Τι κρύβεται πίσω από ένα κρυπτονόμισμα;

SHARE

Πηγή εικόνας: exit.al

Η δημιουργία του Bitcoin προκάλεσε μεγάλους τριγμούς στην παγκόσμια αγορά, καθώς απέδειξε ότι η παγκόσμια οικονομία ψηφιοποιείται με ραγδαίους ρυθμούς. Από τότε, διάφορα κρυπτονομίσματα έχουν ξεπηδήσει σε όλον τον πλανήτη ανοίγοντας μία τεράστια συζήτηση για τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της παγκόσμιας οικονομίας. Τι ακριβώς είναι τα κρυπτονομίσματα και πως πρέπει να προσεγγίσουμε το ζήτημα; Οικονομία του μέλλοντος ή ένα αντιδημοκρατικό οικονομικό σύστημα που καταργεί την λαϊκή κυριαρχία;

Αρχικά, τι είναι ένα κρυπτονόμισμα; Τα κρυπτονομίσματα είναι ψηφιακά νομίσματα που αντίθετα από το πλαστικό χρήμα, δεν εκδίδονται από μία εθνική κεντρική τράπεζα. Δεν κυκλοφορούν υπό την μορφή υλικών νομισμάτων (π.χ. κέρματα) ή χρεωστικής κάρτας. Η έκδοση κρυπτονομισμάτων ρυθμίζεται από εταιρείες ή και από ιδιώτες που δεν λαμβάνουν υπόψιν τους το χρηματιστήριο και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Η έκδοση κρυπτονομισμάτων στηρίζεται αποκλειστικά στην άριστη γνώση της τεχνολογίας δικτύων και όχι στα σκαμπανεβάσματα του χρηματιστηρίου.

Θεμέλιος λίθος της έκδοσης κρυπτονομισμάτων είναι το blockchain. To blockchain είναι ένα είδος τεχνολογίας που δημιουργεί ένα ισχυρό δίκτυο υπολογιστών όπου η παροχή πληροφοριών είναι συνεχής και μη ανιχνεύσιμη. Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει το δίκτυο και να εισάγει πληροφορίες που θα μπορούσαν να καταστρέψουν την συνεχή ροή δεδομένων. Το blockchain χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Dark Web για την αγοραπωλησία ναρκωτικών και όπλων. Αυτό σημαίνει ότι τα κρυπτονομίσματα κινούνται στο περιθώριο της παγκόσμιας αγοράς γιατί ουσιαστικά κανείς δεν ελέγχει την έκδοση τους ή την κυκλοφορία τους.

Το πρώτο κρυπτονόμισμα που εμφανίστηκε στο προσκήνιο το 2009, ήταν το Bitcoin. Έπειτα, ανεξάρτητοι δημιουργοί λογισμικού μιμήθηκαν το παράδειγμα του Bitcoin και δημιούργησαν πλήθος κρυπτονομισμάτων με ποικίλες λειτουργίες. Οι λειτουργίες αυτές περιλαμβάνουν είτε γρηγορότερη έκδοση νομίσματος ή περισσότερη ανωνυμία στην κυκλοφορία του κρυπτονομίσματος. Σήμερα, υπολογίζεται ότι λειτουργούν περισσότερα από 1600 κρυπτονομίσματα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Advertisement

Το παραπάνω βίντεο δείχνει πως δημιουργούνται τα bitcoin σ΄ένα «ορυχείο» κρυπτονομισμάτων στην Κίνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή κρυπτονομισμάτων είναι μία χρονοβόρα και μία μη φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία. Τεράστια ποσά ηλεκτρικής ενέργειας δαπανώνται για να λειτουργούν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο οι υπολογιστές που στηρίζουν το blockchain. Η Κίνα, αν και έχει απαγορεύσει την χρήση κρυπτονομισμάτων, έχει αναδειχθεί σ΄έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Πρόσφατα και η Facebook λάνσαρε το δικό της κρυπτονόμισμα, την LIBRA. Αυτό ήταν βέβαια, μία κίνηση που προβλημάτισε τόσο τους χρήστες της εφαρμογής όσο και τους επενδυτές της εταιρείας.

