Ν. Αφρική: το νερό εξαντλείται στο Cape Town

 

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στην παγκόσμια κοινότητα η παρατεταμένη λειψυδρία στο Cape Town στην Ν. Αφρική. Τα αποθέματα γλυκού νερού έχουν μειωθεί δραματικά και πλέον η υδροδότηση της μεγαλούπολης τίθεται σε κίνδυνο.

Από το 2015, η πρωτοφανής ξηρασία που έπληξε την Ν. Αφρική εξάντλησε τα αποθέματα νερού στην Δυτική Περιφέρεια του Cape Town. Το πρόβλημα, όμως, είναι βαθύτερο. Η ραγδαία αύξηση του αστικού πληθυσμού και η αλόγιστη κατασπατάληση φυσικών πόρων από το 1990 και έπειτα έχουν επιδεινώσει την κατάσταση.

Οι αρχές του Cape Town προετοιμάζονταν για χρόνια για το ενδεχόμενο διακοπής της υδροδότησης της πόλης. Η πόλη είχε μάλιστα βραβευτεί για τις καινοτόμες ιδέες της στον τομέα της αφαλάτωσης θαλασσινού νερού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Day Zero πλησιάζει

Ως Day Zero (Ημέρα Μηδέν) ορίζεται η 22 Aπριλίου 2018. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, αν μέχρι τότε, δεν αντιστραφεί η κατάσταση, οι αρχές της πόλης θα αναγκαστούν να διακόψουν την δημόσια ύδρευση. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το Cape Town θα γίνει η πρώτη μεγαλούπολη στον κόσμο χωρίς παροχή νερού.

Τα διαθέσιμα αποθέματα νερού και οι ανάλογες εγκαταστάσεις θα περιέλθουν στον έλεγχο του στρατού. Οι πολίτες θα παραλαμβάνουν νερό με δελτίο, ενώ απαγορευμένες θα είναι οι πισίνες και τα υδάτινα σπορ. Η αστυνομία θα πραγματοποιεί ελέγχους για τον εντοπισμό κερδοσκόπων.

Φόβοι έχουν εκφραστεί για ενδεχόμενο ξέσπασμα βίας και ανομίας στην πόλη. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της πόλης, η κοινωνική αντίδραση δεν είναι βέβαιη. Κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσει η ήδη διχασμένη κοινωνία του Cape Town. Σημειώνεται ότι το Cape Town είναι μία βαθιά διχασμένη πόλη. Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την κατάργηση του apartheid, το 30% του πληθυσμού των μαύρων είναι άνεργο, ενώ το 35-40% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Μετά το Cape Town, ποιός έχει σειρά;

Ανάλογη ξηρασία βιώνει τα τελευταία χρόνια η νότια Καλιφόρνια και πολλές χώρες της Μεσογείου ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Βενετίας, όπου για πρώτη φορά οι γόνδολες βγήκαν στη στεριά. Το 2018 είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η στάθμη των περίφημων καναλιών της πόλης έχει μειωθεί αισθητά. Τα περισσότερα κανάλια έχουν στερέψει και οι γόνδολες έχουν κατακαθίσει στην λάσπη.

Η ξηρασία που πλήττει την Β. Ιταλία τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει τέλος στις πλημμύρες που έδιναν ζωή στην λιμνοθάλασσα της Αδριατικής. Την ίδια στιγμή, ο πληθυσμός της Βενετίας μειώνεται σημαντικά λόγω της υπερβολικής φορολογίας και του υψηλού κόστους ζωής της πόλης.

Στην Ελλάδα, ανάλογα φαινόμενα ξηρασίας έχουν σημειωθεί στην Β. Ελλάδα και στην Κρήτη. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν αυτό των Ιωαννίνων, όπου το καλοκαίρι του 2017 η στάθμη της λίμνης Παμβώτιδας έπεσε σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο.

Πηγή: The Guardian


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιάννης Κουτρούδης

Δημοσιογράφος, Ιστορικός, Storyteller. Για να περνάω την ώρα μου γράφω στο μπλογκ μου, στα social media και γενικά όπου μπορώ να γράφω...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;