Τι κρύβεται πίσω από ένα κρυπτονόμισμα;

Πηγή εικόνας: exit.al

Η δημιουργία του Bitcoin προκάλεσε μεγάλους τριγμούς στην παγκόσμια αγορά, καθώς απέδειξε ότι η παγκόσμια οικονομία ψηφιοποιείται με ραγδαίους ρυθμούς. Από τότε, διάφορα κρυπτονομίσματα έχουν ξεπηδήσει σε όλον τον πλανήτη ανοίγοντας μία τεράστια συζήτηση για τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της παγκόσμιας οικονομίας. Τι ακριβώς είναι τα κρυπτονομίσματα και πως πρέπει να προσεγγίσουμε το ζήτημα; Οικονομία του μέλλοντος ή ένα αντιδημοκρατικό οικονομικό σύστημα που καταργεί την λαϊκή κυριαρχία;

Αρχικά, τι είναι ένα κρυπτονόμισμα; Τα κρυπτονομίσματα είναι ψηφιακά νομίσματα που αντίθετα από το πλαστικό χρήμα, δεν εκδίδονται από μία εθνική κεντρική τράπεζα. Δεν κυκλοφορούν υπό την μορφή υλικών νομισμάτων (π.χ. κέρματα) ή χρεωστικής κάρτας. Η έκδοση κρυπτονομισμάτων ρυθμίζεται από εταιρείες ή και από ιδιώτες που δεν λαμβάνουν υπόψιν τους το χρηματιστήριο και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Η έκδοση κρυπτονομισμάτων στηρίζεται αποκλειστικά στην άριστη γνώση της τεχνολογίας δικτύων και όχι στα σκαμπανεβάσματα του χρηματιστηρίου.

Θεμέλιος λίθος της έκδοσης κρυπτονομισμάτων είναι το blockchain. To blockchain είναι ένα είδος τεχνολογίας που δημιουργεί ένα ισχυρό δίκτυο υπολογιστών όπου η παροχή πληροφοριών είναι συνεχής και μη ανιχνεύσιμη. Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει το δίκτυο και να εισάγει πληροφορίες που θα μπορούσαν να καταστρέψουν την συνεχή ροή δεδομένων. Το blockchain χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Dark Web για την αγοραπωλησία ναρκωτικών και όπλων. Αυτό σημαίνει ότι τα κρυπτονομίσματα κινούνται στο περιθώριο της παγκόσμιας αγοράς γιατί ουσιαστικά κανείς δεν ελέγχει την έκδοση τους ή την κυκλοφορία τους.

Το πρώτο κρυπτονόμισμα που εμφανίστηκε στο προσκήνιο το 2009, ήταν το Bitcoin. Έπειτα, ανεξάρτητοι δημιουργοί λογισμικού μιμήθηκαν το παράδειγμα του Bitcoin και δημιούργησαν πλήθος κρυπτονομισμάτων με ποικίλες λειτουργίες. Οι λειτουργίες αυτές περιλαμβάνουν είτε γρηγορότερη έκδοση νομίσματος ή περισσότερη ανωνυμία στην κυκλοφορία του κρυπτονομίσματος. Σήμερα, υπολογίζεται ότι λειτουργούν περισσότερα από 1600 κρυπτονομίσματα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Διαβάστε επίσης  Block chain, μια καινοτομία στο διαδίκτυο

Advertisements
Ad 14

Το παραπάνω βίντεο δείχνει πως δημιουργούνται τα bitcoin σ΄ένα «ορυχείο» κρυπτονομισμάτων στην Κίνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή κρυπτονομισμάτων είναι μία χρονοβόρα και μία μη φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία. Τεράστια ποσά ηλεκτρικής ενέργειας δαπανώνται για να λειτουργούν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο οι υπολογιστές που στηρίζουν το blockchain. Η Κίνα, αν και έχει απαγορεύσει την χρήση κρυπτονομισμάτων, έχει αναδειχθεί σ΄έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Πρόσφατα και η Facebook λάνσαρε το δικό της κρυπτονόμισμα, την LIBRA. Αυτό ήταν βέβαια, μία κίνηση που προβλημάτισε τόσο τους χρήστες της εφαρμογής όσο και τους επενδυτές της εταιρείας.

