Ναρκωτικά: Ένα θανάσιμο παιχνίδι χωρίς νικητές

SHARE

Ο Αριστοτέλης κάνει λόγο, κυρίως στα Ηθικά Νικομάχεια, για τα πάθη. Λέγοντας πάθη ο μεγάλος φιλόσοφος εννοεί την επιθυμία, τον φόβο, την οργή, τον πόθο, τη ζήλεια, την ευσπλαχνία, το θάρρος, τον φθόνο. Για τον φιλόσοφο τα πάθη είναι απαραίτητα για τη διαμόρφωση του ατόμου και για την τελειοποίηση της ιδιοσυγκρασίας του. Βέβαια, ακόμη πιο απαραίτητο θεωρεί τον έλεγχο των παθών αυτών από τον καθένα ξεχωριστά. Άλλωστε, χωρίς έλεγχο δεν υφίσταται καμία τελειοποίηση.

Τα πάθη, είτε ατομικά είτε κοινωνικά, είναι κοινά και συναντώνται πάντα και παντού. Για παράδειγμα, η επιθυμία κι ο πόθος συναντώνται σωρευτικά  σε ένα από τα φλέγοντα πλέον προβλήματα της κοινωνίας, τα ναρκωτικά. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που εντείνεται σταδιακά και δεν φαίνεται να λαμβάνει τέλος ή  τουλάχιστον να καταστέλλεται. Κι αυτό δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς αν σκεφτεί πόσο μεγάλο πάθος είναι η καταφυγή στα ναρκωτικά για σημαντικό μέρος των συνανθρώπων μας. Ο εθισμός στα ναρκωτικά αποτελεί πια ένα φαινόμενο δίχως τέλος, ένα πάθος δίχως μέτρο.

Εδώ ταιριάζει και το αριστοτελικό έθος ως συνήθεια ή, καλύτερα, ως επαναλαμβανόμενη πρακτική η οποία δένει με το πάθος κατά τρόπο ανάλογο. Όσο υπάρχει το έθος υφίσταται και το πάθος. Πράγματι, η διάδοση των ναρκωτικών συνδέεται άμεσα με την επαναληπτικότητα της καταφυγής των ατόμων σε αυτά.

Η θεωρία, επομένως, δικαιολογεί την πράξη. Τι γίνεται όμως με την πράξη καθαυτή; Ποια είναι η πηγή του κακού; Απαιτείται κάποιο είδος πρόληψης ή καλύτερα κάποιο είδος θεραπείας εφόσον το προβληματικό φαινόμενο των ναρκωτικών διαδοθεί και σταθεροποιηθεί ευρύτατα; Πολλά τα ερωτήματα. Λίγες και μονόπλευρες οι απαντήσεις. Ούτως ή άλλως, η λύση στο πρόβλημα είναι μονόδρομος. Λύση αποτελεί προφανώς η διέξοδος από τον χαώδη λαβύρινθο των ουσιών. Λύση παράλληλα αποτελεί και η διέξοδος από τον λαβύρινθο των παθών.

Αυτό που απαιτείται, σε κάθε περίπτωση, είναι η ενεργοποίηση όλων μας. Για να υπάρξει ενεργοποίηση απαιτείται πρώτα ευαισθητοποίηση. Η ευαισθητοποίηση αυτή δεν είναι παρά η κοινωνική που εκφράζεται με συλλογικές και κοινωνικές πολιτικές πρόληψης υπέρ των εξαρτημένων και <<χαμένων>> συνανθρώπων μας.ναρκωτικά

Advertisement

Τέτοιου είδους πολιτικές δεν συνδέονται με την ποινή όσων ξέφυγαν από τον σωστό δρόμο. Απεναντίας, συνδέονται με μια συλλογική προσπάθεια κι επιδίωξη επανένταξης των εξαρτημένων στην <<υγιή>> κοινωνία μας. Ο όρος επανένταξη  μόνον εύλογος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στο σημείο αυτό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς από πού πηγάζει το κακό. Το κακό πηγάζει κατά βάση από την αίσθηση της απόρριψης και της απογοήτευσης του διπλανού μας ο οποίος, κατά συνέπεια, αποκόπτεται από την κοινωνία με τον πιο δυσάρεστο τρόπο.

Δεν είναι, πάντως, μόνο το εξαρτημένο σε ουσίες άτομο που αποκόπτεται από την κοινωνία. Είναι και η ίδια η κοινωνία η οποία χάνει τον ρόλο της, χάνει τον πραγματικό της εαυτό που ενδιαφέρεται για κάθε είδους πρόβλημα των μελών της, των κρίκων της. Η αιχμή του δόρατος στο τεράστιο αυτό θέμα είμαστε όλοι εμείς, ο καθένας ξεχωριστά, καθώς μπορούμε να συνδράμουμε στην προώθηση της προαναφερθείσας υγιούς πολιτικής-πρακτικής πρόληψης. Η τελευταία ας λάβει χώρα σε κάθε μέσο κοινωνικοποίησης υπό την πολιτειακή προάσπιση του συνόλου. Ας ξεκινήσει από την οικογένεια, ας συνεχιστεί κι ας εξελιχθεί στο σχολείο. Είναι, άλλωστε, όλα θέμα παιδείας κι ορθότητας κοινωνικής συνειδήσεως. Η απαιδευσία είναι για τους αμέτοχους. Εκτός των άλλων, ποιος θέλει να ζει σε μια κοινωνία αμέτοχων κι απαίδευτων; Ας αρχίσει το παιχνίδι της λύτρωσης! Αν τηρηθεί μάλιστα και το αριστοτελικό μέτρο ως κανόνας του παιχνιδιού, δεν θα χάσει κανείς!

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπουδάζει νομικά στην Κομοτηνή. Δηλώνει ότι αγαπά το γράψιμο διά της λογικής εγκεφαλικής οδού.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG