Οι instagram-ικοί λογαριασμοί για τον πολιτισμό

Σε όλους μας αρέσει να μαθαίνουμε πράγματα. Πολλές φορές, όμως, μας είναι δύσκολο είτε λόγω έλλειψης χρόνου είτε λόγω αδυναμίας αναζήτησης έγκυρων πηγών. Πλέον, το διαδίκτυο αποτελεί μία τεράστια και ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών. Μέρος του αποτελούν και τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Instagram και το Facebook, στα οποία οι περισσότεροι αφιερώνουμε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μας. Δεν θα ήταν ωραίο να υπήρχε τρόπος να συνδυάσουμε τη μάθηση με τα κοινωνικά δίκτυα;

Ε, λοιπόν υπάρχουν άνθρωποι που φροντίζουν για αυτό. Θα γίνω πιο συγκεκριμένη. Υπάρχουν άνθρωποι που φροντίζουν να μαθαίνουμε για διάφορους τομείς του πολιτισμού μέσω των αναρτήσεών τους στα κοινωνικά δίκτυα.

Ποιοι είναι αυτοί;

archaeostoryteller

Κατά κόσμον Θεόδωρος (Ted) Παπακώστας. Με 38.000 ακολούθους θα τολμήσω να πω ότι είναι ο δημοφιλέστερος της λίστας μας και όχι μόνο. Παρέα με τον Χερκ (Ηρακλή) και το Γκιλ (Γκίλγκαμες) ή και μόνος του ο κύριος Παπακώστας, αρχαιολόγος, κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος , γράφει τις αρχαιοιστορίες του και μας μαθαίνει πράγματα. Οι ιστορίες αυτές αφορούν μυθολογικά επεισόδια, σκηνές της καθημερινής ζωής στην αρχαία Ελλάδα, αρχαιολογικά μνημεία και πολλά άλλα. Απαντάει συχνά σε ερωτήσεις και έχει καλέσει γνωστούς αρχαιολόγους σε δημόσιες συζητήσεις. Όπως θα διαπιστώσετε και οι ίδιοι, έχει χιούμορ, μεστό λόγο και στενή σχέση με την pop κουλτούρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο archaeostoryteller δραστηριοποιείται κυρίως στο Instagram, έχει, όμως και σελίδα στο Facebook και πρόσφατα έκανε και εκπομπή podcast στο Spotify. Σπεύσατε να τον ακούσετε, ο άνθρωπος έχει ταλέντο!

Instagram
Ο Ted, ο Χερκ και ο Γκιλ.
Πηγή: https://www.instagram.com/s/aGlnaGxpZ2h0OjE3ODQzNjM0MjYwMjA1OTYz?story_media_id=2334234096913809024_2485577668&utm_medium=copy_link

Είχε δώσει και συνέντευξη στο max mag:

Αrchaeostoryteller: Όταν η αρχαιολογία συνάντησε το instagram

Ορίστε, μια γεύση!!

Themythologist

Ἠ αλλιώς Κωνσταντίνος, άλλος ένας αρχαιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές. Ο Κωνσταντίνος ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την ελληνική μυθολογία. Παρόλο που διαθέτει Instagram, θα λέγαμε ότι ο themythologist είναι κυρίως youtuber. Διηγείται  μύθους στο YouTube, δίνοντάς μας στοιχεία για την προέλευσή τους, και όπως ο archaeostoryteller τώρα έχει το δικό του “Επικό” podcast στο Spotify. Είναι «επικό» γιατί μιλάει σε αυτό για τα έπη, πιο συγκεκριμένα αφηγείται τις ραψωδίες της Ιλιάδας του Ομήρου.

Για ρίξτε μια ματιά!

lost_atlantis

Χαμένη Ατλαντίδα. Κατά καιρούς οι δύο -αρχαιολόγοι- διαχειριστές του lost_atlantis έχουν δημοσιοποιήσει πληροφορίες για την ταυτότητας τους. Σε γενικές γραμμές, όμως, δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για αυτούς. Αντικείμενο τους δεν είναι οι θρύλοι γύρω από το μύθο του Πλάτωνα για τη χαμένη Ατλαντίδα, όπως, ίσως  θα περίμενε κάποιος. Αντίθετα, εκεί  θα βρείτε πληροφορίες αρχαιολογικού, εθνογραφικού και ανθρωπολογικού περιεχομένου. Οι διαχειριστές, όμως, μας μιλούν και  για συνέδρια, σεμινάρια ή διαλέξεις που αφορούν θέματα σχετικού περιεχομένου, εκθέσεις ή ακόμα και film που έχουν κινήσει το ενδιαφέρον τους.  ενώ δεν λείπουν και οι αναρτήσεις για θέματα που αφορούν το κοινωνικό γίγνεσθαι. Μας έχουν, επίσης εφοδιάσει με ένα link, όπου μπορούμε να βρούμε ενδιαφέροντα άρθρα, ταινίες, ντοκιμαντέρ και πολλά άλλα. Όπως φαίνεται, οι διαχειριστές της σελίδες έχουν ως στόχο να μας δείξουν πόσο ενδιαφέρουσα είναι η επιστήμη τους, χωρίς απαραίτητα να αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα. Φτάνει κανείς να έχει ανοιχτούς ορίζοντες και θα ανακαλύψει πολλά που δεν φανταζόταν ποτέ.