Είναι ασφαλές το κρυπτονόμισμα;

Η ευελιξία των κρυπτονομισμάτων είναι αυτή ακριβώς που έχει τροφοδοτήσει ένα μεγάλο debate για το μέλλον και την ασφάλεια των κρυπτονομισμάτων. Τα κρυπτονομίσματα και ειδικά το Bitcoin έχουν χρησιμοποιηθεί σε πλήθος παράνομων συναλλαγών. Ομάδες χάκερ, για παράδειγμα, υποκλέπουν στοιχεία χρηστών του Διαδικτύου και απαιτούν πληρωμή σε bitcoins. Ο μη εντοπισμός των κρυπτονομισμάτων και το blockchain δυσκολεύουν τις αρχές από το να εντοπίσουν τους δράστες ενός εγκλήματος.

Η Europol έχει υπολογίσει ότι το 40% των παράνομων συναλλαγών στην ΕΕ πραγματοποιούνται με την χρήση κρυπτονομισμάτων. Ακόμα, η Europol αποκάλυψε ότι bitcoins έχουν χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων στην Μ. Ανατολή. Τα τρομοκρατικά δίκτυα, άλλωστε, χρησιμοποιούν εναλλακτικά συστήματα διακίνησης χρημάτων, όπως το hawala, ώστε να μην εντοπίζονται από τις αρχές.

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται, επίσης, για την ασφάλεια της έκδοσης κρυπτονομισμάτων. Όπως αναφέραμε παραπάνω, η έκδοση κρυπτονομισμάτων δεν ελέγχεται από μία κεντρική αρχή. Επειδή ακριβώς το κρυπτονόμισμα είναι ψηφιακό, ενέχει ο κίνδυνος hacking. Αυτό σημαίνει ότι, εάν κάποιος οργανισμός ή ιδιώτης καταφέρει να «σπάσει» μέρος του blockchain, θα επιτύχει ένα μεγάλο πλήγμα στην έκδοση και την κυκλοφορία του κρυπτονομίσματος επηρεάζοντας τις περιουσίες εκατομμυρίων ανθρώπων.

Διαβάστε επίσης  «Το κοινωνικό δίλημμα»: Κοινωνικά μέσα δικτύωσης ή αποξένωσης;

Τα κρυπτονομίσματα, επίσης, θέτουν ζητήματα δημοκρατίας. Πως είναι δυνατόν να υφίσταται ένας τρόπος πληρωμών, ο οποίος δεν υπόκειται στον έλεγχο μίας κρατικής ή κοινοβουλευτικής αρχής; Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε αρχή μπορεί να ρυθμίζει όποια ισοτιμία επιθυμεί χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν. Ακόμα, το νομοθετικό πλαίσιο γύρω από τα κρυπτονομίσματα είναι εξαιρετικά θολό. Τι θα συμβεί στην περίπτωση ενός οικονομικού crash;

Το βέβαιο είναι ότι η συζήτηση γύρω από τα κρυπτονομίσματα δεν έχει τελειώσει. Η εξέλιξη των πληροφοριακών συστημάτων θα εξακολουθήσει να κάνει όλο και πιο πολύπλοκη την τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων και νέα ζητήματα θα τίθενται κάθε φορά.

Πηγές:

Bitcoin is the greatest scam in history, VOX (τελευταία πρόσβαση: 11/7/2019)

How Criminals And Terrorists Use Cryptocurrency: And How To Stop It, Forbes (τελευταία πρόσβαση: 11/7/2019)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Immaculate: Θρησκευτικό horror και η διπλή έλικα του DNA

Αρχικά, όταν κυκλοφόρησε το trailer του Immaculate όλοι οι λάτρεις
Ο κύκλος - ΜΙΝΙΕ ΜΠΕΡΝΑΡ

«Ο Κύκλος» του Μπερνάρ Μινιέ θα σε καθηλώσει

Το βιβλίο «Ο Κύκλος» του Μπερνάρ Μινιέ είναι το δεύτερο