Είναι ασφαλές το κρυπτονόμισμα;

Η ευελιξία των κρυπτονομισμάτων είναι αυτή ακριβώς που έχει τροφοδοτήσει ένα μεγάλο debate για το μέλλον και την ασφάλεια των κρυπτονομισμάτων. Τα κρυπτονομίσματα και ειδικά το Bitcoin έχουν χρησιμοποιηθεί σε πλήθος παράνομων συναλλαγών. Ομάδες χάκερ, για παράδειγμα, υποκλέπουν στοιχεία χρηστών του Διαδικτύου και απαιτούν πληρωμή σε bitcoins. Ο μη εντοπισμός των κρυπτονομισμάτων και το blockchain δυσκολεύουν τις αρχές από το να εντοπίσουν τους δράστες ενός εγκλήματος.

Η Europol έχει υπολογίσει ότι το 40% των παράνομων συναλλαγών στην ΕΕ πραγματοποιούνται με την χρήση κρυπτονομισμάτων. Ακόμα, η Europol αποκάλυψε ότι bitcoins έχουν χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων στην Μ. Ανατολή. Τα τρομοκρατικά δίκτυα, άλλωστε, χρησιμοποιούν εναλλακτικά συστήματα διακίνησης χρημάτων, όπως το hawala, ώστε να μην εντοπίζονται από τις αρχές.

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται, επίσης, για την ασφάλεια της έκδοσης κρυπτονομισμάτων. Όπως αναφέραμε παραπάνω, η έκδοση κρυπτονομισμάτων δεν ελέγχεται από μία κεντρική αρχή. Επειδή ακριβώς το κρυπτονόμισμα είναι ψηφιακό, ενέχει ο κίνδυνος hacking. Αυτό σημαίνει ότι, εάν κάποιος οργανισμός ή ιδιώτης καταφέρει να «σπάσει» μέρος του blockchain, θα επιτύχει ένα μεγάλο πλήγμα στην έκδοση και την κυκλοφορία του κρυπτονομίσματος επηρεάζοντας τις περιουσίες εκατομμυρίων ανθρώπων.

Advertisement

Τα κρυπτονομίσματα, επίσης, θέτουν ζητήματα δημοκρατίας. Πως είναι δυνατόν να υφίσταται ένας τρόπος πληρωμών, ο οποίος δεν υπόκειται στον έλεγχο μίας κρατικής ή κοινοβουλευτικής αρχής; Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε αρχή μπορεί να ρυθμίζει όποια ισοτιμία επιθυμεί χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν. Ακόμα, το νομοθετικό πλαίσιο γύρω από τα κρυπτονομίσματα είναι εξαιρετικά θολό. Τι θα συμβεί στην περίπτωση ενός οικονομικού crash;

Το βέβαιο είναι ότι η συζήτηση γύρω από τα κρυπτονομίσματα δεν έχει τελειώσει. Η εξέλιξη των πληροφοριακών συστημάτων θα εξακολουθήσει να κάνει όλο και πιο πολύπλοκη την τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων και νέα ζητήματα θα τίθενται κάθε φορά.

Πηγές:

Bitcoin is the greatest scam in history, VOX (τελευταία πρόσβαση: 11/7/2019)

How Criminals And Terrorists Use Cryptocurrency: And How To Stop It, Forbes (τελευταία πρόσβαση: 11/7/2019)

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Πολυάσχολος βορειοελλαδίτης και ερωτευμένος με την συγγραφή. Για να περνάω την ώρα μου, έφτιαξα το mygiannis.home.blog., όπου θα βρείτε τις απόψεις μου για τα νεοελληνικά και παγκόσμια τεκταινόμενα και όχι μόνο...

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG