Οι εκφάνσεις της ισότητας

SHARE

ισότητα

Μπορεί η παγκόσμια ημέρα της ισότητας να έχει περάσει αλλά εμπνεόμενη απ’ αυτήν ήθελα να αναφερθώ στην έννοια της ισότητας. Κάνοντας μια έρευνα γι’ αυτή την ημέρα, τα αποτελέσματα από το ιντερνέτ αναφέρονταν, κατά πλειοψηφία στην ισότητα των δύο φύλων. Φαντάζομαι ότι στους περισσότερους απ’ εμάς όταν ακούμε αυτή την έννοια, ο νους μας προστρέχει σ’ αυτό.

Έχουμε αναρωτηθεί που αλλού θα μπορούσε να υπάρχει ισότητα ή είναι κάτι που δεν μας απασχολεί; Θεωρώντας ότι η ισότητα είναι κάτι δεδομένο, φτάνουμε ίσως και στο σημείο να αδιαφορούμε για το εάν αυτή η έννοια προσλαμβάνει την αξία που θα έπρεπε στην κοινωνία μας σήμερα. Αντλώντας θέματα από την επικαιρότητα μπορούμε να βρούμε την ισότητα που δεν προβάλλει ξεκάθαρα αλλά είναι εκεί, ψάχνοντας λίγο βαθύτερα θα τη δούμε. Παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει, τα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία χρόνια με τις μεταναστευτικές ροές και όχι μόνο. Επιπλέον, άλλο παράδειγμα μπορεί να θεωρηθεί και το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων που ψηφίστηκε από τη Βουλή στη χώρα μας το 2015. Όλα αυτά τα παραδείγματα-θέματα πηγάζουν και θίγουν το δικαίωμα αυτό. Το δικαίωμα δηλαδή, που έχουν όλοι οι άνθρωποι να αντιμετωπίζονται με ισότητα. Επομένως, στη δυνατότητα που τους δίνεται μόνο και μονό από το γεγονός ότι είναι άνθρωποι να τους συμπεριφερόμαστε ισάξια και όχι υποτιμητικά, επειδή διαφέρουν από εμάς, όπως μπορεί να θεωρούμε, ως προς κάποιο χαρακτηριστικό. Πιθανότατα κατά τη διάρκεια που διαβάζατε αυτό το άρθρο και τη στιγμή που φτάσατε στα παραδείγματα από την επικαιρότητα, να αναρωτιόσασταν ποιος είναι ο λόγος για τις αναφορές αυτές, κι όμως υπάρχει λόγος. Σας είναι προφανής η συσχέτιση τώρα;

Η ισότητα παίρνει πολλές εκφάνσεις και δεν αφορά μόνο τα δυο φύλα. Σύμφωνα με την Αγγλική νομοθεσία για την ισότητα, τα χαρακτηριστικά που προστατεύονται είναι η ηλικία, η αναπηρία, η αλλαγή του φύλου, ο γάμος μεταξύ ετερόφυλων και ομοφυλόφιλων, η εγκυμοσύνη-μητρότητα, η εθνικότητα, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, το φύλο και η σεξουαλική προτίμηση. Κι όμως, η Αγγλική νομοθεσία επιδιώκει να προστατέψει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά ανεξαρτήτως αν αυτό επιτυγχάνεται ή όχι. Επομένως η ισότητα δεν εδράζεται μόνο στις διαφορές που προκύπτουν ανάμεσα στα δυο φύλα αλλά περιλαμβάνει σύμφωνα με την Αγγλική νομοθεσία όσα χαρακτηριστικά αναφέρθηκαν παραπάνω.

Advertisement

Σ’ όλους μας μπορεί να τύχει να μας φερθούν μειονεκτικά και η λύση, όπως φαντάζομαι, θα συμφωνήσετε δεν είναι πάντα η λεκτική βία ως ανταπόδοση. Αλλά θα πρέπει να διεκδικούμε την ισότιμη μεταχείριση ή τουλάχιστον να γνωρίζουμε την ύπαρξη αυτής της δυνατότητας που μας παρέχεται. Η ισότητα, συνεπώς, δε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως δεδομένο,  γιατί θα την χαρακτήριζα ως ένα αγαθό που κάνει τις κοινωνίες να ξεχωρίζουν. Όπως ξεχώρισε και η αρχαία Ελλάδα για την τότε Δημοκρατία της, γιατί κ’ αυτή, κατά την γνώμη μου, αποτέλεσε μια μορφή ισότητας.

Advertisement

 

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG