δική του Ακαδημία με φοιτητές από όλο τον κόσμο.  Το πορτοφόλιό του αποτελείται από διάφορα έργα και τοιχογραφίες, με θεματικές, οι οποίες αφορούν τη σημαία, την επιστημονική φαντασία, τον πνευματικό κόσμο, το ποδόσφαιρο, διάφορους χαρακτήρες, τη φύση κ.α. Το κοινό των έργων του είναι τα έντονα χρώματα και οι ζωηροί συνδυασμοί, αποδίδοντας τους χαρακτήρες και τα υποκείμενα των έργων του με έναν σύγχρονο τρόπο και με περισσότερες από μία αναγνώσεις.


Πηγές:

Αυτός ο καλλιτέχνης μεταμόρφωσε μια πλατεία της Βενεζουέλας με ένα μωσαϊκό από 200.000 απορριφθέντα καπάκια μπουκαλιών, ανάκτηση από: filoitexnisfilosofias.com

OSCAR OLIVARES, ανάκτηση από: olivaresart.com


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φαίη Καργιώτη

Είμαι η Φαίη και έχω μεγάλη περιέργεια σχεδόν με τα πάντα!! Μου αρέσει να ανακαλύπτω και να μαθαίνω τι συμβαίνει ή και τι έχει ήδη συμβεί στον κόσμο και αρθρογραφώ γιατί θέλω και με κάποιον να τα μοιράζομαι!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;