Μια κούκλα Barbie παρωδεί τον εγωκεντρικό εθελοντισμό

Κι όμως, μια κούκλα Barbie παρωδεί όλους, όσοι ασχολούνται με τον εθελοντισμό με εγωκεντρικούς σκοπούς, ενώ μεγαλύτερη έμφαση δίνει στους Δυτικούς εθελοντές. Αυτό που είναι αρκετά ενδιαφέρον, είναι το γεγονός πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία με την Barbie «γεννήθηκε» από δύο γυναίκες, οι οποίες υπήρξαν «Λευκοί Σωτήρες».

barbiebarbie

Μια κούκλα Barbie παρωδεί τους Δυτικούς «Λευκούς Σωτήρες» που φτάνουν στις χώρες του Τρίτου Κόσμου για να φωτογραφηθούν δίπλα σε ντόπιους, με μαλλί κομμωτηρίου, και στη συνέχεια ανεβάζουν την καλογυαλισμένη στιγμή του ακτιβισμού τους στο Instagram μαζί με το hashtag #sacrifice (θυσία).

Ο λογαριασμός Barbie Savior παρωδεί τους ανθρώπους που υποφέρουν από το «White Savior Complex» -όρος χρησιμοποιείται να περιγράψει τους λευκούς Δυτικούς που ταξιδεύουν στις χώρες του τρίτου κόσμου και παρουσιάζουν με εγωκεντρικό τρόπο αυτό  το ταξίδι, το οποίο όμως οι ίδιοι τον αντιλαμβάνονται ως αυτοθυσία. Ενίοτε η εμπειρία μοιάζει με μια φιέστα ανακατεμένη με φιλανθρωπία και κάμποση Αφρική που πρέπει να σωθεί από τον εαυτό της –και ναι, πολλοί από αυτούς πιστεύουν πως η Αφρική είναι χώρα.

barbie

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δημιουργοί του είναι δυο νεαρές λευκές γυναίκες, αυτοαποκαλούμενες ως πρώην «λευκοί σωτήρες» και λένε ότι αντλούν έμπνευση από τις δικές τους εμπειρίες εθελοντισμού στην Ανατολική Αφρική. «Κάναμε πράγματα ως Λευκοί σωτήρες και λυπόμαστε γι αυτό» ανέφεραν οι στη Huffington Post μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Η Barbie – Σωτήρας ξεκίνησε σαν ένα αστείο μεταξύ μας, σαν ένας τρόπος να βγάλουμε μερικά πράγματα από μέσα μας. Είναι δύσκολο πολλές φορές να εντοπίσεις την ειρωνεία στην πραγματική ζωή, όπως τον άγρια εγωκεντρικό άνθρωπο που παρουσιάζεται ως άγιος που κάνει αυτοθυσία».

Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να κάνεις εθελοντική εργασία στην Αφρική -είναι υπέροχο όταν οι άνθρωποι δίνουν χρόνο και ενέργεια για να κάνουν τη διαφορά για όσους μπορεί να είναι λιγότερο τυχεροί. Αλλά οι δημιουργοί του λογαριασμού λένε πως αυτό που προσπαθούν να κάνουν, είναι να ρίξουν φως στους ανθρώπους που φεστοποιούν και υπεραισθητοποιούν την εμπειρία της επίσκεψης στην Αφρική.

Η Σωτήρας Barbie έχει γενικά θετική ανταπόκριση, αλλά οι δημιουργοί της παραδέχονται ότι ίσως να φανεί προκλητικό σε εθελοντές που προσφέρουν όντως με αυτοθυσία. Όμως, μέσα από το χιούμορ τους, ελπίζουν πως θα προκαλέσουν μια σημαντική -και εντελώς σοβαρή- συζήτηση γύρω από το ζήτημα της Λευκής Σωτηρίας.

Η αυτογνωσία και η μεταμέλεια εξακολουθούν να υπάρχουν -ευτυχώς- ακόμα γύρω μας, κάτι που φαίνεται και από την παραπάνω περίπτωση. Πολλές φορές η παρωδία, το χιούμορ μέσω των social media και μια κούκλα Barbie μπορούν και μιλάνε για μεγάλες αλήθειες, που πολλοί από εμάς βλέπουν, αλλά δεν παραδέχονται.

Meet Barbie Savior. She's singlehandedly 'saving Africa'

Meet Barbie Savior. She's singlehandedly 'saving Africa', one orphanage at a time, and selflessly sharing her #sacrifice with the world. Her Instagram account pokes fun at travellers who post on social media about their volunteering in the developing world, and who inadvertently perpetuate negative stereotypes.

Publiée par The Guardian sur Jeudi 7 décembre 2017

Πληροφορίες από doctv


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ανδριάνα Μακρή

Φοιτήτρια της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που κράτησε μόνο τη φιλοσοφία. Βολιώτισα, αλλά με μεγάλη αγάπη στη συμπρωτεύουσα. Εδώ και λίγα χρόνια δηλώνω ερωτευμένη με τη συγγραφή και την αρθρογραφία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;