Η κύρια δραστηριότητα των  Lost_atlant αφορά το Instagram, όμως, μπορείτε να τους  βρείτε και στην αντίστοιχη σελίδα τους στο Facebook.

archaeosfinakia

Ακόμα μία ομάδα ανώνυμων  αρχαιολόγων-ιστορικών που είναι έτοιμη να μας προσφέρει την γνώση. Μας προσφέρουν “σφηνάκια” πληροφοριών που σχετίζονται κυρίως με την Αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Ρώμη. Αφορούν μικρά στιγμιότυπα της ζωής των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων. Μας είναι γνωστά είτε λόγω της εικονογραφίας των αντικειμένων που χρησιμοποιούσαν είτε χάρις τις γραπτές μαρτυρίες που διασώθηκαν.

archaeodytes

Η ομάδα που βουτά στην αρχαιογνωσία. Τα ονόματα των μελών της νεοσυσταθείσας ομάδας μας είναι άγνωστα.Κάθε ανάρτηση υπογράφεται μόνο με τα αρχικά του εκάστοτε μέλους , το οποίο την έχει συντάξει. Μας μιλούν για αρχαιολογικούς χώρους και κινητά ευρήματα που έχουν βρεθεί είτε κάτω από τη γη είτε κάτω από τη θάλασσα. Οι archaeodytes διατηρούν σελίδα και στο Facebook.

Εικόνα προφίλ των archaeodytes.
Πηγή: https://www.facebook.com/archaeodytesgr/photos/a.106285071544543/106285084877875

girlinthemuseum

Το κορίτσι στο μουσείο. Η ομάδα δεν αποτελείται, όμως, μόνο από ένα κορίτσι αλλά από πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους. Όλοι τους γράφουν άρθρα στο ομώνυμο blog της ομάδας. Αυτή η ομάδα είναι λίγο διαφορετική από όσες αναφέραμε ως τώρα. Τα μέλη της μας περιγράφουν διάφορους εκθεσιακούς χώρους, παραθέτοντας τις απόψεις τους για αυτούς. Άλλες φορές μας παρουσιάζουν μνημεία αρχαία ή νεότερα ή μας μιλάν απλά για τέχνη. Όπως και να έχει, βρίσκουν τρόπο για να πλουτίσουν τις γνώσεις μας.

_the dandy_

Ο τελευταίος λογαριασμός της λίστας μας. Ο διαχειριστής του: Fotis Floros. Ο dandy, όπως έχει δηλώσει και σε αναρτήσεις του, σπουδάζει θεωρία και ιστορία της τέχνης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Αυτό είναι και το αντικείμενο των αναρτήσεων του, η τέχνη. Για να γίνω πιο συγκεκριμένη, οι πίνακες ζωγραφικής που κατατάσσονται στη μοντέρνα τέχνη. Μας δίνει πληροφορίες για τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν, για τις επιδράσεις που δέχτηκαν και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα πράγματα.

Αυτοί ήταν μερικοί από τους Instagram-ικους λογαριασμούς που δωρίζουν απλόχερα τη γνώση. Οι διαχειριστές τους βρίσκουν τρόπους να μας μάθουν πράγματα εύκολα και γρήγορα ικανοποιώντας τις απαιτήσεις μας για εξοικονόμηση χρόνου.

Πηγές:

Αrchaeostoryteller: Όταν η αρχαιολογία συνάντησε το instagram. Ανακτήθηκε από https://www.maxmag.gr/synenteukseis/archaeostoryteller/ (Τελευταία πρόσβαση 28/5/2021)

Instragram.com

Youtube.com


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ευαγγελία Παλαιομυλίτη

Με λένε Ευαγγελία. Είμαι αρχαιολόγος, λάτρης των εκδρομών , των καλών βιβλίων και του θεάτρου.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;