Οι «Άγγελοι της Κολάσεως»: Η συμμορία των «κολασμένων» μηχανόβιων

«Άγγελοι της Κολάσεως»- «Hell Angels». Πηγή εικόνας: montrealgazette.com

Οι «Άγγελοι της Κολάσεως» είναι η πιο γνωστή οργάνωση μηχανόβιων, γνωστή και ως «Hell Angels». Σαν οργάνωση ξεκίνησε από την Καλιφόρνια το 1948 και με τα χρόνια απέκτησε διεθνή εμβέλεια. Οι «Άγγελοι της Κολάσεως» έχουν απασχολήσει αρκετά τις αστυνομικές αρχές για την εγκληματική συμπεριφορά τους, κυρίως τσαμπουκάδες σε μπαρ, μαχαιρώματα και εμπόριο ναρκωτικών. Μάλιστα, εξαιτίας αυτής της εγκληματικότητας, το Μάιο του 2019, ένα δικαστήριο στην Ουτρέχτη απαγόρευσε ολόκληρη την οργάνωση στην Ολλανδία. Τα κοινά ψευδώνυμα τους είναι τα «H.A.», «Red & White», «HAMC» και «81».

Οι «Άγγελοι της Κολάσεως» οδηγούν, κυρίως, μοτοσικλέτες Harley-Davinson, συχνά «πειραγμένες». Οι οδηγοί τους είναι λευκοί άνδρες με χαρακτηριστικά δερμάτινα μπουφάν. Καθένας από αυτούς είναι ενταγμένος σε ένα παράρτημα και είναι γνωστός με ένα παρατσούκλι. Η ιδιότητα του μέλους είναι αυστηρά ελεγχόμενη και ο κάθε υποψήφιος περνάει μια σειρά από δοκιμασίες ώσπου να γίνει δεκτός. Όποιος θέλει να αποχωρήσει από την οργάνωση πρέπει να παραδώσει τα διάσημά του και ιδιαίτερα το σήμα με την νεκροκεφαλή. Οι συγκεντρώσεις τους γίνονται τις περισσότερες φορές σε μπαρ ή σε ανοιχτούς χώρους.

 

«Άγγελοι της Κολάσεως»
Πηγή εικόνας: triblive.com

Η ίδρυση

Οι «Άγγελοι της Κολάσεως» ιδρύθηκαν στις 17 Μαρτίου του 1948, στην πόλη Φοντάνα της Καλιφόρνια, από μία ομάδα νεαρών απόμαχων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτοί αναζητούσαν μια πιο περιπετειώδη ζωή και δεν ήθελα να επιστρέψουν στην πρότερη φιλήσυχη ζωή τους. Το όνομα προτάθηκε από τον Arvid Olsen, ο οποίος είχε υπηρετήσει στη μοίρα των Hell’s Angels των Flying Tigers στην Κίνα κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Αμερικανοί συνήθιζαν να δίνουν παρόμοιους τίτλους στις μοίρες της αεροπορίας, λόγω των επικίνδυνων και εξαιρετικών κατορθωμάτων της. Η ομώνυμη ταινία του Howard Hughes, το 1930, παρουσιάζει αυτά τα κατορθώματα.

Διαβάστε επίσης  Προπαγάνδα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1936
Advertisements
Ad 14

Μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’60, η παρουσία τους είχε περάσει σχεδόν απαρατήρητη. Χάρη σε ένα εισαγγελέα και συγγραφέα ήρθαν στη δημοσιότητα. Το 1965, ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνιας Thomas Lynch σε μια αναφορά του για τις συμμορίες των μηχανόβιων που δρούσαν στην πολιτεία του, συμπεριέλαβε και τη συμμορία «Άγγελοι της Κολάσεως». Τους χαρακτήρισε ως «κλεφτρόνια και τραμπούκοι». Τον επόμενο χρόνο ο δημοσιογράφος και μετέπειτα διάσημος συγγραφέας Hunter Thompson έγραψε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Hell’s Angels: A Strange and Terrible Saga». Σε αυτό αναφέρεται στο  παράρτημα των «Αγγέλων της Κολάσεως» στο Σαν Φρανσίσκο και συνδυάζει, όπως και τα μετέπειτα βιβλία του, την μυθοπλασία και την δημοσιογραφική έρευνα. Παρόλο που ο Thompson είχε σχέσεις με πολλά μέλη της τοπικής οργάνωσης, δεν τους χαρίστηκε με αποτέλεσμα αυτοί να στραφούν εναντίον του.

