Σκύλος και παιδί: Η δημιουργία μιας αρμονικής σχέσης

μιας αρμονικής σχέσης
Πηγή εικόνας: nylabone.com

Ο σκύλος, είτε μικρός, είτε μεγάλος, είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Για ένα παιδί η συνύπαρξη αλλά και η δημιουργία μιας αρμονικής σχέσης με ένα τετράποδο μπορεί να έχει εξαιρετικά οφέλη. Ο σκύλος είναι ένα κατοικίδιο που επηρεάζει θετικά τον ψυχισμό μας, ιδιαίτερα των παιδιών. Καλλιεργεί τη σωματική, ψυχική υγεία και ευεξία, τη συναισθηματική πληρότητα, τη συντροφικότητα, τη συνεργασία. Συμβάλλει στην υπευθυνότητα, αλλά και στην κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Με υπεύθυνη εκπαίδευση και των δύο, τα σκυλιά μπορούν να είναι ασφαλείς, χρήσιμοι και πιστοί σύντροφοι των παιδιών σας. Για τη δημιουργία μιας αρμονικής σχέσης ο σκύλος θα πρέπει να μάθει να υπακούει στις εντολές και να συμπεριφέρεται σωστά απέναντι στα παιδιά. Τα παιδιά από την άλλη, θα πρέπει να μάθουν να συμπεριφέρονται και να προσεγγίζουν σωστά τα σκυλιά. Ποια είναι, όμως, τα πλεονεκτήματα που θα αποκτήσουν τα παιδιά μεγαλώνοντας με ένα σκύλο από τη δημιουργία μιας αρμονικής σχέσης;

Υπευθυνότητα

Με τη συμβίωση και τη δημιουργία μιας αρμονικής σχέσης με ένα κατοικίδιο είναι η ευκαιρία να μάθει το παιδί ένα πολύ σημαντικό μάθημα ζωής, την υπευθυνότητα. Η φροντίδα ενός ζωντανού οργανισμού διαφέρει εντελώς από την ευθύνη και την φροντίδα ενός υλικού πράγματος. Η βόλτα, το περπάτημα, το τάισμα, το νερό είναι καθήκοντα που μπορεί να κάνει και να αναλάβει το ίδιο το παιδί. Το παιδί διδάσκεται το πολύ σημαντικό μάθημα της υπευθυνότητας και υποχρέωσης απέναντι στο κατοικίδιο και τους γονείς.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με τα σκυλιά είναι υγιέστερα

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά που έρχονται σε στενή επαφή με ένα κατοικίδιο ζώο αρρωσταίνουν λιγότερο στο πρώτο έτος ζωής τους. Είχαν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα από εκείνα που δεν συμβίωναν με σκυλιά. Πιστεύεται ότι η συμβίωση με σκύλους μπορεί να ενισχύσει θετικά την ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη βρεφική ηλικία. Σε περίπτωση που αυτά τα παιδιά αρρώσταιναν χρειάζονταν μικρότερη διάρκεια αντιβιοτικών.

Η μελέτη, επίσης, διαπιστώνει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν και η ανάπτυξη μιας αρμονικής σχέσης με σκύλους αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο αλλεργιών. Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που έχουν προδιάθεση σε αναπνευστικές αλλεργίες ή άσθμα (λόγω γονέων) είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν παρόμοια θέματα, εάν έχουν ένα σκύλο στο σπίτι.

Advertising

Καλύτερη συναισθηματική νοημοσύνη (EQ)

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ένα ακόμη αποτέλεσμα της αρμονικής σχέσης μεταξύ του παιδιού και του κατοικίδιου. Η φροντίδα για μια άλλη ζωή θα απαιτήσει από το παιδί να γίνει πιο συμπονετικό άτομο. Η κατοχή και η συμβίωση με κατοικίδια μπορεί να διδάξει τα παιδιά τη φροντίδα και την ενσυναίσθηση.  Συνιστά έναν τρόπο να κατανοήσουν τις ανάγκες τόσο των ίδιων όσο και των άλλων. Η φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου αναπτύσσει την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Η εκπλήρωση μικρών καθηκόντων (όπως η βόλτα ή το τάισμα) βοηθάει τα παιδιά να νιώθουν ικανά και να έχουν μια αίσθηση ολοκλήρωσης.

 

μιας αρμονικής σχέσης
Πηγή εικόνας: animalfair.com

Περισσότερα παιχνίδια και άσκηση

Η φροντίδα ενός σκύλου ενθαρρύνει ένα πιο ενεργό τρόπο ζωής. Κατά μέσο όρο, τα παιδιά που έχουν σκύλο στο σπίτι ασκούνται 11 λεπτά περισσότερο ημερησίως από εκείνα που δεν έχουν. Υπολογίζοντας τα νούμερα συνολικά ασκούνται μέχρι και 5.5 ώρες το μήνα, 66 ώρες το χρόνο! Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η ιδιοκτησία σκύλων μπορεί να είναι ένας βιώσιμος τρόπος για να καταπολεμηθεί η παιδική παχυσαρκία. Πολλά σκυλιά απαιτούν καθημερινά βόλτες και άφθονο χρόνο παιχνιδιού. Αυτά τα αξιολάτρευτα πλάσματα μπορούν να παρακινήσουν τα παιδιά σας να αφήσουν τα κινητά και να βγουν έξω.

Ευτυχία και Αγάπη

Έρευνες απέδειξαν ότι τα παιδιά με σκύλους στο σπίτι είχαν μειωμένα επίπεδα άγχους και μειωμένο ποσό αντιληπτικού άγχους. Τα παιδιά που αλληλεπιδρούν με τα σκυλιά έχουν αυξημένα επίπεδα ωκυτοκίνης, τη λεγόμενη ορμόνη της αγάπης και της ευτυχίας. Η αλληλεπίδραση και η δημιουργία μιας αρμονικής σχέσης με τα ζώα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης, χημικά δομικά στοιχεία θετικών συναισθημάτων. Η συνύπαρξη με ένα σκύλο μπορεί να εμπλουτίσει τη ζωή των παιδιών σας. Εντάσσοντας ένα σκύλο στην οικογένειά σας, μπορεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά σας. Τα σκυλιά μπορούν να κάνουν τα παιδιά ευτυχισμένα!


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

5 Benefits of Dogs and Children Growing Up Together. Ανακτήθηκε από www.purina.com (Τελευταία τροποποίηση 05/12/2019).

5 Advantages for Kids Who Grow Up With Dogs. Ανακτήθηκε από www.thedrakecenter.com (Τελευταία τροποποίηση 05/12/2019).

 

 

Advertising

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Francois

Κρατήρας Francois: Μύθοι επάνω σε πηλό

Ήρωες, θεοί, μυθικά πλάσματα και ξεχωριστά γεγονότα αποτυπώθηκαν επάνω σε

Screwball: Ένα ξεχασμένο είδος για τους λάτρεις του παλιού Χόλυγουντ και της κωμωδίας

 Οι screwball comedies είναι ένα υποείδος της κλασικής κωμωδίας, που