Οι συνέπειες ενός επερχόμενου πολέμου για την ακεραιότητα της ανθρώπινης υπόστασης

SHARE

Πολλά ακούγονται τον τελευταίο καιρό για έναν ενδεχόμενο πόλεμο. Πολλοί είναι αυτοί που προσπερνούν τα πολεμικά τιτιβίσματα που περιτριγυρίζουν στα αυτιά τους, σαν να πρόκειται για κάτι αδιάφορο. Πολλώ δε μάλλον, αδιαφορούν τις συνέπειες ενός επερχόμενου πολέμου όντας βαθιά παγιδευμένοι στο παρόν της ζωής τους.

Υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν και εμμένουν στο ότι ο πόλεμος δεν βρίσκεται απλώς στο κατώφλι. Ο πόλεμος χτυπάει την πόρτα, και μάλιστα με τόση δύναμη κι ορμή που σχεδόν μας αναγκάζει να μεταβούμε από το  εκάστοτε αδιέξοδο της ζωής μας σε ένα άλλο αδιέξοδο…το αδιέξοδο της ηττοπάθειας και του αδιάσειστου φόβου του θανάτου. Μα τι αδιέξοδο είναι αυτό; Τι σχέση θα μπορούσε να έχει ένας πόλεμος με την ηττοπάθεια που τυχόν νιώθει ο άνθρωπος;

συνέπειες ενός επερχόμενου πολέμου Η σχέση του πολέμου με τα συναισθήματα αυτά είναι στενή. Κι αυτό διότι ο πόλεμος είναι μια ήττα από μόνος του! Πόλεμος σημαίνει ένοπλη σύγκρουση ανθρώπων, τάξεων, κοινωνιών, φυλών, εθνών. Κι όλα αυτά για την επίλυση προβλημάτων που στο τέλος αποδεικνύονται εικονικά, γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους πέρα από την ελευθερία τους και το μοναδικό δικαίωμά τους για ζωή και ασφάλεια.

Ας επιστρέψουμε όμως στη συγκαιρινή πραγματικότητα. Αν επερχόταν το κακό, θα ήμασταν σε θέση να το υποστούμε; Αν ήμασταν σε θέση να το υποστούμε, θα το αντιμετωπίζαμε; Κι αν το αντιμετωπίζαμε, θα το εξαλείφαμε μια και καλή από το μέλλον; Ή μήπως, η τάση για επεκτατικότητα και το μίσος θα συντελούσαν ως στοιχεία στην υποτροπή της μάστιγας αυτής;

Η απάντηση καθίσταται αυτονόητη, διότι ο άνθρωπος προδιαθέτει το έμφυτο στοιχείο της διαίρεσης των στόχων του σε νομικούς, πολιτικούς, στρατιωτικούς κ.α. και της διεκδίκησης όλων αυτών με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο. Ο τρόπος αυτός δεν είναι άλλος από τον πόλεμο. Υπάρχει πάντως και η αντίπερα όχθη, στην οποία  βρίσκεται μια τάση του ανθρώπου να αγωνίζεται για τις αξίες, το ήθος και τα μεγάλα ιδανικά. Όλα αυτά είναι στοιχεία από τα οποία πρέπει να εμφορείται η ζωή μας και η καθημερινότητά μας, που δεν είναι τίποτα άλλο από έναν αγώνα για τη διασφάλιση της ουσίας της ύπαρξής μας.

Advertisement

συνέπειες ενός επερχόμενου πολέμου Ας σταματήσουμε επί τέλους, εμείς οι άνθρωποι, να ονειρευόμαστε την επέκταση των συνόρων του εδάφους στο οποίο  δραστηριοποιούμαστε ή διαμένουμε. Ας ονειρευτούμε κι ας οδεύσουμε προς την πραγμάτωση του ονείρου της επέκτασης των συνόρων της καρδιάς μας!

Ακόμη κι αν οι αιτίες πολέμου είναι συμβατικά υπαρκτές…ακόμη κι αν κάποιοι ”ισχυροί”  ψάχνουν απεγνωσμένα την αφορμή ενός ενδεχόμενου πολέμου, εμείς πρέπει να τους αφήσουμε στην απόγνωσή τους για να διασφαλίσουμε το αλώβητο της καρδιάς μας. Γιατί η αξία της είναι λάφυρο ανεκτίμητο, που μόνο με την Ειρήνη μπορεί να πορευτεί μέσα στα βαθύτατα αδιέξοδα της ανθρώπινης φύσης.

Advertisement

συνέπειες ενός επερχόμενου πολέμου

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπουδάζει νομικά στην Κομοτηνή. Δηλώνει ότι αγαπά το γράψιμο διά της λογικής εγκεφαλικής οδού.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG