Νίκος Καββαδίας: Oι τόποι που επισκέφτηκε σε χάρτη

Νίκος Καββαδίας
Ο Νίκος Καββαδίας, του Γιάννη Τσαρούχη Πηγή εικόνας: Pinterest.com

Ο Νίκος Καββαδίας, ποιητής, ναυτικός και αριστερός, αποτύπωσε τη ζωή του στα βιωματικά ποιήματα του. Μιλάει πάντα για τα μπάρκα που έζησε, τις γυναίκες που γνώρισε και τους έρωτες που βίωσε, μακριά από την πατρίδα.

Ο έρωτας για την θάλασσα τον οδήγησε να μπαρκάρει στα 19 του χρόνια και τα ποιήματα του δίνουν στον αναγνώστη μία γεύση από την σκληρή ζωή των ναυτικών στην θάλασσα.

Τα ποιήματα του βρίσκονται σε τρεις ποιητικές συλλογές, το «Μαραμπού» (1933), το «Πούσι» (1947) και το «Τραβέρσο» (1975), που εκδόθηκε μετά τον θάνατο του.

Τα ποιήματα του Καββαδία έχουν, επίσης, μελοποιηθεί από διάφορους καλλιτέχνες. Ο πιο γνωστός δίσκος-ορόσημο είναι ο «Σταυρός του Νότου» του Θάνου Μικρούτσικου που «πάντα τον μνημόνευε, ενώ μας έμαθε ότι δεν είναι μόνο ο ποιητής των ναυτικών, αλλά ο ποιητής που μίλησε ανοιχτά για τον πόνο, τη μοναξιά και εξέφρασε με ειλικρίνεια τον εσωτερικό του ψυχισμό».

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του χάρτη που απεικονίζει τα εξωτικά μέρη που έχει δει και έχει ταξιδέψει σύμφωνα με τα ποιήματα του ο Νίκος Καββαδίας, όλες οι καταχωρήσεις έχουν γίνει με τη μορφή Πόλη (η σύγχρονη ονομασία της), Χώρα. Ακολουθεί η στροφή ή ο στίχος του ποιήματος (ή των ποιημάτων) στα οποία αναφέρεται αυτός ο τόπος και ο τίτλος του ποιήματος:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

New Hebrides (Εβρίδες), Ειρηνικός ωκεανός

Ηρθες να με δεις κι όμως δε μ’ είδες
έχω απ’ τα μεσάνυχτα πνιγεί
χίλια μίλια πέρ’ απ’ τις Εβρίδες.
Πούσι

Χάρτης με τις περιοχές που πέρασε ο Καββαδίας. Πηγή εικόνας: google.gr
  • Για να δείτε τις περιοχές στο google maps ακολουθείστε τον σύνδεσμο πατώντας εδώ

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο συγκεκριμένο άρθρο:

06/11/20 «Νίκος Καββαδίας: Ο ποιητής των ναυτικών». Ανακτήθηκε από e-nautilia.gr (Τελευταία πρόσβαση 22/11/20)

Μάνου Ε. 07/01/20 «Νίκος Καββαδίας: 5 πράγματα για τη ζωή του ποιητή των θαλασσών». Ανακτήθηκε από news247.gr (Τελευταία πρόσβαση 22/11/20)

19/03/12 «Οι τόποι του Νίκου Καββαδία». Ανακτήθηκε από civil2006.blogspot. (Τελευταία πρόσβαση 22/11/20)

«Νίκος Καββαδίας – μαντάτορας στὸν ψυχισμὸ τῆς ἁρμύρας». Ανακτήθηκε από http://users.uoa.gr/~nektar/arts/tributes/nikos_kabbadias/. (Τελευταία πρόσβαση 22/11/20)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άνια Μισούνοφ

πολιτική επιστήμονας (δεν πήρα voucher), επίδοξη φωτογράφος και επαγγελματίας χομπίστρια

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;