«Άγγελοι της Κολάσεως»
Πηγή εικόνας: wikimedia.org

Η αρνητική δημοσιότητα

Στην εποχή της ανόδου της αντικουλτούρας και της ροκ μουσικής, οι «Άγγελοι της Κολάσεως» βρήκαν επαγγελματική διέξοδο πουλώντας προστασία σε μεγάλα αστέρια της ροκ. Στις 6 Δεκεμβρίου 1969, μέλη των «Αγγέλων της Κολάσεως» είχαν αναλάβει την ασφάλεια του Φεστιβάλ του Άλταμοντ, στην Βόρεια Καλιφόρνια. Κατά την διάρκεια της συναυλίας των Rolling Stones, που ήταν το μεγάλο όνομα της βραδιάς, ένα μέλος των «Αγγέλων της Κολάσεως» μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον 18χρονο αφροαμερικανό, Meredith Hunter, που καθόταν στην πρώτη σειρά και κρατούσε ένα πιστόλι την ώρα που ο Mick Jagger τραγουδούσε το «Under My Thumb». Αν και ο δράστης της ανθρωποκτονίας αθωώθηκε, η ζημιά είχε ήδη γίνει και η αρνητική δημοσιότητα που έλαβαν ήταν μεγάλη και τους ακολουθεί μέχρι σήμερα.

Διαβάστε επίσης  Η συμμορία των Dalton και η ιστορία της

Οι «Άγγελοι της Κολάσεως» από την αρχή, σχεδόν, της δραστηριότητάς τους έγιναν γνωστοί στις αρχές για τους καυγάδες και τα αιματηρά επεισόδια που προκαλούσαν σε μπαρ. Αργότερα, ενεπλάκησαν και στο εμπόριο ναρκωτικών. Τη δεκαετία του ’80 έγινε μια προσπάθεια των αρχών να τούς διαλύσουν, κάτι που κατέληξε σε αποτυχία, καθώς οι σχετικές δίκες δεν ευδοκίμησαν. Πάντως το FBI, εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τους «Hells Angels» μια παράνομη συμμορία μηχανόβιων.

Φυλετικός διαχωρισμός

Οι «Άγγελοι της Κολάσεως» ισχυρίζονται ότι δεν είναι φυλετικά διαχωρισμένοι ως οργάνωση. Ο Sonny Barger δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC το 2000 ότι «ο σύλλογος, στο σύνολό του, δεν είναι ρατσιστικός, αλλά πιθανότατα έχουμε αρκετά μέλη τα οποία είναι, έτσι κανένας μαύρος δεν πρόκειται να μπει σε αυτόν». Εκείνη την εποχή οι «Άγγελοι της Κολάσεως» δεν είχαν κανένα μαύρο μέλος, αλλά δεν υπήρχαν και μαύροι που να είχαν ζητήσει την ένταξή τους.

Σε μια άλλη συνέντευξη με τον ηγέτη τους, Sonny Barger, το 2000, παρατήρησε ότι «αν είστε μοτοσικλετιστής και είστε λευκός, θέλετε να γίνετε μέλος των Hell’s Angels. Αν είστε μαύρος, θέλετε να γίνετε μέλος των Dragons. Δεν έχουμε μαύρους και δεν έχουν λευκούς». Όταν ρωτήθηκε εάν αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, ο Barger απάντησε ότι  «οτιδήποτε μπορεί να αλλάξει, δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον». Ο Tobie Levingston που δημιούργησε τη μαύρη λέσχη μοτοσικλετών East Bay Dragons MC έγραψε στο βιβλίο του ότι αυτός και ο Sonny Barger έχουν μια μακροχρόνια φιλία και ότι οι Hells Angels and Dragons έχουν αμοιβαία φιλία και κάνουν παρέα και βόλτες μαζί.

Διαβάστε επίσης  Τα παλαιότερα αγάλματα

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Επίσημη ιστοσελίδα των Hell Angels. Ανακτήθηκε από https://hells-angels.com/ (Τελευταία πρόσβαση 01/06/2020)

Hells Angels. Ανακτήθηκε από https://en.wikipedia.org/wiki/Hells_Angels (Τελευταία πρόσβαση 01/06/2020)

Hells Angels: Η σκοτεινή ιστορία των “Αγγέλων της Κολάσεως”. Ανακτήθηκε από https://www.news247.gr/afieromata/hells-angels-skoteini-istoria-aggelon-kolaseos.6703409.html (Τελευταία πρόσβαση 01/06/2020)

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Εκουαδόρ

Εκουαδόρ: Εκεί που η Υδρόγειος χωρίζεται στα δύο!

Το Εκουαδόρ (ισπανική ονομασία) ή Ισημερινός είναι ένα μικροσκοπικό κράτος-στολίδι
Ταξίδια

Άνοιξη: 3+1 απόλυτοι προορισμοί για την εποχή

Η Άνοιξη έφτασε για τα καλά. Ο αέρας της ανανέωσης